Modificarea la Legea referendumului, publicata deja in Monitorul Oficial

Joi, 05 Iulie 2012, ora 22:51
2038 citiri
Modificarea la Legea referendumului, publicata deja in Monitorul Oficial
Foto: Arhiva

Ordonanta prin care Guvernul Ponta a stabilit, printr-o ordonanta de urgenta, ca presedintele Romaniei poate fi demis cu 50% plus unu din numarul persoanelor prezente la vot a fost deja publicata in Monitorul Oficial.

Actul normativ a fost publicat in MO joi seara, la doar cateva ore dupa avizul Executivului, scrie Mediafax.

De ce s-a recurs la ordonanta de urgenta

Simplificarea demiterii presedintelui fusese votata deja de Camera Deputatilor, saptamana trecuta, cu 187 de voturi pentru si 57 impotriva. Anterior, si senatorii luasera o decizie similara, cu 75 de voturi pentru si sapte impotriva.

Insa, modificarile au fost atacate la Curtea Constitutionala de PDL, in plus mai era nevoie si de ratificarea presedintelui pentru a intra in vigoare. Toate acestea, insa, necesitau un timp.

Suspendarea se voteaza vineri

USL a citit joi, in plenul Parlamentului, documentul elaborat de juristii Uniunii prin care se cere suspendarea sefului statului.

La sedinta de joi din Parlament a participat si presedintele Traian Basescu, care a sustinut un scurt discurs.

Basescu, mai usor de demis - Guvernul a schimbat legea referendumului

El a declarat ca nu contesta dreptul Parlamentului de a initia procedura de suspendare a presedintelui, precizand insa ca obiectivul acestei proceduri este intentia USL de a controla toate institutiile statului.

Daca propunerea de suspendare din functie a lui Traian Basecu va fi aprobata vineri, in cel mult 30 de zile se organizeaza un referendum pentru demiterea presedintelui.

Conform Legii referendumului, cetatenii care participa la referendum au dreptul sa se pronunte prin "DA" sau "NU" la urmatoarea intrebare inscrisa pe buletinul de vot: "Sunteti de acord cu demiterea Presedintelui Romaniei?"

Actul normativ adoptat, joi seara, de Guvern, scoate sintagma "la nivelul tarii" legata de voturile exprimate, ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, Mircea Dusa, anuntand anterior ca a fost eliminata discriminarea prin care cetatenii romani, aflati in strainatate, nu puteau vota la referendum si erau valabile doar voturile exprimate pe teritoriul national.

Catalin Cîrstoiu, despre bunurile nedeclarate: „Ce ați fi vrut, să merg cu bicicleta?”
Catalin Cîrstoiu, despre bunurile nedeclarate: „Ce ați fi vrut, să merg cu bicicleta?”
Candidatul PSD-PNL la alegerile pentru Primăria București, medicul Cătălin Cîrstoiu a declarat vineri, 29 martie, că el și soția sa au muncit de „le-au sărit capacele” pentru a avea...
Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a anunţat vineri, 29 martie, că împreună cu echipa de la instituţia pe care o conduce, pregăteşte un proiect legislativ care va...
#Lege referendum schimbata MO, #monitor oficial modificari referendum, #suspendare Traian Basescu referendum , #referendum