Ponta se gandeste sa scada pragul la referendum la 25-30% (Video)

Luni, 04 Martie 2013, ora 16:00
3705 citiri
Ponta se gandeste sa scada pragul la referendum la 25-30% (Video)

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca una dintre prioritatile USL in perioada urmatoare vizeaza finalizarea legii electorale in ceea ce priveste alegerile parlamentare si stabilirea unui "cvorum realizabil" pentru orice tip de referendum, indiferent de tematica acestuia.

Ponta a sustinut ca, alaturi de revizuirea Constitutiei, prioritatea USL pentru perioada urmatoare vizeaza legea electorala in cazul alegerilor parlamentare si stabilirea unui "cvorum unic" pentru toate tipurile de referendum, la un nivel realizabil.

"Trebuie facut un cvorum de validare pe un standard european, dar care sa ne permita practic sa avem sansa de a face acel cvorum. In momentul in care astazi - e o realitate - trei milioane de romani sunt in afara granitelor tarii, iar ei sunt oricum inclusi in cvorum, ca asa a spus Curtea Constitutionala (...) E in regula, respectam ce a spus Curtea Constitutionala, dar nu o sa facem niciodata 50% plus unu pentru nimic si atunci putem sa mergem pe alte modele europene, fie ca e vorba de o treime, fie ca e vorba de minim 25% din populatie sa spuna 'da' pentru a fi validat", a explicat Ponta.

Proiect de lege: Eliminarea cvorumului de 50% la referendum

Senatorul PSD Trifon Becalurencu a depus o initiativa legislativa, la inceputul lunii februarie, care elimina conditia de cvorum la referendumul national si propune ca in cazul revizuirii Constitutiei conditia de validare sa fie participarea a cel putin 30% plus 1 din alegatorii inscrisi in listele electorale permanente.

Ponta sustine un Parlament cu 300 de deputati si doi senatori pentru fiecare judet

Pe 25 ianuarie, Victor Ponta a explicat ca sustine ideea unui cvorum mai mic de 50 la suta la validarea referendumurilor.

"Sustin ideea unui cvorum mai mic de 50 la suta la validarea referendumurilor, completat cu instituirea votului electronic sau prin corespondenta pentru cetatenii romani care locuiesc in strainatate", a spus premierul, dupa ce si presedintele Basescu s-a aratat de acord cu un prag obligatoriu de 30 la suta la referendum, daca celor din strainatate li se ofera conditii de vot.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#Victor Ponta cvorum referendum, #Victor Ponta lege electorala , #referendum