Ponta se gandeste sa scada pragul la referendum la 25-30% (Video)

Luni, 04 Martie 2013, ora 16:00
3574 citiri
Ponta se gandeste sa scada pragul la referendum la 25-30% (Video)

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca una dintre prioritatile USL in perioada urmatoare vizeaza finalizarea legii electorale in ceea ce priveste alegerile parlamentare si stabilirea unui "cvorum realizabil" pentru orice tip de referendum, indiferent de tematica acestuia.

Ponta a sustinut ca, alaturi de revizuirea Constitutiei, prioritatea USL pentru perioada urmatoare vizeaza legea electorala in cazul alegerilor parlamentare si stabilirea unui "cvorum unic" pentru toate tipurile de referendum, la un nivel realizabil.

"Trebuie facut un cvorum de validare pe un standard european, dar care sa ne permita practic sa avem sansa de a face acel cvorum. In momentul in care astazi - e o realitate - trei milioane de romani sunt in afara granitelor tarii, iar ei sunt oricum inclusi in cvorum, ca asa a spus Curtea Constitutionala (...) E in regula, respectam ce a spus Curtea Constitutionala, dar nu o sa facem niciodata 50% plus unu pentru nimic si atunci putem sa mergem pe alte modele europene, fie ca e vorba de o treime, fie ca e vorba de minim 25% din populatie sa spuna 'da' pentru a fi validat", a explicat Ponta.

Proiect de lege: Eliminarea cvorumului de 50% la referendum

Senatorul PSD Trifon Becalurencu a depus o initiativa legislativa, la inceputul lunii februarie, care elimina conditia de cvorum la referendumul national si propune ca in cazul revizuirii Constitutiei conditia de validare sa fie participarea a cel putin 30% plus 1 din alegatorii inscrisi in listele electorale permanente.

Ponta sustine un Parlament cu 300 de deputati si doi senatori pentru fiecare judet

Pe 25 ianuarie, Victor Ponta a explicat ca sustine ideea unui cvorum mai mic de 50 la suta la validarea referendumurilor.

"Sustin ideea unui cvorum mai mic de 50 la suta la validarea referendumurilor, completat cu instituirea votului electronic sau prin corespondenta pentru cetatenii romani care locuiesc in strainatate", a spus premierul, dupa ce si presedintele Basescu s-a aratat de acord cu un prag obligatoriu de 30 la suta la referendum, daca celor din strainatate li se ofera conditii de vot.

Citește și:
Averi de primari. Cât au agonisit edilii marilor orașe ale României
Averi de primari. Cât au agonisit edilii marilor orașe ale României
Averile declarate de aleșii în funcții publice au fost întotdeauna subiect de discuție, cu atât mai mult după numeroasele scandaluri și conflicte de interese în care aceștia nu au putut...
Demisie din PNL. Cătălin Boboc a părăsit partidul după ce a fost acuzat că s-a branșat ilegal la curent
Demisie din PNL. Cătălin Boboc a părăsit partidul după ce a fost acuzat că s-a branșat ilegal la curent
Fostul secretar de stat Cătălin Boboc a anunțat marți seară, 4 octombrie, că demisionează din PNL, în urma scandalului privind branşarea ilegală la rețeaua electrică a unui imobil din...