Disputa pe referendum intre Valeriu Stoica si ONG-uri

Joi, 05 Noiembrie 2009, ora 19:59
1068 citiri
Disputa pe referendum intre Valeriu Stoica si ONG-uri

Victor Alistar, directorul TI, a criticat, intr-o dezbatere organizata de ISP, ca statul nu a alocat fonduri pentru informarea populatiei privind referendumul de instituire a Parlamentului unicameral, iar Valeriu Stoica (PD-L) a declarat ca ONG-urile "s-au integrat discursului domnului Vanghelie".

Institutul de Studii Populare si Fundatia Konrad Adenauer au organizat, joi, o dezbatere intitulata "Prefraudarea reformei sistemului politic" avand ca teme Parlamentul unicameral si reforma constitutionala.

O mare parte a dezbaterii a vizat justetea demersului unor organizatii nonguvernamentale referitor la contestarea organizarii referendumului in aceeasi zi cu alegerile prezidentiale, in conditiile in care cel care a convocat referendumul, presedintele Traian Basescu, este si candidat in alegeri.

Demersul a fost contestat de vicepresedintele PD-L, Valeriu Stoica. "Cele patru asociatii s-au integrat, cu sau fara voie, intr-o anumita directie a discursului politic din Romania, un discurs vechi de 20 de ani, antidemocratic si antireformist (...) Vor sau nu vor, s-au integrat discursului domnului Vanghelie. Ma mira optiunea lor", a spus Stoica argumentand ca gestul ONG-urilor a justificat constestatarii oportunitatii referendumului si a reformei institutionale a statului.

Valeriu Stoica a afirmat ca discursul despre prefraudarea alegerilor contrazice dreptul presedintelui de a convoca o consultare populara.

Reprezentantul Agentiei de Monitorizare a Presei, una din organizatiile semnatare ale solicitarii catre Avocatul Poporului, Mircea Toma a sustinut ca termenul "prefraudare" nu apare in textul solicitarii.

"Prefraudarea a fost folosita de catre un ONG-ist care a incercat sa-i explice unei jurnaliste ce nu e bine, iar cuvantul a ramas fixat in pixul domnisoarei. Textul nostru este mult mai cumpanit si mai atent la termene", a explicat Toma.

El a spus ca demersul a fost cauzat de faptul ca modul in care a inceput campania pentru referendum contravine recomandarilor Comisiei de la Venetia, una dintre ele fiind ca insitutiile statului nu influenteaza votul, Toma referindu-se la faptul ca fotografia presedintelui apare pe afisele care indeamna populatia sa voteze pentru reducerea numarului de parlamentari.

Stoica a intervenit din nou, sustinand ca nu este corecta premisa prin care Traian Basescu este acuzat ca se implica in campanie din postura de candidat la prezidentiale, dar si ca presedinte indemnand populatia sa voteze intr-un anumit fel.

In schimb, reprezentantul Transparency International, Victor Alistar a reclamat si el faptul ca modul de desfasurare a campaniei pentru referendum nu respecta recomandarile Comisiei de la Venezia.

"Se toaca bani pentru organizarea referendumului, dar nu a fost dat un leut pentru informarea populatiei", a spus Alistar adaugad: "Nu ma simt in barca lui Vanghelie, e ultimul loc in care m-as simti bine".

In replica, Stoica a sustinut tema Parlamentului unicameral nu este noua. "Basescu a facut informare prin raportul Comisiei prezidentiale, dar informarea nu o face emitentul, o face canalul de comunicare. Noi ne zbatem de cinci ani sa lansam tema, cine a impiedicat presa sa faca o asemenea dezbatere?", s-a intreabat Stoica.

El a precizat ca nu a suspectat cele patru ONG-uri de manipulare. "Buna intentie si onestitatea dumneavoastra au fost folosite in scopuri politice", a explicat Valeriu Stoica.

Pro Democratia, Centrul pentru Resurse Juridice, Transparency International Romania si Agentia de Monitorizare a Presei au cerut, pe 29 octombrie, Avocatului Poporului sa sesizeze CCR referitor la convocarea referendumului odata cu prezidentialele, reprezentantii ONG-urilor sustinand ca presedintele isi creeaza o sansa in plus.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ironia lui Nicușor Dan după ce Piedone a venit cu un tricou pe care scria ”Şi eu sunt interlop”: ”Ştim toţi!”
Ironia lui Nicușor Dan după ce Piedone a venit cu un tricou pe care scria ”Şi eu sunt interlop”: ”Ştim toţi!”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a postat sâmbătă pe Facebook o fotografie în care apare în tribune, la un meci, afişând un tricou cu mesajul: Ştim Toţi!, ca răspuns la mesajul de pe...
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban a fost ales, sâmbătă, 20 aprilie, preşedintele partidului Forţa Dreptei la primul Congres al formaţiunii, adunare la care au participat, la Palatul Parlamentului, peste 1.200 de...
#Valeriu Stoica referendum, #referensum Victor Alistar, #frauda alegeri prezidentiale , #referendum