Parlamentari PSD: CCR s-a pronuntat din oficiu, fara drept, pe OUG privind referendumul

Miercuri, 11 Iulie 2012, ora 22:10
2887 citiri
Parlamentari PSD: CCR s-a pronuntat din oficiu, fara drept, pe OUG privind referendumul

Deputatii PSD Florin Iordache si Nicolae Mircovici spun ca CCR s-ar fi pronuntat, marti, din oficiu, fara drept, atunci cand au stabilit ca legea referendumului e constitutionala, "in masura in care asigura participarea la referendum a cel putin jumatate plus unul din numarul celor din liste".

Potrivit deputatului PSD, Florin Iordache, CCR s-ar fi pronuntat din oficiu pe aceasta lege, mai exact, prin decizia data de judecatorii Curtii, acestia ar fi facut trimitere la ordonanta de urgenta data de catre Guvern in privinta referendumului, care nu cuprinde ca la votul de demitere al presedintelui Traian Basescu sa se prezinte la urne 50% plus unul dintre cetatenii cu drept de vot.

El considera ca, astfel, Curtea Constitutionala s-ar fi pronuntat din oficiu, atributie care nu intra in compenenta CCR, deoarece legea care a fost atacata la Curte de catre PDL nu a adus modificari la articolul 5.

De asemenea, deputatul minoritatilor Niculae Mircovici sustine ca, in sesizarea depusa de catre grupul PDL in privinta constitutionalitatii Legii referendumului, Curtea a fost sesizata doar pe articolul 10 din aceasta lege, care prevedea ca presedintele sa fie demis de majoritatea voturilor valabil exprimate la urne.

"In Legea referendumului era prevazut ca referendumul de demitere sa fie validat doar in cazul in care la vot se prezentau jumatate plus unul dintre cetatenii cu drept de vot inscrisi pe liste. Exista aceasta prevedere in lege. Nu vad de ce s-ar pronuntat ei si pe acest articol daca nu au fost sesizati", a declarat Mircovici.

De asemenea, un alt parlamentar, care nu a dorit sa fie citat, a precizat ca momentan Curtea Constitutionala nu a dat o decizie, ci doar un comunicat, dar care nu tine loc de motivare. Acesta a precizat ca, potrivit legii privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, institutia nu are dreptul sa se sesizeze din oficiu, neavand dreptul sa se pronunte pe probleme care nu i-au fost sesizate.

El a adaugat ca se poate totusi pronunta in cazul in care anumite articole din lege nu pot fi disociate, dar considera ca articolul 5 si 10 din Legea referendumului nu au o stransa legatura, ceea ce presupune ca CCR nu ar fi trebuit sa se pronunte.

La referendumul de demitere al presedintelui Traian Basescu din 2007, legea referendumului spunea ca seful statului putea fi demis fara a fi nevoie de prezenta a 50% plus unul dintre cetatenii inscrisi pe listele electorale. Procedurile de referendum fusesera schimbate, iar la acea data, Curtea Constitutionala decidea ca legea 192 din 2007 este constitutionala si dupa referendum, CCR valida referendumul de demitere al presedintelui, chiar daca prezenta la vot din 2007 a fost de 44%.

In 2009, Guvernul a dat o ordonanta de urgenta prin care era modificata legea referendumului. Potrivit OUG dat de catre premierul de atunci, Emil Boc, "demiterea Presedintelui Romaniei este aprobata daca a intrunit majoritatea voturilor cetatenilor inscrisi in listele electorale", lege, care a intrat in vigoare la data de 10.04.2012.

In 2012, parlamentarii USL au cerut modificarea legii referendumului si schimbarea articolului 10 din lege, care presupune ca presedintele sa fie demis de majoritatea voturilor celor prezenti la urne, nu din cei inscrisi pe listele de vot, adica practic se revenea la situatia din 2007.

Partidul Democrat - Liberal a depus o sesizare la CCR de neconstitutionalitate a acestei legi. Decizia CCR a fost ca legea este constitutionala, "in masura in care asigura participarea la referendum a cel putin jumatate plus unul din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente".

Recent, pe cand CCR inca nu se pronuntase pe legea atacata, Guvernul Ponta a emis o ordonanta de urgenta. "Legea nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 84 din 24 februarie 2000, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

1.Articolul 10 se modifica si va avea urmatorul cuprins: "Art. 10 Prin derogare de la art. 5 alin. (2), demiterea Presedintelui Romaniei este aprobata daca a intrunit majoritatea voturilor valabil exprimate ale cetatenilor care au participat la referendum", se arata in ordonanta privind referendumul de demitere al presedintelui Traian Basescu.

Ulterior, marti, CCR a decis ca legea (USL - n.r.) pentru modificarea art.10 din Legea nr.3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului este constitutionala in masura in care asigura participarea la referendum a cel putin jumatate plus unul din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente. Argumentatia retinuta in motivarea solutiei pronuntate de Plenul Curtii Constitutionale va fi prezentata in cuprinsul deciziei, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I", se arata in comunicatul remis de catre Curtea Constitutionala.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#parlamentari PSD referendum, #CCR pronuntare oficiu referendum, #CCR pronuntare fara drept referendum , #referendum