Noul Cod Electoral: Demiterea presedintelui, fara cvorum

Marti, 04 Septembrie 2012, ora 21:16
6782 citiri
Noul Cod Electoral: Demiterea presedintelui, fara cvorum
Foto: Arhiva

Codul Electoral redactat de Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) si repus in discutie publica de aceasta institutie propune ca demiterea presedintelui sa fie decisa fara conditia intrunirii cvorumului la referendum, in timp ce pentru alte tipuri de consultari populare, precum revizuirea Constitutiei, acest prag este mentinut.

In acest proiect, AEP reglementeaza modul de desfasurare si validare a referendumurilor nationale si locale.

Referendumul national constituie forma si mijlocul de consultare directa si de exprimare a vointei suverane a poporului roman prin vot universal, liber, egal, secret si direct, cu privire la: revizuirea Constitutiei, demiterea presedintelui Romaniei si probleme de interes national.

Autoritatea Electorala Permanenta stabileste apoi o serie de diferente intre validarea referendumului de revizuire a Constitutiei si cel pe probleme de interes national, pe de o parte, si pentru referendumul de demitere a presedintelui Romaniei, pe de alta parte.

Concret, pentru prima categorie, se spune la art. 22 alin 3 si art. 24 alin 6 (texte identice - n.r.) ca "rezultatul referendumului se stabileste in functie de majoritatea voturilor valabil exprimate pe intreaga tara ale alegatorilor romani inscrisi in listele electorale", adica in conditii de cvorum.

Pentru referendumul de demitere, se spune insa ca "demiterea presedintelui Romaniei este aprobata daca a intrunit majoritatea voturilor valabil exprimate pe intreaga tara ale alegatorilor romani care au participat la referendum" (art. 23. alin. 3). Asadar, demiterea este validata daca se intruneste majoritatea voturilor pentru optiunea "DA", indiferent de rata de participare la vot.

In plus, acest Cod prevede la art. 164 (in cazul in care proiectul devine lege - n.red.) si abrogarea unor acte normative, inclusiv legea referendumului, legea 3/2000, cu modificarile sale ulterioare, deci implicit si prevederile in vigoare in prezent ce stabilesc obligativitatea intrunirii cvorumului de prezenta pentru validarea demiterii presedintelui.

Acest Cod Electoral nu este insa nou sau scris dupa referendumul din 29 iulie. AEP spune ca a fost finalizat in 2011 si a fost prezentat in luna ianuarie a anului trecut reprezentantilor partidelor politice.

Actiunile de mediatizare a proiectului au continuat in intervalul 2011-2012, in cadrul conferintelor, meselor rotunde si aparitiilor in mass-media ale reprezentantilor Autoritatii Electorale Permanente.

"Fiind convinsa de utilitatea unei reglementari unice in domeniul electoral, Autoritatea Electorala Permanenta relanseaza in discutie Proiectul de lege privind Codul electoral, invitand toti actorii institutionali ai proceselor electorale sa contribuie la efortul de redefinire a cadrului legislativ electoral romanesc", a transmis marti AEP, printr-o scrisoare deschisa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#demitere presedinte fara cvorum, #AEP demitere presedinte, #AEP nou Cod electoral , #referendum