Dancila adopta azi o OUG pentru referendum, dar s-a razgandit: Nu mai schimba pragul de validare

Miercuri, 08 Mai 2019, ora 15:14
12100 citiri
Dancila adopta azi o OUG pentru referendum, dar s-a razgandit: Nu mai schimba pragul de validare
Foto: Facebook/Guvernul Romaniei (captura video)

Guvernul va adopta azi o ordonanta de urgenta care completeaza legislatia de organizare a referendumului, a anuntat premierul Viorica Dancila, care a negat insa ca actul normativ schimba pragul de validare a scrutinului.

Dancila a spus ca informatiile aparute in presa, potrivit carora OUG prevede ca autoritatile publice nu se pot pronunta, in timpul campaniei electorale, pro sau contra referendumului, sau ca pragul de validare va fi raportat la numarul alegatorilor din Registrul Electoral, nu la cel din listele electorale permanente, sunt dezinformari ale Opozitiei.

"Vom aproba azi noi masuri pentru organizarea si desfasurarea in bune conditii a celor doua scrutine din 26 mai 2019: alegerea reprezentantilor Romaniei in PE si referendumul national convocat de catre presedintele Romaniei.

Am observat ca au fost foarte multe discutii in spatiul public, legate de unele aspecte din proiectul de OUG care completeaza legislatia de organizare a referendumului. E inca o dovada ca dezinformarea din partea Opozitiei functioneaza si ca in lupta electorala unii aleg minciuna in locul adevarului", a declarat Viorica Dancila la inceputul sedintei de guvern.

Premierul a subliniat ca ordonanta de urgenta ce va fi adoptata azi stabileste doar detaliile tehnice care sa asigure derularea corecta, transparenta si denocratica a procesului electoral.

"In realitate, actul normativ pe care il vom adopta azi stabileste doar detaliile tehnice care sa asigure derularea corecta, transparenta si democratica a procesului electoral. Ministerele au dat aviz doar pe stabilirea masurilor care tin de buna desfasurarare a alegerilor europarlamentare si a consultarii populare, iar actul normativ nu contine niciun fel de modificare legata de ingradirea vreunui drept.

Guvernul actioneaza prin toate parghiile sale legale pentru a asigura dreptul la vot al cetatenilor, drept fundamental intr-o societate democratica si pentru a garanta corectitudinea rezultatelor", a precizat Dancila.

Dancila nu stia ieri ce contine ordonanta de urgenta

Marti, premierul Viorica Dancila a anuntat ca in sedinta de miercuri a Executivului va fi adoptata ordonanta de urgenta de modificare a legislatiei electorale, propusa de Autoritatea Electorala Permanenta (AEP), insa nu stia forma exacta in care va trece aceasta.

Intrebata de jurnalisti daca ordonanta va trece in forma propusa de AEP, Dancila a raspuns: "Pentru Guvernul Romaniei e important sa ne ocupam de buna organizare a alegerilor europarlamentare si a referendumului. Ieri (luni - n.red.) a fost sedinta pregatitoare si vom vedea care este forma finala. Eu nu pot sa impun. O sa vad ce acte am pe agenda de maine (miercuri - n.red.) si vom vedea care e forma finala. Vom avea discutii. Voi discuta cu secretarul general al Guvernului si cu cei care au avizat actul normativ".

In ceea ce priveste faptul ca proiectul de OUG ii interzice presedintelui sa participe la campania pentru consultarea populara pe care a initiat-o, Dancila a sustinut marti ca inca nu a citit textul actului normativ.

"Trebuie sa vad textul, pentru ca nu am vazut textul ordonantei de urgenta. Acum iau fiecare act normativ cu secretarul general al Guvernului si vedem care e forma finala. Nu am facut eu afirmatia. Sa vad textul mai intai", a fost raspunsul prim-ministrului.

Intrebata daca totusi proiectul de OUG nu ar trebui lansat in dezbatere publica, in contextul in care este unul nou, Dancila a spus ca acesta trebuie adoptat miercuri.

"Actul normativ trebuie adoptat maine (miercuri -n .red.) in sedinta de guvern, pentru ca e ultima. Pana pe 10 (mai - n.red.) trebuie adoptat", a adaugat premierul.

Iohannis: Guvernul sa se abtina!

Tot marti, presedintele Klaus Iohannis a declarat ca spera ca Guvernul sa se abtina de la orice modificare legislativa care nu este pur tehnica si necesara.

"Eu sunt un adversar declarat al modificarilor legislative in prag de alegeri. De regula, pesedistii fac aceste lucruri tocmai pentru a crea pentru ei un oarecare avantaj sau pentru a crea pentru adversarii lor un dezavantaj. Sper sa se abtina Guvernul de la orice modificare legislativa care nu este pur tehnica si necesara pentru bunul mers al alegerilor", a spus seful statului la Sibiu, citat de Agerpres.

Citește și:
Scenariile intrării României în Schengen. ”Dacă Austria ar avea o abordare logică, atunci de principiu vom merge spre o soluţie de compromis”
Scenariile intrării României în Schengen. ”Dacă Austria ar avea o abordare logică, atunci de principiu vom merge spre o soluţie de compromis”
Problema migrației, a dus la incertitudinea aderării Romîneiei și Bulgariei în Schengen. Austria este singura țară care se opune acestui demers, motivând că 100.000 de migranți ilegali au...
Senatorul AUR, Claudiu Târziu, despre faptul că Austria se va opune aderării României la spaţiul Schengen. ”E doar un pretext ruşinos”
Senatorul AUR, Claudiu Târziu, despre faptul că Austria se va opune aderării României la spaţiul Schengen. ”E doar un pretext ruşinos”
Senatorul AUR Claudiu Târziu a declarat miercuri, 7 decembrie, că autorităţile din Austria se folosesc de "un pretext ruşinos" pentru a se opune intrării ţării noastre la spaţiul Schengen,...