Dancu explica de ce nu s-a atins cvorumul: Nu trebuia sa fii Einstein ca sa iti dai seama

Luni, 10 Septembrie 2012, ora 17:08
5004 citiri
Dancu explica de ce nu s-a atins cvorumul: Nu trebuia sa fii Einstein ca sa iti dai seama

Sociologul Vasile Dancu spune ca o interpretare corecta a sondajelor premergatoare referendumului arata o participare de sub 50%, chiar daca se anunta public 70% pentru a se impulsiona votul. Neatingerea pragului a avut insa cauze multiple.

"Sondajele arata mereu indici de participare de 70% pe declaratii. Dar nu poti interpreta ca atare orice spune respondentul. Trebuie facuta o prognoza pe baza mai multor factori care determina prezenta, trebuie luata in calcul distanta dintre declaratii si realitate, din situatii trecute", a explicat Vasile Dancu pentru Ziare.com, intrebat fiind cum se explica faptul ca la referendum nu au fost 9 milioane de romani, asa cum cerea Crin Antonescu.

Dancu a explicat ca nu realizarea unui sondaj este complicata, ci interpretarea lui si, apoi, construirea de proiecte politice in baza concluziilor trase.

"Materialul brut de pe teren te poate insela, chiar daca esantionul este reprezentativ. Uneori acelasi raspuns ascunde motivatii diferite care vor determina variatii neobisnuite ale unui comportament colectiv, cum este votul. Aici este vorba despre experienta sociologului si despre gradul in care cunoaste viata politica respectiva", a mai explicat Vasile Dancu.

Daca ar recunoaste referendumul, liderii USL ar pierde tot - Interviu Ziare.com

In ceea ce priveste demararea actiunii de demitere a lui Traian Basescu, el spune ca, dincolo de declaratii, "in ultimele zile ale campaniei cei care spuneau ca vor merge foarte sigur la vot erau deja undeva intre 40 si 50 de procente".

"Sigur, unii s-au grabit sa publice declaratii cu 70% ca sa impulsionze mersul la vot, insa de multe ori acest lucru are efect invers. Vazand ca se face cvorumul, multi renunta sa mai participe, pentru ca pot sa nu mai plateasca acest cost, beneficiile fiind oricum obtinute colectiv", subliniaza foarte clar sociologul.

In alt impediment in realizarea cvorumului la un referendum este ca oamenii "nu au alternativa", ci doar varianta respingerii unui politician.

PNL s-a mobilizat mai putin decat PSD, desi era principalul beneficiar

Organizarea referendumului pe perioada vacantei, dar si lipsa din tara a romanilor plecati la lucru in strainatate sunt alte doua aspecte care au condus la neatingerea pragului de participare pe 29 iulie.

"Migratia clandestina, lucrul la negru, mersul sezonier la munca prin Europa a golit satele noastre de populatie tanara. Daca vom ajunge vreodata sa eliminam total fraudele, atunci doar vom avea tablou exact al populatiei efective care se afla pe teritoriu la un moment dat.

Sigur, nu poti sa-i scoti pe acesti oameni de pe liste pentru ca au CNP valid, umbla la munca sau cu alte treburi liber prin Europa si pot veni sa voteze oricand. Este dreptul de circulatie libera, dar si dreptul cetatenesc de a vota sau a nu vota", a mai declarat Vasile Dancu.

O alta problema este "iluzia partidelor privind forta lor de mobilizare".

"Doar 30% din electorat este politizat si mobilizat, restul iti spune o preferinta politica, dar ea nu este puternica, nu antreneaza si comportamente ce presupun costuri de timp, energie, bani etc.

Forta de mobilizare a partidelor este slaba, cu exceptia unor judete din sud si Moldova unde exista niste retele de influenta si marketing politic organizate. Dar populatia oraselor mai mari sau a satelor din Transilvania si Banat este greu de mobilizat la vot", a mai declarat Dancu.

Acesta remarca si "diferenta de capacitatea de mobilizare" intre PSD si PNL.

"Penelistii au mobilizat populatia mai slab, se pot vedea localitatile cu primari PNL, desi erau direct interesati sa aiba presedinte de tara. PNL este un alt tip de partid, liberalismul este mai relaxat, bazat mai mult pe o filosofie comuna si mai putin pe organizare de partid", atrage atentia Vasile Dancu, adaugand ca sunt "multe cazuri din tara unde pesedistii erau nemultumiti pentru lipsa de participare a liberalilor".

Nu in ultimul rand, la neatingerea pragului necesar pentru demiterea lui Traian Basescu a contribuit si boicotul PDL.

"Una peste alta toate aceste lucruri au constituit o cauzalitate complexa previzibila. Eu am spus-o de la inceput, atat public cat si in privat, dar prietenii mei de la PSD nu au vrut sa auda. Nu trebuia sa fii Einstein ca sa iti dai seama ca nu se va face cvorumul", conchide Vasile Dancu.

Citeste si:
Pod inaugurat la ambele capete de PSD şi PNL pentru a nu se amesteca delegațiile. Slujba religioasă de la jumătatea podului le-a unit în final
Pod inaugurat la ambele capete de PSD şi PNL pentru a nu se amesteca delegațiile. Slujba religioasă de la jumătatea podului le-a unit în final
Un pod a fost inaugurat cu mare fast, la ambele capete, în județul Buzău. Este vorba despre podul care leagă municipiul Buzău de localitatea Vadu Pașii, iar la un capăt, panglica a fost...
Se conturează programul de guvernare al executivului Nicolae Ciucă. UDMR vrea încurajarea natalității
Se conturează programul de guvernare al executivului Nicolae Ciucă. UDMR vrea încurajarea natalității
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat sâmbătă, 23 octombrie, după discuţiile de la Palatul Victoria, că politica formaţiunii s-a axat, în ultimele trei decenii, pe reprezentarea...
Sursa: Ziare.com