Dezbinarea romanilor - legenda si adevar (Opinii)

Marti, 17 Iulie 2012, ora 23:54
5914 citiri
Dezbinarea romanilor - legenda si adevar (Opinii)

Una din temele preferate ale opozantilor lui Traian Basescu este "calitatea acestuia de a crea conflicte si de a scinda in ultima instanta poporul roman".

Ni s-a repetat pana la saturatie aceasta poveste. Uite asa. Ca sa ne intre bine in cap. Si la multi a si intrat. Atat de bine, incat daca i-ai asculta pe acesti inversunati, fara sa cunosti putin istoria recenta a Romaniei, ai putea crede ca o armonie biblica domnea inainte printre pasnicii romani.

Ca in prezent parerile cetatenilor romani sunt radicalizate pana la paroxism, nu exista insa niciun dubiu. Nimeni nu mai are rabdare sa asculte argumente pro sau contra pana la capat. De fapt, nici nu ai inceput bine o propozitie, ca esti depistat intr-o faza incipienta a acesteia ca facand parte dintr-o tabara sau alta.

Cand incerci sa iti exprimi ingrijorarea cu privire la respectarea legilor si a Constitutiei Romaniei, esti catalogat instantaneu ca fiind "pro-Basescu". Orice ai mai incerca sa adaugi este fara importanta.

De cand sunt scindati romanii?

Cred ca prima scindare serioasa - aparent nesemnificativa - s-a produs paradoxal chiar in zilele lui decembrie 1989. Cu toate ca aparent "tot poporul a iesit in strada pentru ca asa nu se mai putea", in realitate motivele erau diferite. Sa nu uitam ca unii au scandat "Jos Ceausescu si ne este foame", iar altii au scandat "Jos comunismul". Sa nu uitam ca acel faimos miting in care niste petarde au interupt pentru un timp discursul lui Ceausescu a continuat cateva minute mai tarziu in prezenta a destui credinciosi fostului regim.

Chiar daca a doua zi, pe 22 decembrie se parea ca suntem din nou uniti de aceleasi idealuri, putin mai tarziu s-a vazut ca totul nu este decat o iluzie.

Faptul ca nimeni - cu cele doua exceptii cunoscute (...) de la Targoviste - nu a fost gasit raspunzator pentru victimele cazute in zilele lui decembrie 1989 sau pentru cele cazute in timpul mineriadelor din 1990 a reprezentat un motiv serios de adancire a prapastiei deja existente intre cei care gandesc intr-un fel si cei care gandesc altfel.

Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana a reprezentat si ea un fals liant al romanilor. Sa fim seriosi, nu toti romanii au inteles avantajul aderarii Romaniei la valorile lumii civilizate. Se uita de asemenea prea usor atitudinea unor politicieni care au chiulit cu nonsalanta de la lucrarile Parlamentului, exact atunci cand erau puse in discutie legi importante pentru acceptarea Romaniei in UE.

Jocul duplicitar al recentei puteri reprezinta si el o forma - dar si o cauza - a acestei scindari. Dupa ce recent, sub acoperamantul votului majoritar galagios din Parlament, Constitutia Romaniei precum si atributiile Curtii Constitutionale au fost luate in deradere, Victor Ponta - chemat precum un elev buclucas la Bruxelles - a reafirmat "atasamentul total al Romaniei fata de angajamentele asumate in fata Europei".

Aceleasi angajamente pe care nu cu mult timp in urma, pe cand era in opozitie, le-a criticat. In acest timp, nemaisaturandu-se de imaginea sa din oglinda de presedinte - fie el si interimar - Crin Antonescu ne-a transmis sententios, din fata covorului rosu de la Cotroceni, ca "nimeni din Europa nu ii da lui indicatii".

Acesti asa-zis politicieni, de "dragul armoniei" (asta cu armonia este varianta mai soft a linistii in numele careia l-am votat in anii 90 pe Ion Iliescu...) ne implora sa mergem la referendum si sa votam asa cum isi doresc ei. Pe 29 iulie, va fi oricum un nou moment de evaluare a "armoniei" romanilor.

România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „într-o ţară civilizată ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi...
#dezbinare romani referendum, #referendum suspendare Basescu USL, #politicieni duplicitari dezbinare , #referendum