Democratia originala "Made in Romania" (Opinii)

Duminica, 16 Iunie 2013, ora 22:17
3032 citiri
Democratia originala "Made in Romania" (Opinii)

Atunci cand Ion Iliescu, patriarhul sau, dupa unii, groparul Revolutiei romane de la 1989, lansa conceptul nastrusnic al "democratiei originale", el era mult mai profund decat ne-am fi putut imagina.

Democratia originala insemnand, care va sa zica, tocmai contrariul notiunii pe care o indica termenul inventat pe vremea vechilor greci, adica expresia suveranitatii poporului.

Poate doar daca ideologul si strategul fesenismului biruitor nu intelegea prin popor numai structura mai restransa cunoscuta sub numele de nomenclatura, mostenita si re-creata sub pavaza noii puteri instalate pe cai mai mult sau mai putin oculte, dupa Decembrie 89. O democratie doar pentru dulai, nu si pentru catei.

Formula a primit denominarea inspirata de "democratura", adica un mix intre democratie si dictatura, in care se mimeaza mai mult sau mai putin plauzibil principiile democratice, sub care insa se intrevad pumnii de fier imbracati in piele de antilopa ai dictaturii. Un truc care este brevetat si inca si mai bine implementat de leadership-ul actual al Maicii Rusii si al unor republici nascute pe ruinele vechii Uniuni Sovietice.

Din fericire noi suntem ceva mai departe si ceva mai imunizati de forma maligna a acestor virusi si, in plus, am avut sansa de a accede in familia totusi respectabila a democratiilor occidentale, care, cel putin pana acum, mai cu raul, mai cu binisorul, ne-a ferit de derapaje fatale. Si totusi, cu o obstinatie demna de cauze mai bune, recidivam iarasi si iarasi.

Ma voi referi doar tangential la nefericitul proiect de amendare a Constitutiei care ilustreaza cu brio tendintele pernicioase mai sus mentionate. Voi aborda numai doua aspecte care afronteaza in asa hal democratia, incat par aproape neverosimile in absurdul si nesimtirea pe care le dovedesc.

Primul este nerespectarea rezultatului referendumului din 22 nov. 2009 (cel cu o singura Camera legislativa si cu 300 de parlamentari), care a fost ignorat cu un nemasurat tupeu de cei care trebuia sa puna in exercitiu vointa poporului.

Pot sa admit ca declansarea consultarii populare ar fi putut sa aiba si niste temeiuri insidioase. Este posibil ca formula cu o singura Camera sa fie mai putin buna decat cu doua, este posibil orice, dar mai presus de asemenea considerente este vointa clar exprimata a poporului, expresia cea mai directa a ideii de democratie, o vointa care trebuie implinita fara gres de catre cei care sunt doar mandatarii suveranitatii poporului si nu stapanii lui, asa cum adesea se cred.

Teoriile conform carora referendumul este "consultativ", adica neobligatoriu reprezinta o enorma obraznicie si sfidare la adresa vointei populare. Consultativ inseamna, fara doar si poate o consultare a punctului de vedere al majoritatii populare, cu rezultate imperative pentru legiuitori, care trebuie sa decida doar "cum " si nu "daca" acest lucru se aplica. Singurul mod de a infirma aceasta vrere este tot prin consultare populara.

Ceva similar este pe cale sa se produca si in ceea ce priveste fixarea atributiilor Presedintelui prin proiectul noii Constitutii. Aici este vorba de un mod de a trisa acelasi electorat.

In republica noastra, cica, semiprezidentiala, un presedinte ales prin vot popular urmeaza sa fie deposedat de toate atributiile, nici pana acum prea multe, la care ar fi indreptatit prin alegerea sa prin sufragiu popular. Mai ales la rolul de arbitru intre puterile statului.

Din nou, nu se poate afirma cu certitudine ca republica semiprezidentiala ar fi mai buna decat cea parlamentara, nu e vorba nici despre cine ar putea fi acel presedinte, nu conteaza decat ca personajul care ar avea cea mai mare legitimitate, fiind ales de majoritatea corpului electoral, ar fi redus la un rol decorativ, fiind in imposibilitate de a exercita in vreun fel mandatul pe care acelasi electorat, in buna sa credinta, i l-a acordat direct. Deciziile vor fi luate de catre cei cu o legitimitate de rangul al doilea sau al treilea.

Din pacate sunt toate premisele pentru un soi de tiranie mai difuza in care o majoritate legislativa excesiva si un executiv pe masura tind sa faca toate jocurile in contradictie, poate nu cu litera, dar in orice caz cu spiritul democratiei consacrate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#democratie Romania, #referendum 2009 Romania, #modificara Constitutiei Romania , #referendum
Comentarii
Poza SC USL Felix SRL
SC USL Felix SRL
rank 1
S-a dat el după țară, sau țara după el? Calul râios nu trage la