"Nu" validarii referendumului cu un prag de prezenta de 30% - sondaj

Marti, 04 Iunie 2013, ora 10:50
2530 citiri
"Nu" validarii referendumului cu un prag de prezenta de 30% - sondaj

Validarea referendumului cu un prag de prezenta de doar 30 la suta, fata de 50 la suta, cat era pana in prezent, nu este o idee buna, potrivit rezultatelor unui sondaj realizat de Ziare.com.

Astfel, aproape trei sferturi dintre cei care au raspuns sondajului, respectiv 74,77 la suta, s-au declarat impotriva acestei masuri. In schimb, doar 25,23 la suta dintre respondenti s-au pronuntat in favoarea validarii referendumului cu o prezenta de 30 la suta la urne.

Sondajul a fost realizat in perioada 31 mai - 2 iunie, iar la el au raspuns 3.841 de persoane.

Referendum valid cu prezenta la vot de 30%. Sunteti de acord? - Sondaj Ziare.co

Pragul la care un referendum este declarat valid a fost coborat, de la 50 la suta, la 30 la suta din numarul alegatorilor inscrisi pe listele electorale permanente, dupa ce Legea referendumului a fost adoptata si de Camera Deputatilor, miercuri.

Cu toate acestea, noul prag este valabil doar cu indeplinirea unei alte conditii. Pentru ca referendumul sa fie declarat valid, este necesar si ca cel putin 25 la suta din numarul celor inscrisi pe listele electorale permanente sa raspunda afirmativ la vot, aceasta fiind cea de-a doua conditie cumulativa.

Legea referendumului a fost adoptata - Opozitia ataca la CCR

Presedintele Traian Basescu declara, pe 23 ianuarie, ca poate fi o solutie reducerea pragului de cvorum pentru validarea referendumului la 30 la suta, cu conditia sa se faciliteze accesul la vot pentru cele trei milioane de romani din strainatate, prin introducerea votului prin corespondenta.

La jumatatea lunii aprilie, parlamentarii USL au depus la Senat proiectul de lege pentru scaderea pragului referendumului la 30 la suta, printre initiatori numarandu-se si deputatul PSD Florin Iordache, membru in comisia juridica.

"Se scade doar pragul pentru cei care eventual boicotau referendumul, pentru ca boicotul nu este o exprimare a vointei electorale. Esti pentru, contra sau sa nu impiedici adoptarea unor decizii importante", explica atunci Victor Ponta.

O luna mai tarziu, comisia juridica a Senatului a aprobat propunerea legislativa, fiind inregistrate doua voturi "impotriva". Pe 21 mai, Legea referendumului a trecut de Senat, iar pe 29 mai a fost adoptata si de Camera Deputatilor, care este camera decizionala.

Citeste si:
Bani pentru partid din măsluirea jocurilor de noroc. Dezvăluirile fostului director ONJN, schimbat după 5 zile de la numire
Bani pentru partid din măsluirea jocurilor de noroc. Dezvăluirile fostului director ONJN, schimbat după 5 zile de la numire
Tudor Simota, fost director general al Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN), schimbat după doar cinci zile de activitate, a dezvăluit că funția din care a fost înlocuit era...
PSD decide cine va fi noul ministru al Agriculturii. Care sunt propunerile interne SURSE
PSD decide cine va fi noul ministru al Agriculturii. Care sunt propunerile interne SURSE
PSD decide miercuri, în şedinţa Consiliului Politic Naţional, cine va fi noul ministru al Agriculturii, după demisia lui Adrian Chesnoiu, în urma cererii DNA de ridicare a imunităţii...