Recensamantul, irelevant pentru referendum - Autoritatea Electorala explica felul cum se numara alegatorii

Luni, 08 Iulie 2013, ora 16:32

   

Recensamantul, irelevant pentru referendum - Autoritatea Electorala explica felul cum se numara alegatorii
Institutul National de Statistica (INS) nu are atributii pe linia de evidenta a persoanelor si, conform legislatiei in vigoare, evidentele statistice ale INS nu pot fi valorificate pentru actualizarea listelor electorale permanente, precizeaza Autoritatea Electorala Permanenta la solicitarea Ziare.com.

INS a dat publicitatii saptamana trecuta primele rezultate finale ale recensamantului din 2011, prilej pentru politicieni de a relua disputa pe tema validarii referendumului de anul trecut pentru demiterea presedintelui Traian Basescu.

Mai putini, mai batrani, fara pensii, fara viitor - pericolul relevat de recensamant - Interviu

Adversarii politici ai sefului statului continua sa sustina ca scaderea populatiei, certificata de recensamant, ar conduce si la concluzia ca la referendumul pentru demiterea presedintelui s-ar fi atins pragul de prezenta necesar, cu alte cuvinte Traian Basescu ar fi fost, neoficial, demis.

Politicienii respectivi nu aduc niciun argument, mizand pe faptul ca alegatorii nu isi bat capul cu argumentele, ci prefera sa creada ce li se spune.

Institutul National de Statistica a confirmat saptamana trecuta pentru Ziare.com faptul ca rezultatele recensamantului nu pot fi luate in niciun fel in considerare atunci cand se discuta despre referendumul pentru demiterea presedintelui, care a avut loc in vara lui 2012.

Recensamantul a incins spiritele degeaba: Cifrele nu reprezinta populatia cu drept de vot!

O pozitie similara are si Autoritatea Electorala Permanenta (AEP), care a acceptat sa faca precizarile necesare pentru Ziare.com.

Listele electorale sunt intocmite de MAI, nu de INS

O prima informatie se refera la faptul ca "Listele electorale permanente, cuprinzand cetatenii cu drept de vot la referendumul national din 29 iulie 2012, au fost intocmite de Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date, prin prelucrarea si selectarea datelor privind cetatenii cu drept de vot din Registrul National de Evidenta a Persoanelor (R.N.E.P.)", direct responsabil de aceasta activitate fiind Ministerul Administratiei si Internelor, prin Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date, care "selecteaza si prelucreaza datele privind cetatenii cu drept de vot, tipareste si pune la dispozitia primarilor listele electorale permanente actualizate, in doua exemplare, si copii de pe acestea, in 3 exemplare".

Informatiile de mai sus sunt in conformitate cu dispozitiile art. 17 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului, cu modificarile si completarile ulterioare, coroborate cu prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 35/2008, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cu dispozitiile art. 5 alin. (1) din Hotararea Guvernului nr. 682/2012, precizeaza AEP.

INS nu opereaza in bazele de date

La intrebarea "ce relevanta au rezultatele acestui recensamant pentru referendumul din 2012?", raspunsul AEP a fost explicit: "In conformitate cu prevederile art. 9 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 97/2005 privind evidenta, domiciliul, resedinta si actele de identitate ale cetatenilor romani, republicata, Registrul National de Evidenta a Persoanelor (RNEP) este gestionat de Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date si serviciile publice comunitare de evidenta a persoanelor, Institutul National de Statistica neavand atributii pe linia de evidenta a persoanelor".

Mai mult, cetatenii romani sunt inregistrati in R.N.E.P. pe baza datelor de stare civila din actele de nastere, in actiunile de introducere, actualizare, exploatare si valorificare a datelor din R.N.E.P. nefiind implicat in niciun fel Institutul National de Statistica, ci alte autoritati, printre care Ministerul de Externe, Autoritatea Nationala pentru Cetatenie, organele judiciare, pentru persoanele fata de care s-a dispus interzicerea exercitarii drepturilor electorale, instantele judecatoresti, notarii publici si ofiterii de stare civila, pentru modificari intervenite ca urmare a divortului, precum si Directia Generala de Pasapoarte, pentru cei care dobandesc sau detin statutul de cetatean roman cu domiciliul in strainatate.

Recensamantul nu ii include pe cei plecati pentru o perioada mai lunga de timp

Tot la solicitarea Ziare.com, AEP precizeaza si ca "rezultatele obtinute in cadrul recensamantului populatiei si al locuintelor din octombrie 2011 ofera informatii asupra populatiei masurate dupa conceptul 'resedintei obisnuite' pe teritoriul Romaniei si nu al domiciliului asa cum acesta rezulta din actele de identitate si din actele de stare civila.

Acest lucru inseamna ca statisticile publicate de Institutul National de Statistica nu cuprind persoanele plecate de pe teritoriul Romaniei in mod permanent sau pentru o perioada de peste 12 luni".

"Conform legii in vigoare, evidentele statistice ale Institutului National de Statistica nu pot fi valorificate pentru actualizarea listelor electorale permanente", este concluzia Autoritatii Electorale Permanente.

CCR a stabilit ca procedura a fost respectata

O alta precizare extrem de importanta este aceea ca magistratii Curtii Constitutionale au stabilit, prin Hotararea nr. 6 din 21 august 2012, ca procedura pentru organizarea si desfasurarea referendumului national din data de 29 iulie 2012 pentru demiterea presedintelui Romaniei, Traian Basescu, a fost respectata.

"Hotararea mentionata este definitiva, nefiind supusa nici unei cai de atac sau susceptibila de modificare", mai subliniaza AEP.

Cum se va stabili pragul la urmatoarele referendumuri?

Revenind in actualitate, am adresat AEP intrebarea "Cum se va stabili numarul total al alegatorilor si implicit pragul de 50% sau 30% necesar pentru validare, pentru referendumul privind revizuirea Constitutiei si cel initiat de presedintele Traian Basescu?".

"Avand in vedere faptul ca legislatia electorala nu a fost modificata, numarul total al alegatorilor la un eventual referendum national va fi stabilit pe baza numarului de alegatori din listele electorale permanente asa cum acestea vor fi generate din Registrul electoral gestionat de Autoritatea Electorala Permanenta, pe baza comunicarilor Directiei pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date si ale Directiei Generale de Pasapoarte", a fost raspunsul AEP.

Astfel, conform art. 22 alin. (4) din Legea nr. 35/2008, "Centrul National de Administrare a Bazelor de Date privind Evidenta Persoanelor, precum si Directia generala de pasapoarte din cadrul Ministerului Internelor si Reformei Administrative pun la dispozitia Autoritatii Electorale Permanente datele si informatiile necesare intocmirii si actualizarii Registrului electoral."

Cu alte cuvinte, politicienii nu vor avea dreptul sa invoce rezultatele recensamantului din 2011 atunci cand se va stabili cvorumul de participare la referendumuri, ei trebuind doar sa ii oblige pe cei responsabili sa actualizeze din timp si corect Registrul electoral.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de2547 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
Le Jagardeau de Oltenia
rank 5
Camelia Badea nu te pricepi si gresesti.
INS a dat exact numarul persoanelor trecute de 18 ani care au dreptul la vot, si care au fost gasite in Romania, la domiciliul respectiv, la data efectuari recensamantului si astia sunt votantii.

"Recensamantul nu ii include pe cei plecati pentru o perioada mai lunga de timp"
Si care este problema ta ? Cine vrei sa umble dupa ei ? De ce nu te duci tu sa-i cauti. Afirmatia ta este puerila, pentru ca cine vrea sa voteze, trebuia sa se declare la recensamant, la rubrica plecati din tara. Acestlucru putea sa-l faca membrii familiei, de la domiciliu, asa cum am procedat si eu. Daca nu mai au domiciliu, nici MAI nu-i mai poate gasi pe unde sunt rataciti.Pe vorbe nu putem stabili populatia care trebuie sa voteze asa cum faci tu, pentru ca la timpul respectiv a convenit lui basescu. Cine vrea sa voteze si este plecat trebuie sa mearga la Politie sa anunte, dar trebuie sa aibe si domiciliu sau in caz contrar sa se anunte ( inscrie )la Consulate. In rest, cine nu o face, Pa ! P.S. Tu stii ce populatie are USA? Daca ai "telefon destept" poti sa-l intrebi, si o sa afli ca are 314 milioane. Stii cati sunt inscrisi in listele de vot? nici 100 de milioane. Trebuie sa te inscrii, pentru ca nu te obliga nimeni sa votezi.
Tokyo
rank 5
Toarasi, si de ce ne spuneti tomai acum ?
Pai daia va plateste statu pa dumneavoastra, casa dati rezultatu la un an departare?
Dationcolo da treaba !

Macar nuneati spus clar, daca sa facut sau nusa facut cvorumu !

Rusi ne !

Jos socetatea malagambista multdealatu dezvoltata !
Banul
rank 2
Nu este nevoie sa va deranjati!
Stie tot prostul ca nu mai sintem citi am fost in 1989....nivelul de trai a scazut...moare lumea pe capete...a scazut si media de virsta....Basescu este ilegitim...degeaba consumati timpul sa spuneti prostii!
rautzu
rank 5
'Recensamantul irelevant-Autoritatea Electorala explica'
In mod normal ar trebui sa urmeze demisia hotului si a adormitului, sau macar mea culpa, pt declaratii inoportune. Cum insa demisia presupune ceva onoare, asteptam degeaba.
valentinj06
rank 5
Onoare?
In politica? In Romania?
Trezirea!
Ar trebui sa isi dea demisia toti parlamenentarii, ministrii, presedintele! Toti alesii care intr-un fel sau altul au supt de la bugetul de stat.
Dar nu o sa vedem noi asta in viitorul apropiat! si nici in cel indepartat.

Romania are o democratie originala! Atat de originala incat cel care voteaza pentru mai bine intotdeauna o sa se simta mai rau.
andrei27
rank 5
@rautate
*** voda a fost DEMIS
basalau du-te-n larg
May don'soara camelia badea de cand e basalau seful statului? Ce e aia?
Tu ce Constitutie citesti?
Aia a lu' ceashca?
La cat esti de aservita comunistilor de dreapta (basisti si pedelachei) nu m-ar mira.
ulivia
rank 1
Un articol dezinformator care ascunde faptul ca Basescu e DEMIS.
Tov,propagandista dezinformatoare de la ziare.com pune mana pe legea 226/2009 a organizarii si functionarii statisticii oficiale in Romania,la Art. 28 - Surse administrative :(1) Pentru completarea volumului de date necesare si reducerea gradului de solicitare a furnizorilor de date, Institutul National de Statistica si directiile sale teritoriale au drept de acces la datele din evidentele autoritatilor si institutiilor publice, inclusiv la datele individuale de identificare, cu respectarea prevederilor Capitolului X.
(2) Institutul National de Statistica si directiile sale teritoriale au dreptul de a obtine date individuale din registrele administrative de utilitate publica, in conditiile prevazute la alin. (6). ,adica INS are ca sursa si evidenta p[opulatiei si evidentele primariilor in baza carora se intocmesc listele electorale.
Mai mult decat atat situatia INS trebuie sa fie indentica cu cea a primariilor, primarii care doar ajusteaza situatia nasterilor si deceselor din fiece localitatea din tara.
Fara nici un dubiu uzurpatorul de calitati oficiale Basescu este demis,este infractor conform art.240 CP.
Bursucul
rank 1
Coana Ulivia,
nu te mai enerva degeaba ca face rau la ten.Indivizii astia de la INS si BEC va papa banii degeaba.Daca la alegerile viitoare e nevoie de alte liste fac altele dupa cum spune stapanul.Eu am obsevat ca ,dupa interes,romanii din afara odata sunt pe listele permanente,odata nu.Dupa cum i se scoala interesul fiecaruia.Eu inca ma mai mir ca nu ne-au dat nemtii afara din Ue.Inseamna ca au si ei un interes.Basescu trebuia dat afara,nu ca a fost el mai hot ca Nastase,sau mai politruc ca Iliescu,ci pentru a demonstra ca exercitiul democratic este real si palpabil.
Emigrantul-Anonim
rank 5
"nu mai sintem citi am fost"a plecat cel destept, a ramas cel
La numar ati scazut dar la calitate.....v-ati prabusit!! In tara vor ramine cei necompetitivi, pensionarii, bugetarii si politicienii!!
Bursucul
rank 1
Ce chestie bizara.
S-au dat pe recesamant sute de mil.de euro,pe sistemul informatic de evidenta a persoanei,altele,pe securizarea frontierelor ca doar nu suntem in Shenghen si cand intri-iesi dai docomentul ,nu mai vorbim,si acum dupa toate declaratiile suntem mai in ceata ca la inceput.Sa nu mai vorbim ca dupa cnp si domiciliul te cauta informatizat si fiscul pe acasa sa-ti ceara impozitul.Eu credeam ca institutiile astea au niste responsabilitati pentru banii pe care-i papa ca salarii si alte mici giumbuslucruri.Eu cred ca papitoiul asta stia din punct de vedere statistic mai clar situatia ratelor din Romania pe varste,sexe,culoarea penelor,cate urbane,cate rurale si cate-n zbor,decat cate persoane presteaza ca cetateni platitori de impozite in Romania.Numai cand am auzit de categoria asta de varsta 14-24 de ani mi-au sarit sigurantele.De la 14 la 18 ani nici n-ai dreptul sa te insori ca daca aia luata are 18 si un pic o baga la puscarie pentru corupere de minori.Totul e o manareala politica sa ascunda faptul ca toti sunt ilegali,presedinte,parlament,guvern,etc.Acum toata lumea e si nu e de vina.Ba primaru,ba secretaru,ba popa ca are evidenta enoriasilor,ba militianu ca era la bufet cand se centralizau datele,numai organizatorii principali ai magariei nu.Daca tot ramane asa sa se desfiinteze si sa aduca banii luati ca salariu indarat.
4lea
rank 5
n-o mai bimbiriti, ca nu tine!
Ca "evidentele statistice ale INS nu pot fi valorificate pentru actualizarea listelor electorale permanente", asta e corect: nun cu datele de la recensamant se reactualizeaza listele electorale.
Dar asta nu inseamna, bai gagautilor, ca pe baza acestor date nu se poate aprecia exact numarul cetatenilor romani cu drept de vot luati in calcul la stabilirea cvorumului.
INS-ul a stabilit pa baza datelor colactate in teritoriu coroborate cu cele aflate la CNS, la casa de Pensii si alte organisme ce au in evidenta populatia ca in Romania exista un anumit numar de cetateni maturi. Este evident ca acest numar trebuie redus cu numarul celor cazuti din drepturi si al celor care din motive de sanatate mintala nu au acest drept. Dar chiar si neluand in considerare aceste reduceri, cvorumul se afla la 8,2 milioane si de votat au votat 8,4 milioane, deci Basescu poa' sa exercite orice meserie, numai pe cea de presedinte al Romaniei nu.
Desigur ca votul se face pe baza de liste electorale, iar astea nu sunt domeniul de activitate al INS dar, daca cvorumul calculat pe baza listelor nu corespunde cu cvorumul calculat pe baza datelor de la recensamant, presedintele are o mare problema de legitimitate indiferent ce da CCR-aua din dansa.
Aceasta problema trebuie rezolvata, daca nu pentru obrazul Romaniei, atunci macar pentru valabilitatea actelor - legi, tratate internationale etc. - ce trebuie semnate de presedinte.
Bai, nu mai umblati cu cioara vopsita, demis e demis, au votat pentru debarasare cu 2,5 milioane mai multi cetateni decat au votat ca marinelu' sa ajunga presedinte!
delta
rank 2
n-ai sa vezi
traiasca "coabitarea " .
Discutii aiurea ....o clasa politica cangrenata in totalitatea ei .
4lea
rank 5
stiu
dar daca clasa politica se +++ in capul meu, ma +++ si eu in gura lor!
janvaljean
rank 5
Recensamantul din 2011 arata ca Basescu a fost demis de popor si....
Acum se afla in pozitia de uzurpator al functiei prezidentiale in care a fost repus ilegal printr-o lovitura de stat a CCR,SRI,SIE,CIA,UE,SUA.
doru0506
rank 3
Era si culmea ca AE condusa de prietena doamnei Udrea sa ....
....sustina ca datele recesamintului sint relevante,desi acesta este adevarul ca sint superrelevante!!!!!!!Listele electorale permanente....conform legii...trebuie sa excluda persoanele 'care sint plecate pe o perioada de timp mai indelungata din tara'....asa zice legea...si aceaste persoane sint luate in calcul pentru cvorum numai..numai daca voteaza.Deci AE a comis un abuz,a incalcat legea nescotind aceste persoane de pe listele electorale permanente,!!!!!
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor