Curtea Constitutionala se asteapta la o noua suspendare? (Opinii)

Vineri, 28 Iunie 2013, ora 08:43
4122 citiri
Curtea Constitutionala se asteapta la o noua suspendare? (Opinii)
Foto: Digi24

Recenta hotarare referitoare la constitutionalitatea Legii referendumului si la amanarea aplicarii ei cu un an arata cat se poate de clar ca impartiala noastra CC se teme de un nou referendum de suspendare a presedintelui Traian Basescu.

Doar el mai are un an si ceva pana la incheierea mandatului. Nu stiu ce spaime si invataminte va fi tras in vara trecuta, ca urmarile hotararilor de atunci inca ii coplesesc pe judecatori.

Pentru ca, oricum ai interpreta decizia de amanare a intrarii in vigoare a noilor regulamente referendare, ea ii serveste in primul rand presedintelui in exercitiu, suspendat pana acum de doua ori de catre Parlament, fiind menita sa-l scoata definitiv din cauza. In al doilea rand, ar putea da o gura de oxigen Opozitiei a carei voce inca nu se aude.

Despre consecintele unei amanari cu cantec

Fireste, unele consecinte se vor abate si asupra USL, a guvernarii acesteia si mai cu seama asupra candidaturii lui Crin Antonescu, se zice. Dar evolutiile nu vor avea nimic a face cu zvonurile lansate zilnic in presa: se rupe USL ale carei zile sunt numarate, Crin nu mai are nicio sansa, Ponta isi pregateste candidatura, PC sparge gasca Puterii... Un fel de wishful thinking, de vreo 3 ani.

Se impun cateva intrebari de bun simt: 1. are de gand presedintele sa incalce Constitutia atat de grav in cele 15 luni ramase, incat sa apara din nou necesitatea altui proces de impeachment? 2. Si daca presupunerea s-ar adeveri ori daca e vorba de altceva ce mediile inca n-au aflat, spera Domnia Sa ca nu e posibil un cvorum de 50% rezultat dupa publicarea listei corecte a alegatorilor de catre comisia de recensamant din 2011? Sau pe langa rusinosul boicot din vara trecuta mai sunt preconizate a se folosi si alte stratageme?

Alte intrebari legitime

Alte cateva intrebari vizeaza hotararea CC: 1. Daca in Romania exista o "autoritate legiuitoare unica", Parlamentul, asa cum scrie in Constitutie la art. 61 (1), stabilirea intrarii in vigoare a legii referendumului ce vrea sa insemne? 2. Fiindca n-ar fi pentru prima data cand CC legifereaza in locul "organului reprezentativ suprem al poporului roman". Tocmai ea, "garantul suprematiei Constitutiei" cum e statuat in Art.142 (1)?

Fireste, se intelege ca, la aceste intrebari, raspunsurile jurnalistice constituie simple pareri care vor incaiera spatiul public in zilele urmatoare. Nu stiu daca nu cumva chiar asta se si doreste. Raspunsurile insa trebuie sa le dea Parlamentul Romaniei care incet-incet poate ramane fara functia sa de baza. Cu atat mai mult cu cat specialistii in drept constitutional au asteptat stabilirea cu claritate maxima a raporturilor intre CC si forul legislativ.

De ce Revizuirea n-a mers pana la capat?

Ba chiar s-au sugerat si solutii comparabile cu circumstante identice sau asemanatoare din alte democratii europene si trecerea respectivelor solutii prin forumul constitutional, apoi prin Parlament si prin Consiliul Legislativ, ca sa fie batute in cuie o data pentru totdeauna in noua varianta constitutionala, iar Romania sa devina un stat predictibil, bazat pe lege si reguli.

Ca observatori fideli ai politicii romanesti nu ne ramane decat sa retinem ca, in marea ei grija pentru viitorul prezidential, CC ii face un cadou consistent presedintelui Basescu, dar, concomitent, si un deserviciu imens, micsorandu-i si mai mult creditul de imagine si notorietate, aflat la cote mult mai mici in comparatie cu situatia fostilor presedinti Ion Iliescu si Emil Constantinescu in ultima parte a mandatelor.

Unii cu foloasele, noi cu ponoasele

In schimb, decizia CC tine cald electoratul USL, iar tendinta anti-Basescu nici vorba sa diminueze, asta cu toata existenta pactului de neagresiune intre presedinte si prim ministru. Daca ne luam dupa ultimele sondaje, procentele USL la peste un an de guvernare se pastreaza aproape intacte, in timp situatia fostelor partide de guvernamant se deterioreaza constant. Ba chiar trendul devine ingrijorator cand se observa cum randurile Opozitiei parlamentare se tot subtiaza.

Asadar, de ce se teme CC doar de soarta actualului locatar de la Palatul Cotroceni si deloc de soarta democratiei in Romania? Nu cumva va fi fiind vorba si de frica dlui Basescu de o noua suspendare? Fiindca, luandu-ne dupa comunicatele difuzate pana acum in mass media de catre unii reprezentati ai entitatilor institutionale si de catre principalii lideri politici "atinsi" de decizia in cauza, observam ca e foarte posibil ca vara fierbinte a lui 2012 sa nu fi fost si ultima.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#Curtea Constitutionala Parlament Presedintie, #democratie stat de drept, #echilibrul celor trei Puteri , #referendum