PDL anunta ca va boicota referendumul privind Constitutia - Vezi motivul

Miercuri, 22 Mai 2013, ora 17:35
2685 citiri
PDL anunta ca va boicota referendumul privind Constitutia - Vezi motivul
Foto: Arhiva

Vicepresedintele PDL Alin Tise anunta ca democrat-liberalii vor cere romanilor sa boicoteze referendumul de revizuire a Constitutiei daca acesta ar urma sa fie validat cu 30% prezenta la vot, dupa cum a decis marti Senatul. Insa, pana atunci, PDL ar putea ataca la Curtea Constitutionala noua lege a referendumului.

Senatul a modificat marti, cu majoritate de voturi, Legea referendumului, astfel incat pragul de validare a scazut de la 50% la 30%. Totodata, pentru ca referendumul sa fie declarat valid, este necesar si ca cel putin 25 la suta din numarul total al alegatorilor cu drept de vot sa se fi pronuntat afirmativ la vot.

Senatorii juristi au votat reducerea cvorumului la referendumuri la 30%

Senatorul PDL Alin Tise, membru al Comisiei Juridice, spune ca USL a trecut aceasta lege prin Senat fara respectarea procedurilor.

"Legea a fost pusa pe ordinea de zi a Senatului fara sa parcurga etapele si pasii necesari. Proiectul trebuia studiat de toate grupurile, sa poata face amendamente. La Comisia Juridica, nu am putut face amendamente, pentru ca l-am vazut in fata abia atunci cand a inceput sedinta.

In mod normal, trebuia sa ajunga cu trei zile inainte proiectul, pentru a-l putea studia", a declarat Tise pentru Ziare.com.

Dupa Senat, foarte probabil ca legea va fi adoptata in aceeasi formula si de Camera Deputatilor. Tise anunta ca PDL ia deja in considerare posibilitatea de a o ataca la Curtea Constitutionala.

"Din punct de vedere juridic, vom analiza in sedinta de Birou Permanent de luni posibilitatea de a ataca la Curtea Constitutionala modificarile aduse Legii referendumului", precizeaza Tise.

Senatorul PDL acuza USL ca a schimbat Legea referendumului pentru a se asigura ca revizuirea Constitutiei va trece de votul romanilor.

"Acum intelegem de ce lunea trecuta au amanat termenul de depunere a propunerilor privind modificarea Constitutiei pana dupa ce trece aceasta lege. Ei intarzie acum Constitutia pana le trece cvorumul la referendum, le este teama ca nu va fi votata Constitutia la referendum. Vor sa se asigure ca nu vor avea parte de un esec la referendum, asa ca au gasit solutia de a modifica regula, exact cum au facut cu suspendarea presedintelui.

Discutam de o Constitutie votata cu jumatate plus unu din populatie pe care ei incearca sa o modifice cu 30% prezenta si cu 25% din optiunile exprimate. Ca si cum ai alege un primar cu jumatate plus unu si a doua zi il suspenzi cu 20%", adauga Tise.

MRU cere unificarea dreptei si prevede boicotarea referendumului pentru Constitutie

In aceste conditii, senatorul PDL anunta ca este foarte probabil ca democrat-liberalii sa indemne populatia la boicotarea referendumului din toamna privind Constitutia.

"Probabil vom decide sa sabotam orice referendum care va fi organizat sub aceasta formula. Vom cere oamenilor sa nu participe la o mascarada de referendum. Pentru ca, in momentul in care romanii au votat o constitutie in vigoare cu jumatate plus unu, este firesc ca si modificarea ei sa o faci la fel.

Pe de alta parte, tu ca partid, in loc sa te preocupi sa stimulezi si sa determini romanii sa mearga la vot, tu nu faci altceva decat sa modifici cvorumul. Adica schimbi regulile jocului si schimbi ordinea constitutionala.

Ei modifica Constitutia cum le convine politic lor, nu cum ar fi mai bine pentru romani. Au doua obiective principale. Unu: cum sa faca regiunile si unde sa puna capitale de regiuni si cum sa negocieze intre ei care este seful regiunii si doi: unde muta institutiile importante, in care judet, ca sa nu deranjeze baronii.

Astea sunt discutiile din USL, nicidecum nu ii intereseaza viata oamenilor. Este un nou proces de superbaronizare a Romaniei", mai acuza Tise.

Legea referendumului, aprobata de Senat - Prag de 30% in loc de 50%, pentru validare

Legea referendumului a fost aprobata marti in Senat cu 92 de voturi "pentru" si 29 "impotriva".

"Daca nu aveam deloc prag, ca in Elvetia, ce aveam? Daca am face Constitutia (referendumul pentru modificarea Constitutiei - n.red.) in trei zile sau in cinci zile, ca sa vina populatia...?

Eu zic ca pana la primul referendum vom avea promulgata si se va aplica aceasta lege. Pana in toamna acestui an. Noi credem ca e un proiect bun", a declarat initiatorul legii, deputatul PSD Florin Iordache.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#PDL referendum Constitutie, #boicot referendum Constitutie, #PDL lege referendum , #referendum