Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Cum poate fi valorizat referendumul din 2009?

Luni, 23 Septembrie 2013, ora 13:54
2060 citiri
Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Cum poate fi valorizat referendumul din 2009?

Incet, incet, uitam de vointa poporului care la referendumul din 2009 a cerut Parlament unicameral si maximum 300 parlamentari.

Ca avea dreptate poporul, vedem acum cu 580 de parlamentari, printre care hoti, puscariasi, cercetati penal, incompatibili, si cate si mai cate.

Dincolo de acest fapt avem in Constitutie:

ARTICOLUL 2 - (1) Suveranitatea nationala apartine poporului roman, care o exercita prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice si corecte, precum si prin referendum.

Adica, ce spune poporul e sfant sau ar trebui sa fie, pentru cei cu functie de decizie in stat. S-a spus ca poporul e "prost" nu stie ce spune, n-a fost informat, si ca doar Parlamentul e format din "destepti".

Ca referendumul este consultativ, ignorand faptul ca asta nu inseamna facultativ sau optional, cuvantul vine de la "a consulta-consultare" si rezultatul sau e obligatoriu conform Art. 2 din Constitutie.

In fine, s-au scurs valuri de cerneala pe tema aceasta, fara vreun rezultat. Totusi, in Legea 47/1992, de organizare si functionare a Curtii Constitutionale sta scris, la art. 34:

"Art.34. - (1) Curtea Constitutionala solutioneaza conflictele juridice de natura constitutionala dintre autoritatile publice, la cererea Presedintelui Romaniei, a unuia dintre presedintii celor doua Camere, a primului-ministru sau a presedintelui Consiliului Superior al Magistraturii.

(2) Cererea de solutionare a conflictului va mentiona autoritatile publice aflate in conflict, textele legale asupra carora poarta conflictul, prezentarea pozitiei partilor si opinia autorului cererii."

Presedintele Basescu a organizat referendumul din 2009, acesta s-a derulat in conditii legale si a fost validat ca atare de CCR, si totusi rezultatul sau n-a fost pus in fapt de catre Parlament, inclusiv prin neincluderea in Proiectul de modificare a Costitutiei a cerintelor poporului. Pe care ne place sa-l invocam demagogic, de cate ori avem ocazia, dar cand trebuie sa-l ascultam, cum ne obliga si Constitutia ne facem ca ploua.

Suntem in situatia unui conflict constitutional, intre o institutie a statului, Presedintia, initiatoare a referendumului si Parlamentului Romaniei, care nu vrea sa puna in fapt rezultatele acestuia, conflict ce trebuie rezolvat de CCR.

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, este obligat, conform prevederilor constitutionale in baza Art. 34, alineatul 1 al Legii nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, pentru a sesiza existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre Presedintie, care a organizat Referendumul din 2009, si Parlamentul Romaniei, care refuza punerea in practica a acestuia, si sa solicite Curtii Constitutionale declararea legii 35/2008 ca neconstitutionala, impunand astfel modificarea ei in termenul legal.

Este neclar de ce Presedintele Traian Basescu nu a initiat deja acest demers, de sesizare a CCR pe tema acestui conflict juridic de natura constitutionala, cel mai probabil rezultatul ar fi fost obligarea parlamentului, de catre CCR, de a respecta vointa poporului exprimata prin refrendumul din 2009.

Daca nici prin acest demers nu va fi respectat glasul poporului, ne vedem la alegerile din 2014, la demonstratii de strada, la manifestatii saptamanale, poate, poate, guvernantii vor intelege ca vocea poporului nu este buna de invocat doar la televizor si declaratii sforaitoare, demagogice.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#referendum constitutie 2009, #decizie respectata referendum , #referendum