Guvernul a dat inapoi: nu se modifica cvorumul de participare si validare la referendumul pe Justitie

Miercuri, 08 Mai 2019, ora 19:02
7493 citiri
Guvernul a dat inapoi: nu se modifica cvorumul de participare si validare la referendumul pe Justitie

Purtatorul de cuvant al Guvernului, Nelu Barbu, a declarat, dupa sedinta de Guvern, ca prin actele normative adoptate miercuri nu se modifica cvorumul de participare la referendum si nici cvorumul de validitate a rezultatului acestuia.

"Guvernul a aprobat astazi o ordonanta de urgenta si o hotarare de guvern care includ masuri pentru organizarea si desfasurarea in bune conditii a celor doua scrutine ce vor avea loc pe data de 26 mai 2019, anume alegerea reprezentantilor Romaniei in Parlamentul European si referendumul national convocat de presedintele Romaniei. Prin aceste acte normative sunt stabilite date tehnice care sa asigure derularea corecta, transparenta si democratica a procesului electoral. Subliniez faptul ca prevederile legale referitoare la campania pentru referendum raman cele in vigoare in acest moment. Prin urmare, nu se modifica cvorumul de participare la referendum si nici cvorumul de validitate a rezultatului acestuia. In continuare, acestea sunt determinate in functie de numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente", a declarat Nelu Barbu.

El a mentionat ca se asigura organizarea simultana a operatiunilor electorale si a celor pentru referendum: cetatenii vor vota in aceleasi sectii de votare, cu aceleasi stampile, in aceleasi intervale de timp, pe buletine de vot separate.

"Prezenta la vot va fi consemnata pe liste electorale distincte, pentru cele doua tipuri de scrutin, iar alegatorul va avea posibilitatea sa isi exprime dreptul de vot numai pentru un singur tip de scrutin sau pentru ambele, in functie de optiunile personale. Fiecare va decide, in momentul in care ajunge in sectia de votare", a precizat purtatorul de cuvant al Guvernului.

Premierul Viorica Dancila a anuntat, miercuri, la inceputul sedintei, ca Guvernul va adopta o Ordonanta de Urgenta pentru modificari in sfera electorala, dar ca documentul nu contine prevederi care ar putea ingradi vreun drept". Dezinformarea din partea Opozitiei functioneaza", a spus Dancila, precizand ca "actul normativ stabileste doar detaliile tehnice care sa asigure derularea corecta, transparenta si democratica a procesului electoral".

Autoritatea Electorala Permanenta a propus o OUG de modificare a legislatiei electorale, prin care pragul de validare sa fie raportat la numarul alegatorilor din Registrul Electoral, nu la cel din listele electorale permanente, ceea ce ar fi insemnat ca pentru validarea referendumului ar fi fost nevoie de un numar mai mare de alegatori prezenti la urne.

De asemenea, era introdus prin proiectul de Ordonanta de Urgenta un nou alineat al articolului 30 din Legea referendumului prin care se preciza: "Autoritatile publice au obligatia de a fi neutre si impartiale in raport cu obiectul referendumului, fiindu-le interzis in campania pentru referendum sa se pronunte in favoarea sau defavoarea problemei supuse referendumului".

Citeste si:
Cătălin Drulă anunţă că şi-a lansat oficial candidatura la şefia USR: "Sunt persoana potrivită"
Cătălin Drulă anunţă că şi-a lansat oficial candidatura la şefia USR: "Sunt persoana potrivită"
Preşedintele interimar al USR, Cătălin Drulă, a anunţat, sâmbătă, 21 mai, că şi-a lansat oficial candidatura la preşedinţia formaţiunii. "Cred că USR are nevoie de organizare, energie...
Cum au ajuns PSD și UDMR să insiste pentru modificarea Constituției ca președintele să fie ales de Parlament
Cum au ajuns PSD și UDMR să insiste pentru modificarea Constituției ca președintele să fie ales de Parlament
PSD și UDMR au reînviat în ultima săptămână discuția privind modificarea Constituției, mai exact pe subiectul alegerii președintelui, fiind în favoarea modelului de republică...