Modificarea referendumului de demitere a presedintelui a trecut de deputatii juristi

Luni, 25 Iunie 2012, ora 18:33

   

Modificarea referendumului de demitere a presedintelui a trecut de deputatii juristi
Comisia Juridica a Camerei Deputatilor a dat luni raport favorabil legii initiate de USL privind referendumul de demitere a presedintelui tarii, cu 7 voturi pentru si 2 impotriva.

Secretarul Comisiei, democrat-liberalul Gabriel Andronache, a adus un amendament legii prin care "demiterea presedintelui Romaniei este aprobata daca in urma desfasurarii referendumului s-a intrunit majoritatea voturilor valabil exprimate de cetatenii inscrisi in listele electorale", amendament ce a fost respins cu majoritatea de voturi.

Gabriel Andronache a declarat ca acest proiect de lege intra in plenul Camerei Deputatilor "cu incalcarea regulamentului Camerei", precizand ca in urma votului final din plen exista sansa ca pedelistii sa conteste legea la CCR.

"Din punctul nostru de vedere, acest proiect de lege intra in plenul Camerei Deputatilor cu incalcarea regulamentului Camerei Deputatilor. Vorbim aici de incalcarea articolului 65, alineatul 5 din regulament care spune foarte clar ca un raport al unei comisii nu poate sa ajunga la plen decat dupa ce expira termenul de depunere al amendamentelor.

Potrivit adresei BP al Camerei Deputatilor, termenul va fi de 3 septembrie, termenul pana la care se pot depune amendamente, iar raportul se pare ca va intra in plenul Camerei Deputatilor, inclusiv proiectul de lege modificat maine (marti - n. red.). Din punctul nostru de vedere reprezinta o incalcare a regulamentului Camerei si vom protesta cu privire la aceasta situatie", a sustinut Andronache.

Acesta a mai spus ca acest fapt constituie un motiv de atac la CCR a legii.

"Din punctul nostru de vedere constituie un motiv de atac la CCR. Este evident lucrul acesta. Atata timp cat colegii nostri, inclusiv la investirea Guvernului, au afirmat foarte clar ca vor respecta toate procedurile parlamentare si ca nu va mai exista nicio asa zisa incalcare a regulementului", a mentionat democrat-liberalul.

El a precizat ca prin aceasta lege cei din USL "cauta sa isi preconstituie pasii pentru suspendarea presedintelui". Legea ar urma sa fie votata marti.

Plenul Senatului adoptase, cu 75 de voturi pentru, 7 impotriva si 3 abtineri, modificarile Legii referendumului care simplifica demiterea presedintelui. De asemenea, senatorii au votat si raportul primit de la Comisia juridica, cu 75 voturi pentru, opt impotriva si 3 abtineri.

Propunerea legislativa pentru modificarea art.10 din Legea nr.3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului prevede ca referendumul privind demiterea presedintelui Romaniei este considerat valid daca a intrunit majoritatea voturilor valabil exprimate ale cetatenilor care au participat la referendum.

Proiectul ii are ca initiatori pe senatorul PSD Severin Georgica si deputatul PNL Pieptea Cornel. Actul normative modifica astfel legea care prevedea ca seful statului poate fi demis prin referendum doar cu majoritatea voturilor cetatenilor inscrisi in listele electorale.

Senatul este prima camera sesizata pe acest act normativ.

Aceasta initiativa legislativa este corelata cu modificarea legii CCR, care exclude controlul constitutionalitatii pe hotararile parlamentului, ambele propuneri legislative avand drept rezultat simplificarea procedurilor de suspendare si demitere a lui Traian Basescu.
Sursa: rNews

Articol citit de 1982 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
kain
rank 5
De la "un fleac,v-am ciuruit"......
.... ,baile de multime trimestriale promise,consultarile populare sunt iar in voga.
Sa mergem ,deci la referendum,dragilor,dar nu inainte de a decapita STS-ul,acest "votant"de meserie.ALO!Parisul,Madridul,william branza mai "ezista"?
Utilizator sters
FELICItari !
Modificarea referendumului de demitere a presedintelui a trecut de deputatii juristi
Ghilotina
rank 5
cu alte cuvinte , dupa ce au chiulit in iarna-primavara de au rupt ,
dupa ce ca nu i-a vazut nimeni pe la inzapeziti cu ajutoare sau munca ,
astia consuma zeci de milioane de euro numai ca sa anihileze un vot direct , popular !?

Astia care au ajuns in Parlamewnt impartind pelerine si fulare , pui si mititei ... demoleaza jumatate +1 din votanti !??

Nu e bine .
2KK2
rank 5
hehehhe
Prietene ghilo tu teai uitat cat PDl-isti sunt acum la servici?
Sau probabil au trecut cu toti la USL, intrucat, voturi contra si abtineri sunt cam 10 le fiecare lege.
Poate ne spui si noua unde presteaza tov portocali daca la vot nu sunt prezenti?
sanda46
rank 2
@guilotina
singura solutie e sa iesim toti ,dar absolut toti la vot si se va vedea cine cistiga ,dar daca_i lasam numai pe cei care primesc fulare,mici faina si gatleti sa voteze ,e inutil ca sa ne mai insultam pe aci.
kain
rank 5
Ghilotino...
acum pe bune,nu vreau sa te ofensez,dar intreb si eu-ai apucat sa tai ceva capete,gaturi,ceva acolo,ca de sfortat te-ai sfortat nu zic nu.Cand ma gandesc la tine,vad cu ochii mintii,triajul din Falticeni,plin cu harburi de care nimeni nu mai are nevoie.Dehh!progresul.
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor