Referendum 2012: Cum au votat romanii din strainatate

Luni, 30 Iulie 2012, ora 00:40
6427 citiri
Referendum 2012: Cum au votat romanii din strainatate

In Bulgaria, 331 de cetateni romani si-au exprimat duminica dreptul de vot la referendumul privind demiterea presedintelui Romaniei la cele doua sectii de votare din Sofia si Burgas.

La sectia organizata la Ambasada Romaniei la Sofia au votat 90 de cetateni romani, in timp ce la Consulatul Onorific al Romaniei din orasul Burgas (sud-est) au votat 241 de persoane. Procesul de votare a decurs normal si nu au fost inregistrate incidente. Ambele sectii s-au inchis la ora locala 23:00 (23:00 ora Romaniei).

Prezenta la sectia de la Ambasada a fost mai scazuta decat la ultimele alegeri prezidentiale, cand au votat 301 romani, in schimb numarul romanilor care au votat la Burgas a fost foarte mare comparativ cu scrutinul prezidential din 2009, cand in circumscriptiile de la Burgas au votat doar 6 cetateni romani. Explicatia este ca alegerile prezidentiale au avut loc in noiembrie, cand nu sunt turisti romani pe litoralul bulgaresc, in timp ce referendumul are loc in toiul sezonului estival, cand in statiunile bulgaresti isi petrec vacantele zeci de mii de romani.

La referendumul pentru suspendarea presedintelui Romaniei au votat duminica, in primele treisprezece ore de vot (pana la ora locala 20:00; 21:00 ora Romaniei), peste 15.000 de cetateni romani din Italia, in cele 55 de sectii de votare de pe teritoriul italian, in toate regiunile, unde au fost trimise 170.000 de buletine de vot.

Dintre acestia, 3.000 au votat in sectiile de votare din circumscriptia din regiunea Lombardia (Milano), in nord.

Cea mai slaba prezenta la vot a fost in sudul Italiei, cu circa 1.000 de votanti.

La Roma, la sediul Consulatului Romaniei, in cartierul Eur, au votat circa 800 de persoane, ca si la sediul electoral de la centrul comercial "La Strada", din zona Tiburtina.

Numarul romanilor din Italia, cu drept de vot, rezidenti, este de circa 960.000, pe baza ultimului raport difuzat de ISTAT, Institutul national de statistica din Italia, in septembrie 2011.

Conform datelor difuzate recent de organizatia catolica Caritas, in Italia numarul romanilor rezidenti este de peste un milion.

La cele 46 de sectii de vot organizate in 43 de orase din 12 comunitati autonome din Spania au votat duminica, la referendumul pentru demiterea presedintelui, peste 12.000 de romani. Datele corespund prezentei la vot pana la ora locala 20,00.

In Madrid, in cele doua sectii de vot organizate in incinta Ambasadei Romaniei, au votat pana la ora locala mentionata peste 1.100 de romani. Aproximativ 4.000 sunt cei care au votat in toate sectiile din Comunitatea Madrid, iar Coslada a fost orasul cu cei mai multi votanti pana la ora locala 20.00 - peste 960. Cei mai multi romani au venit la vot intr-o singura sectie in Zaragoza - peste 1.000, iar cei mai putini, la Merida - 8 votanti.

Romanii din Spania pot vota in continuare la toate cele 46 de sectii pana la ora locala 23.00.

Un numar de 2.374 de cetateni romani aflati in Belgia au votat duminica, pana la ora locala 21:30 (22:30 ora Romaniei), la referendumul national privind demiterea presedintelui Romaniei.

Potrivit datelor furnizate de presedintii sectiilor de votare, la sectia de vot nr. 22 de la Bruxelles, amenajata la Sectia Consulara, au votat 1.146 persoane, la sectia 23 din Bruxelles, de la Ambasada Romaniei in Regatul Belgiei - 815 persoane, la sectia de vot nr.156 de la Antwerpen - 265 persoane si la sectia de vot nr.157 de la Liege - 148 persoane.

La sectiile de vot din Bruxelles s-au primit 13.000 buletine de vot, la sectia din Antwerpen - 2.000 buletine de vot, iar la cea din Liege - 1.200 buletine de vot.

In Rusia 126 de cetateni romani si-au exprimat duminica dreptul de vot in cadrul referendumului privind demiterea presedintelui la cele trei sectii de votare organizate la misiunile diplomatice ale Romaniei de la Moscova, Sankt Petersburg si Rostov pe Don.

Sectiile de votare de pe teritoriul Federatiei Ruse s-au inchis la ora locala 23:00 (22:00 ora Romaniei).

La sectia 107 din incinta Ambasadei Romaniei de la Moscova au votat 107 persoane, iar la consulatele de la Sankt Petersburg si Rostov pe Don - cinsprezece, respectiv patru persoane, au precizat pentru Agerpres presedintii celor trei sectii de votare.

La precedentul referendum vizand demiterea sefului de stat, din 2007, in capitala rusa si-au exercitat dreptul de vot 100 de romani, la Sankt Petersburg (nord-vest) 14 si la Rostov pe Don (sud-vest) 10 alegatori.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#voturi romani strainatate referendum, #vot referendum strainatate , #referendum