Detaliile inspaimantatoare ale fraudei (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 10 Septembrie 2012, ora 14:15
22359 citiri
Detaliile inspaimantatoare ale fraudei (Opinii)

Frauda de la referendum, banuita de 62% dintre romani (sondaj IRES), incepe sa capete proportii inspaimantatoare. Zilele trecute aparea in presa, pe surse, numarul voturilor fraudate descoperite de procurori - undeva in jur de un milion si jumatate.

Cifra nu e o surpriza pentru care si-l amintesc pe Dan Sova in seara de 29 iulie, dupa inchiderea urnelor, cand se profila o ratare a cvorumului necesar validarii referendumului.

Dan Sova a aparut atunci transpirat si transfigurat anuntand ca mai sunt un milion si jumatate de voturi in urne mobile si pe liste suplimentare, neluate inca in calcul, deci cvorumul a fost atins. S-a inselat, voturile cu pricina fusesera deja luate in calcul. Insa nu a explicat nici pana astazi de unde stia domnia sa atat de precis cate voturi erau prin urnele mobile si pe listele suplimentare. Acela sa fi fost oare bilantul raportat de echipa de fraudare a PSD?

Dincolo de proportii, detaliile fraudei sunt insa de-a dreptul socante. Procurorul sef al DNA, Daniel Morar, a explicat de unde au rasarit voturi fraudate. Ca au votat morti si minori e deja banal. Dar au votat si persoane fantoma, care nu exista, adica pe listele de vot apar nume asociate cu CNP-uri nealocate.

Au "votat" in localitatile de domiciliu soldati plecati in Afganistan. Au "votat" la domiciliu detinuti aflati in penitenciare. Si, culmea culmilor, multi dintre romanii plecati la munca in strainatate, pe care USL voia sa-i scoata de pe listele electorale si din calculul cvorumului, au votat si ei tot in localitatile de domiciliu.

Nici nu stiu ce denota o frauda atat de transparenta. Prostie? Siguranta totala in propria impunitate si in infailibilitatea mecanismului de furt? Disperare? Poate ca toate la un loc. Cert este ca asemenea practici ne descalifica total ca tara democratica functionala, ca stat de drept, ca membru al UE, ca parte a lumii civilizate. Nu am niciun motiv sa cred ca ceea au descoperit procurorii la referendum a fost o situatie exceptionala.

Ma tem ca pentru prima data vedem cu adevarat ce inseamna alegerile in Romania. Si sunt convinsa ca la fel s-a intamplat la toate alegerile de pana acum si ca toate partidele au gustat, mai mult sau mai putin, din borcanul fraudei. Cu atat mai bine ca filmul s-a rupt. Este foarte bine ca toata mizeria a iesit la suprafata.

De ce fix acum?, se intreaba frustrati cei vizati de anchetele procurorilor si cei care fac zid in jurul lor. Da, ar fi fost bine ca fraudele sa fie descoperite de multa vreme. Dar aceasta amanare regretabila nu inseamna ca nu trebuie sa incepem totusi de undeva. Daca nu am inceput contraatacul la prima frauda, nu inseamna ca asanarea trebuie amanata sine die. Daca partidele au fost dispuse sa faca acest pact negru intre ele, pentru a profita la vremea cuvenita de practicile frauduloase, nu insemna ca ele trebuie sa capete impunitate.

Multi reprezentanti ai USL invoca decizia CCR, care vorbeste despre alegeri corect organizate. Magistratii constitututionali nu pot evalua decat respectarea procedurii legale. Nu au insa nici competenta si nici instrumente sa investigheze direct eventuala frauda. Aceasta este treaba parchetului, care se pare ca de aceasta data a lucrat foarte profesionist si organizat, dinaintea votului, prin stabilirea unor sectii pilot si prin monitorizari foarte atente ale votului.

Daca ancheta aceasta va ajunge la sfarist si daca vor aparea si condamnari, nu insemna ca de acum incolo alegerile din Romania vor fi corecte pana la ultimul vot. Dar frauda va fi cu mult mai dificil de realizat. Nu va mai fi la scara industriala, montruoasa masinarie se va gripa. Va fi cu mult prea riscant si foarte scump.

Dar pana cand nu vom reusi aceasta asanare, nu facem parte de facto din lumea civilizata, stampila pe care o purtam pe frunte si pe care o platim scump.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#frauda vot referendum 2012, #frauda vot alegeri Romania, #procurori frauda referendum , #referendum