Frunda: Referendumul din 2009 nu e obligatoriu, ci consultativ

Vineri, 29 Martie 2013, ora 17:24
5344 citiri
Frunda: Referendumul din 2009 nu e obligatoriu, ci consultativ

Gyorgy Frunda, consilierul onorific pe probleme juridice al premierului Victor Ponta, considera ca referendumul din 2009, la care romanii au votat pentru trecerea la un Parlament unicameral cu maxim 300 de parlamentari, are doar rol consultativ si nu trebuie implementat, obligatoriu, in Constitutie.

"Sa discutam constitutional. Rezultatul oricarui referendum e consultativ, Parlamentul are obligatia de a-l discuta, nu de a-l aproba. Dupa parerea mea, trebuie discutate si propunerile facute de Presedintie, asa e constitutional.

La ce concluzie va ajunge comisia de modificare a Constitutiei, respectiv plenul celor doua camere, e alta treaba. Dupa parerea mea, nu e voie sa renuntam la Senat, avem nevoie de doua camere, este instrumentul principal al statului de drept. Trebuie modificate competentele acestora, dar avem nevoie de doua camere ale Parlamentului.

In ce priveste numarul parlamentarilor, in Europa nu se adopta de obicei sistemul acesta cu numar fix, ci e o cota de reprezentare. Daca imi amintesc bine, e un deputat pentru 70.000 de cetateni si un senator pentru 160.000. Asta poate fi discutat, poate fi marit, poate fi micsorat. Si dupa parerea mea e anormala suprareprezentarea actuala, cu 580 de parlamentari, trebuie revenit la o cota normala", a spus Frunda pentru Ziare.com.

El a comentat si declaratia presedintelui Traian Basescu, cel care a sustinut ca rezultatele referendumului sunt obligatorii si vor trebui implementate.

"Nu e nici prima, nici ultima data cand citim altfel Constitutia, va spun sigur ca eu am dreptate, tot asa cum presedintele republicii a numit pe cine a vrut el ca sa-si faca majoritate parlamentara. Nu e asa, e prevazut expres in Constitutie - votul exprimat cu ocazia referendumului e consultativ pentru Parlament, iar Parlamentul are obligatia de a discuta acest lucru.

Articulatiile Constitutiei sunt clare - referendumul e harazit pentru a face o sugestie Parlamentului, care decide. Legiferarea in Romania, potrivit Constitutiei, este exclusiv a Parlamentului, care poate delega pentru ordonante Guvernului. In anumite cazuri, ca la revizuirea Constitutiei, poporul se pronunta asupra deciziei Parlamentului, prin referendum", a conchis Frunda.

România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi în conferinţa de presă...
#Frunda referendum 2009, #referendum 2009 unicameral parlamentari , #referendum