Cu fata la alegatori: Ion M. Ioniță, despre un posibil USL 2.0 după alegerile din 9 iunie: „Depinde de scorul pe care îl va înregistra această alianța”

Dezbatere Ziare.com: Parlamentarii, demisi prin referendum local - sondaj

Sambata, 28 Mai 2011, ora 15:10
2413 citiri
Dezbatere Ziare.com: Parlamentarii, demisi prin referendum local - sondaj
Foto: Arhiva

Parlamentarii care intra in conflict flagrant cu interesele alegatorilor lor ar trebui sa poata fi demisi printr-un referendum organizat in colegiul in care au fost alesi apreciaza peste 80% dintre cititorii Ziare.com care au dorit sa isi precizeze punctul de vedere in cadrul unei dezbateri organizate online.

Dezbaterea si sondajul asociat s-au desfasurat in perioada 21.05.2011 - 27.05.2011. Au participat la vot 2.557 de cititori Ziare.com, iar 2.115 dintre acestia (82,71%) au raspuns "Da" la intrebarea "Ati fi de acord cu demiterea parlamentarilor prin referendum?".

Ati fi de acord cu demiterea parlamentarilor prin referendum? - Dezbatere Ziare.com

Doar 391 dintre respondenti (15,30%) si-au exprimat dezacordul fata de o asemenea initiativa, in timp ce 51 dintre cei care au votat (1,99%) au bifat "Nu stiu/Nu raspund".

Reamintim ca dezbaterea a fost prilejuita de "aniversarea" pe 21 mai a unui an de cand senatorul PSD Catalin Voicu a fost trimis in judecata de procurorii DNA, acuzat fiind de fapte grave de coruptie, si a aproape 14 luni de cand el se afla in spatele gratiilor, in arest preventiv.

In tot acest timp, bucurestenii din Colegiul 9 nu au avut o reprezentare directa in Senatul Romaniei.

Invitat sa isi spuna parerea despre aceasta situatie inedita, directorul Institutului pentru Politici Publice Adrian Moraru a lansat o propunere care s-ar putea transforma intr-o adevarata provocare atat pentru alegatori cat si pentru alesi: Cum ar fi sa introducem un mecanism prin care, in anumite conditii, un parlamentar sa poata fi demis, in urma unui referendum organizat in colegiul sau, de catre alegatorii care l-au si trimis in forul legislativ?

In fond, asa se intampla acum in cazul altor alesi prin vot uninominal, cum ar fi primarii sau presedintele tarii. Exista in Romania primari demisi prin referendum local, dar si primari care au ramas in functie dupa un asemenea scrutin. De asemenea, presedintele Traian Basescu a fost reconfirmat in functie prin referendum, dupa ce Parlamentul a incercat demiterea lui, in 2007. Important este ca oamenii, din localitate sau din intreaga tara, au putut sa isi spuna parerea. Au fost ACTIVI.

Atunci de ce sa ramana parlamentarii, alesi mai nou dupa o varianta a votului uninominal destul de ambigua, in afara acestui joc politic democratic?

Nu ar fi mai cinstit ca un parlamentar cu probleme serioase, care refuza sa demisioneze de buna voie, sa poata fi sanctionat de propriul electorat? De exemplu, in cazul in care nu isi poate exercita mandatul, cum este cel al senatorului PSD Catalin Voicu. Sau daca este dovedit ca incalca flagrant legile tarii, iar justitia intarzie ani de zile sa dea un verdict.

Sau daca doarme in banca, neproducand intr-un an de mandat nicio lege viabila. Sau daca chiuleste continuu de la Parlament, apreciind ca prezenta sa, in functie de care este si platit cu bani publici, este "o chestiune facultativa". Sau daca sare ca puricele, din partid in partid, sustinand astazi un proiect, iar maine dezaprobandu-l, in functie de propriile interese.

De altfel, saptamana trecuta IPP a dat publicitatii un raport care prezinta oglinda activitatii parlamentarilor romani dupa primii doi ani de mandat ai actualei legislaturi. Iar lucrurile nu stau deloc bine.

Hrebenciuc, Antonescu si Voiculescu - cele mai putine prezente la voturile finale din Parlament

Despre iresponsabilitatea parlamentarilor si dezinteresul alegatorilor - TV Ziare.com

Tot saptamana trecuta, magistratii din completul de cinci de la Inalta Curte de Casatie si Justiei au decis, pentru a treia oara consecutiv, ca senatorul PSD Catalin Voicu trebuie sa ramana in arest preventiv. Pana cand? Nu se stie....

Senatorul PSD Catalin Voicu ramane in arest preventiv

Am discutat despre aceasta "provocare" politica cu trei parlamentari, senatorul PDL Iulian Urban, deputatul UNPR Eugen Nicolicea si senatorul PSD Dan Sova, dorind sa aflam daca ar intentiona sau nu sa sustina o asemenea initiativa in Parlament.

Pozitiile acestora s-au dovedit a fi total opuse, dar nu mai putin interesante si foarte bine argumentate. In timp ce Iulian Urban ii invita pe cetateni sa stranga 100.000 de semnaturi pentru a putea promova apoi el insusi in Parlament o asemenea initiativa legislativa, Eugen Nicolicea atrage atentia ca actualul sistem de vot blocheaza din start acest gen de referendum si explica ce ar trebui facut pentru deblocarea situatiei.

In schimb, Dan Sova apreciaza ca un asemenea demers implica numeroase riscuri, pentru ca s-ar putea ajunge la foarte multe abuzuri.

"Daca am face treaba asta, eu va garantez ca maine toti parlamentarii Opozitiei ar avea dosare penale. Maine. Toti", a declarat Dan Sova, adaugand ca, principial, ar fi de acord cu ideea demiterii prin referendum, dar pentru asta ar trebui modificate cateva institutii fundamentale ale statului, iar atributiile parlamentarilor ar trebui sa fie foarte exact precizate, pentru a nu lasa loc de interpretari si atacuri incorecte in justitie.

Vezi declaratiile celor trei parlamentari chestionati de Ziare.com

De asemenea, am selectat doua dintre cele mai interesante opinii exprimate de cititorii Ziare.com in cadrul dezbaterii organizate de noi, pe care vi le prezentam mai jos:

california_george: In SUA exista mecanismul acesta pentru guvernatori si congressmani. Mecanismul e destul de simplu. Se creeaza un grup de cetateni nemultumiti care aduna o lista de semnaturi. Semnaturile trebuie notarizate, altfel lista nu e valabila.

Odata ce se aduna un numar de semnaturi depinzand de marimea circumscriptiei, se depun semnaturile si se creeaza un referendum pentru demiterea demnitarului.

La vot se decide daca demnitarul ramane sau nu pe post.

Spre deosebire de Romania, in SUA e vot majoritar intr-un singur tur. Daca o majoritate care se prezinta la vot decide ca demnitarul trebuie sa paraseasca postul, asta se intampla. Intr-un termen legal, se organizeaza alte alegeri in circumscriptie.

Daca stau si ma gandesc bine, mecanismul asta ar fi tot ce i-ar trebui clasei politice mioritice ca sa se curete de impostori. Ar pleca parlamentarii pe banda pana cand cei care ar veni ar sti cu adevarat ca reprezinta o circumscriptie electorala si trebuie sa tina seama de cei care i-au votat.

As da votul meu cu ambele maini unui partid care propune si trece o astfel de initiativa legislativa. Insa nu prea vad cine ar vota in Parlamentul roman o astfel de lege care sa taie craca de sub picioarele parlamentarilor care se cred mai sus de orice si oricine.

Nightmare: Dar daca e sa fim corecti si parlamentarul nu este vinovat, atunci nu e demis degeaba? Nu ma refer la senatorul Voicu neaparat. Distrugi o cariera politica, pentru ce? In felul asta putem sa ne asteptam la o adevarata pleiada de arestari. Mai intai, trebuie sa functioneze institutiile statului.

Personal nu pot sa fiu de acord. Nu vreau ca banii mei din taxe si impozite sa fie folositi pentru orice infractor. Trebuie schimbata Constitutia, iar Justitia sa aiba o procedura de urgenta. Si Parlamentul sau oricine altcineva dintre puterile statului sa-i demita pe acesti infractori, iar partidul din care face parte sa plateasca despagubiri cetatenilor pentru infractorul votat, ca s-a pierdut timp si bani cu alegerea lui.

Poate asa vor deveni si partidele mai responsabile cu alegerea candidatilor si s-ar mai opri din furat. Ehehe ....desigur asta este doar un vis frumos. Dar as fi de acord, cu o conditie: referendumul sa fie platit de partidul din care face parte. Asa da.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#referendum, #referendum demitere parlamentari, #referendum local, #senator Catalin Voicu , #referendum
Comentarii
Poza bum
bum
rank 5
care sunt "rezultatele" parlamentarilor in ultimii 20 de ani ? le cunoastem cu totii ! parlamentarii trebuie sa plateasca pentru incompetenta lor !