Procurorii au ajuns la CCR: Au ridicat documentele care au legatura cu referendumul

Luni, 13 August 2012, ora 15:35
7734 citiri
Procurorii au ajuns la CCR: Au ridicat documentele care au legatura cu referendumul
Foto: Arhiva

Scandalul cifrelor de la referendum continua. Procurorii au ridicat luni, de la CCR, copii ale documentelor folosite la referendumul pentru demiterea presedintelui Traian Basescu, din 29 iulie.

In plus, au fost ridicate documente si de la alte institutii, precum Autoritatea Nationala pentru Cetatenie, Autoritatea Electorala permanenta si Directia pentru Evidenta Populatiei, se arata intr-un comunicat al Parchetului, remis Ziare.com.

Procurorii au dispus ridicarea de la AEP, precum si de la societatea comerciala desemnata sa realizeze procedurile tehnice, copiile de pe listele electorale permanente si listele suplimentare cu semnaturile alegatorilor in original, utilizate la referendum.

Totodata, precizeaza comunicatul, au mai fost ridicate, de la Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date, copiile listelor electorale care au fost puse la dispozitia autoritatilor publice locale, asa cum s-a stabilit prin H.G. nr. 682 si 683 din 07.07.2012 (lista electorala permanenta in format electronic).

De asemenea, de la Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date si de la Biroul Electoral Central s-a ridicat situatia statistica la nivel national privind repartizarea pe sectii de votare, a celor 18.292.514 de alegatori inscrisi in copiile listelor electorale permanente.

"De la Autoritatea Nationala pentru Cetatenie a fost solicitata situatia numerica defalcata pe ani, incepand cu anul infiintarii institutiei (2002) si pana la data de 8.08.2012 a persoanelor carora li s-a acordat cetatenia romana, a persoanelor care au redobandit cetatenia romana si a persoanelor care au renuntat la cetatenia romana conform", mai arata sursa citata.

Interceptari in dosarul referendumului: Manoloiu nu a inclus intentionat peste 400.000 de romani pe liste

Copiile documentelor ridicate pe suport de hartie de la Autoritatea Nationala pentru Cetatenie sunt: cererile de renuntare la cetatenia romana publicate in Monitorul Oficial, cererile de renuntare la cetatenia romana aprobate prin Ordin al presedintelui Autoritatii Nationale pentru Cetatenie in ultimii doi ani, lista adeverintelor de pierdere a cetateniei romane eliberate de Autoritatea Nationala pentru Cetatenie si lista persoanelor care au redobandit ulterior, la cerere, cetatenia romana.

Mai mult, se mai arata in comunicatul Parchetului, de la Directia Generala de Pasapoarte si Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date, in format electronic si pe suport optic, datele de identificare ale cetatenilor romani care si-au stabilit domiciliul in strainatate.

De la CCR, procurorii au ridicat copiile proceselor verbale, pe suport de hartie, de la toate sectiile de votare infiintate in vederea referendumului.

Dosar "greu", inculpati "grei"

Actiunea face parte din ancheta pe care Parchetul de pe langa ICCJ a pornit-o pentru a lamuri situatia de la referendum. Printre "greii" vizati in acest dosar se numara Victor Paul Dobre, fostul ministru delegat al Administratiei, care este acuzat de abuz in serviciu.

Parchetul a cerut Camerei Deputatilor avizul pentru inceperea urmaririi penale a lui Victor Paul Dobre care, alaturi de secretarul de stat Ioan Cabulea, au inaintat CCR o adresa prin care precizau ca MAI nu-si poate asuma numarul de alegatori.

De asemenea, luni dimineata, fostul ministru al Internelor, Ioan Rus, s-a prezentat la audieri la Parchetul General.

Fostul ministru Dobre, acuzat de abuz in serviciu - Parchetul vrea inceperea urmaririi penale

Saptamana trecuta, procurorii l-au pus sub invinuire si pe seful Directiei pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date din MAI, chestorul sef Constantin Manoloiu, pentru aceeasi invinuire - abuz in serviciu.

D.R.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
#ancheta referendum acte CCR, #Parchet liste referendum, #ancheta cifre referendum , #referendum