Galceava intelighentiei cu ea insasi (Opinii)

Luni, 20 August 2012, ora 23:06
3496 citiri
Galceava intelighentiei cu ea insasi (Opinii)
Foto: Arhiva

Ca versat cititor de gazete si spectator atent la jocul politic din spatele primei scene, nu poti ramane indiferent la evolutia insidioasa a bataliei pentru putere.

Pe langa verificarea si fidelizarea comandantilor de trupe, a ostenilor si a ofiterilor ideologici mai mult ori mai putin acoperiti, odata cu deriva actuala a unor institutii ale statului de drept, asistam la un razboi al intelighentiei romanesti cu ea insasi.

Daca in primul deceniu postrevolutionar intelectuali insufletiti de duh patriotic incercau sa civilizeze populatia prin mass-media invatand-o ce e aceea democratie, cum sa se foloseasca de drepturile si libertatile recent castigate, ei bine, mai tot ce atunci era demn de pus in opera azi trebuie aruncat la cosul de gunoi: poporul nu mai e subiect principal al democratiei, nu mai trebuie atras la rezolvarea treburilor publice, nu mai e partener, ci trebuie strunit, altfel e capabil sa dea lovituri de stat prin referendum.

Democratia ca vorba goala

Cele trei puteri in stat, legislativa, executiva si judecatoreasca, nu se mai controleaza una pe alta ca in tarile civilizate, ci justitia prin falanga ei cea mai puternica, procuratura, face si desface totul, inclusiv pe prima scena politica fara a da seama nimanui; presa, la randul ei, implicit autorul acestor opinii, constituie vulnerabilitati la adresa sigurantei nationale...

Dupa 2004, spre a justifica asertiunea dlui Basescu despre statutul sau de presedinte jucator, au inceput sa deconstruiasca mai tot ce se reusise pana atunci, cu alte cuvinte sa ne scoata din minte ce abia invataram noi despre democratie si statul de drept: personalizand puterea, ca pe vremuri, toate trebuie sa aiba un singur izvor de legitimitate, de la un singur personaj si acela trebuie sa fie presedintele.

Fandacsie si politicareala

Cand le citesti elucubratiile pline de farafastacuri si fandacsii filozoficesti, ramai uimit: gasesc argumente pentru limitarea democratiei si proslavirea dictaturii, chiar daca n-au trecut nici 23 ani de la executarea ultimului dictator roman si abia cateva luni de la uciderea barbara a celui libian; neaga rolul Parlamentului in ceea ce priveste suveranitatea nationala si importanta hotararilor judecatoresti; cica libertatile nu mai sunt bune pentru vulg, iar puciul poate fi dat fie de Parlament, fie prin referendum...

Ca motivatie suprema se aduc in discutie cazurile Hitler si Mussolini, nu si Elvetia unde forma referendar-plebiscitara de guvernamant se aplica de ceva decenii fara a mai accede la tiranie.

De ce libertatile si drepturile trebuie limitate pentru vulg am inteles abia in saptamanile din urma: fiind asa de periculos pentru democratie, vulgul trebuie invatat minte. De aceea, cei ce prin anii '90 ne invatau temeiurile democratiei, acum incearca sa ni le scoata din cap, intr-o mana cu otuzbirul si in alta cu Biblia: bine au facut procurorii ca au confiscat listele electorale, bine le fac inconstientilor care au dat lovituri de stat votand "da" la referendum, bine ne mai fac ascultandu-ne telefoanele, filmandu-ne 24 ore din 24, violandu-ne intimitatea..., toate pe banii contribuabilului.

Spioni si teroristi de bine...

Nu spun maretii intelectuali nimic despre serviciile secrete care au a ne pazi de spioni si de teroristi, dar trebuie sa-l serveasca pana la supusenie totala pe comandantul suprem. Poporul e bun doar sa-si plateasca darile la stat din care li se trag uriasele salarii, logistica si masinile scumpe. Fiindca in ultima vreme cam carcoteste, poporul ar trebui disciplinat.

Si chiar asa se intampla fara ca aproape nimeni sa mai protesteze: mii si mii de anchetati, peste 500 de dosare in instanta la ultimul referendum, desi multimile de dosare ale alegerilor locale ori ale celor prezidentiale din 2009 inca n-au fost finalizate, desi cateva mii bune de infractori condamnati si cateva zeci de mii de altii neprinsi zburda in libertate comitand cate infractiuni vor... Desi coruptia ne-a adus la sapa de lemn...

Desi lista ar putea continua, abia zilele acestea realizam ca democratia, libertatile, drepturile omului, statul de drept erau niste proiectile pe care intelighentii si le aruncau in cap unii altora intr-o batalie surda pentru putere si influenta politica, mai cu seama cand nu se urmareau o sinecura, un post inalt in nomenclatura de partid si de stat.

Poporul? Da bine doar in discursurile politice si in nesimtitele bai de multime.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#referendum demitere Basescu, #referendum lovitura stat , #referendum