Parlamentul se reuneste luni pentru citirea deciziei CCR privind referendumul (Video)

Luni, 27 August 2012, ora 08:42
2679 citiri
Parlamentul se reuneste luni pentru citirea deciziei CCR privind referendumul (Video)
Foto: Arhiva

Camera Deputatilor si Senatul se reunesc, luni, de la ora 15.00, pentru citirea hotararii Curtii Constitutionale privind referendumul din 29 iulie pentru demiterea presedintelui.

Este de asteptat ca la sedinta parlamentarii sa aiba interventii, una dintre acestea putand fi a senatorului liberal Ioan Ghise, care a declarat ca a pregatit proiecte de hotarare care vizeaza ca Parlamentul sa decida valabilitatea referendumului de demitere a presedintelui Traian Basescu.

Ghise ar urma sa prezinte aceste propuneri si in partid, la sedinta de luni a grupurilor parlamentare ale PNL.

Ghise propune o hotarare a Parlamentului prin care se constata ca presedintele a fost demis de fapt

Ioan Ghise spunea marti ca Parlamentul va stabili, potrivit hotararii din 6 iulie, "calea de urmat", aceasta putand fi ca presedintele este demis cu majoritatea celor prezenti la vot, cvorumul de prezenta nefiind obligatoriu.

Ghise sustine ca Parlamentul poate decide ca este aplicabil articolul 10 din legea referendumului, care spune ca demiterea presedintelui Romaniei se face cu majoritatea voturilor valabil exprimate ale celor care s-au prezentat la vot, fara a mai exista obligativitatea cvorumului de prezenta la vot.

Totusi, presedintele PSD, premierul Victor Ponta, declara marti ca parlamentarii USL nu vor intarzia si nici nu vor boicota citirea deciziei Curtii Constitutionale de invalidare a referendumului in plenul celor doua Camere si nici nu vor invoca existenta cvorumului de plen, desi formal cvorumul este obligatoriu.

Ponta a aratat ca a discutat cu Crin Antonescu si au convenit ca ar fi o greseala intarzierea incheierii procedurilor de invalidare a referendumului.

Intrebat daca ar fi o problema lipsa cvorumului de plen, Victor Ponta a spus ca "strict formal" ar constitui o problema, dar, din punctul sau de vedere, Parlamentul trebuie doar sa asiste la citirea deciziei Curtii Constitutionale, dupa care decizia se publica in Monitorul Oficial, iar Traian Basescu revine, ca presedinte, la Cotroceni.

Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, s-a aratat increzator ca la sedinta comuna vor fi mai mult de 50% plus unu parlamentari prezenti. Potrivit lui Zgonea, toti liderii de grupuri parlamentare au sustinut ca pentru ziua de luni va exista o mobilizare pentru a fi prezenti majoritatea parlamentarilor la plen.

In conditiile in care o serie de mandate sunt vacante, cvorumul de lucru ar fi de 217 parlamentari.

Hrebenciuc: Daca Basescu nu statea cu batul in gard, nu se ajungea la suspendare

Curtea Constitutionala a transat in 21 august problema referendumului, dupa revenirea asupra unor termene prevazute anterior - 12 septembrie si 31 august. In aceasta perioada, discutii controversate au vizat in special listele electorale.

Curtea Constitutionala a constatat, in hotararea adoptata in 21 august, ca procedura de organizare a referendumului din 29 iulie a fost respectata, ca nu s-a intrunit conditia de cvorum pentru ca scrutinul sa fie valabil si a mentionat ca la data publicarii deciziei in Monitorul Oficial Traian Basescu isi reia atributiile.

Potrivit comunicatului dat publicitatii de CC, Curtea a confirmat rezultatele referendumului comunicate de Biroul Electoral Central si a constatat ca din totalul de 18.292.464 de persoane inscrise in listele electorale permanente au participat la vot 8.459.053 de persoane (46.24 %), din care 7.403.836 (87.52 %) au raspuns "DA" la intrebarea "Sunteti de acord cu demiterea Presedintelui Romaniei?", iar 943.375 (11.15 %) au raspuns "NU". Totodata, CC a constatat ca la referendum nu au participat cel putin jumatate plus unul din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente, pentru ca referendumul sa fie valabil in conformitate cu prevederile articolului 5 alineatul (2) din Legea referendumului.

Daca Parlamentul doar va lua act de hotararea Curtii, documentul se publica in Monitorul Oficial, moment de la care Traian Basescu urmeaza sa isi reia atributiile de presedinte.

Citește și:
Șoșoacă a ajuns ”vedetă” în presa din Ucraina: ”Crede că românii nu primesc educație în limba maternă și își pierd cultura”
Șoșoacă a ajuns ”vedetă” în presa din Ucraina: ”Crede că românii nu primesc educație în limba maternă și își pierd cultura”
Senatoarea Diana Șoșoacă a intrat în atenția presei de la Kiev, după declarațiile privind anexarea unor teritorii care au aparținut în trecut României. Publicația FOCUS îi dedică un...
Corina Crețu, după accidentul feroviar de la Galați: ”România este ţara europeană cu cea mai mare rată de mortalitate în sistemul de transport”
Corina Crețu, după accidentul feroviar de la Galați: ”România este ţara europeană cu cea mai mare rată de mortalitate în sistemul de transport”
După accidentul feroviar produs sâmbătă seara în Gara CFR Galaţi în urma căruia patru persoane au fost rănite, europarlamentarul Corina Creţu a preciza că este imperios necesară...
#Parlament CCR citire referendum, #referendum demitere Traian Basescu, #CCR citire referendum Traian Basescu , #referendum