Demonetizarea referendumului (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 07 Septembrie 2013, ora 12:01
2900 citiri
Demonetizarea referendumului (Opinii)

Referendumul a devenit o moda. A lansat-o Traian Basescu, dar macar pe teme mari: votul uninominal, parlamantul unicameral si cu 300 de membri. Asa cum si trebuie.

Intre timp, insa, prin schimbari intempestive si inexplicabile de legislatie, prin fraude, prin nerespectarea rezultatelor si inflatie de initiative, referendumul a ajuns un fel de joaca, un instrument de lupta politica la fel ca oricare altul.

Ce valoare mai poate avea un referendum care, pasamite, nu ar mai fi obligatoriu, ci doar consultativ, ca un sondaj de opinie mai scump si nimic mai mult, asa cum ne-a explicat USL ca a fost referendumul din 2009? De ce sa te mai duci sa votezi la un referendum care nu obliga pe nimeni la nimic?

Ce valoare poate avea un referendum cu un prag de prezenta ales absolut arbitrar, la 30%? In lumea larga exista in general doua variante, cvorum de 50% +1 sau deloc. Fiecare dintre ele are o justificare, o logica. 30% nu are nicio logica. Putea fi la fel de bine 25% sau 45%. E o neseriozitate care se rasfrange asupra intregului proces.

Frauda care se contureaza tot mai clar de la referendumul de anul trecut, cand, se pare, Liviu Dragnea ar fi adus cimitire intregi la vot, circul listelor electorale, luna isterica dintre referendum si decizia CCR in privinta invalidarii lui au trimis referendumul in derizoriu total.

Apoi a venit lupta la baioneta pe marginea modificarilor Constitutiei, cand Traian Basescu ameninta sa mai faca un referendum pe tema unicameralului, USL se gandea si ea la un referendum pe aceeasi tema, plus referendumul pentru adoptarea Constitutiei, cu sau fara prag de 50%. Care-i primul, care sa urmeze, care pe care anuleaza? O mare, o imensa aiureala.

S-a vorbit despre un referendum si pentru Rosia Montana, ideea presedintelui care, in urma cu ceva vreme, spunea ca un asemenea demers nu are niciun rost pentru ca suceveanul sau braileanul nu au niciun interes major pentru tema. Si avea dreptate cand spunea acest lucru. Totusi era gata de razgandire. Cand a aflat ca lui Victor Ponta ii convine, ca orice tragere de timp si descarcare de rapundere de altfel, nu s-a mai razgandit.

Acum face si Sorin Oprescu sondaj pe opinie cu 6 milioane de lei. Ca sa ce? Ca sa afle ce ii spun toate sondajele de opinie, ca majoritatea bucurestenilor nu mai vrea caini pe strada? Ca sa afle ca trebuie sa ia o decizie politica si administrativa? Ca sa afle ca e primar?

Referendumul lui Sorin Oprescu nu are, dupa cum domnia sa si recunoaste, nicio valoare juridica. Nu obliga pe nimeni la nimic, nu schimba automat nimic. Are un singur rol. Sa-l descarce de raspundere pe primarul general si sa-i dea ocazia unei campanii de spalare a imaginii. Sa se arate preocupat, intristat, disperat, inlacrimat, iubitor si de caini, si de bucuresteni cum ii sta bine unui om fara principii.

Referendumul nu va explica, desigur, cum cu exact aceeasi legislatie, primarul din Tulcea a ajuns de la 12 mii de maidanezi la numai 2000.

Totusi, referendumul este una dintre expresiile suveranitatii poporului si e o mare prostie sa-l aruncam in derizoriu, pentru ca nu va mai conta tocmai atunci cand va fi cea mai mare nevoie del.

Citeste si:
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
Senatorul american Robert Portman, care efectuează sâmbătă, 28 mai, o vizită în România, a declarat că nu există pentru Statele Unite prieten mai puternic decât ţara noastră....
Prima demisie din echipa PLUS din USR. Ciprian Teleman anunță că pleacă din partid
Prima demisie din echipa PLUS din USR. Ciprian Teleman anunță că pleacă din partid
Fostul ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării, în Guvernul Cîţu, Ciprian Teleman a anunţat sâmbătă, 28 mai, că demisionează din USR. Fost președinte al PLUS Ilfov, acesta a...
Comentarii