Referendum pe mai multe zile sau odata cu prezidentialele - ce spune un constitutionalist

Luni, 01 Iulie 2013, ora 18:02
2156 citiri
Referendum pe mai multe zile sau odata cu prezidentialele - ce spune un constitutionalist

Decizia Curtii Constitutionale care permite coborarea pragului de prezenta la un referendum la 30% cu conditia ca el sa fie organizat peste un an de la intrarea in vigoare a noii legi nu incurca deloc planurile USL, care are la dispozitie doua variante: prelungirea referendumului sau organizarea lui odata cu prezidentialele din 2014.

"Este posibil. Curtea Constitutionala s-a pronuntat in vara, cand a spus ca e posibila prelungirea perioadei de referendum de la o zi la mai multe zile. Dar probabil ca vor abuza si vor tine referendumul si o saptamana, ca sa se stranga oamenii si sa se atinga cvorumul", a declarat Gheorghe Iancu, profesor de drept constitutional si fost Avocat al Poporului pentru Ziare.com, confirmand astfel ca solutia avansata duminica de Liviu Dragnea este posibila.

Intrebat de ce pana acum s-a mers pe ideea ca un referendum are loc intr-o singura zi, acesta a explicat ca este o traditie provenita de la modul in care sunt organizate alegerile, acestea avand loc intr-o singura zi.

"Referendumul este tot un fel de alegere, de aceea s-a mers pe ideea ca o zi ar trebui sa fie suficient. Dar nu scrie nicaieri ca trebuie ca referendumul sa aiba loc intr-o singura zi. La alegeri insa scrie in lege, ele trebuie sa aiba loc doar duminica", a explicat Gheorghe Iancu.

De asemenea, nimic nu impiedica organizarea in aceeasi zi a alegerilor prezidentiale si a referendumului pentru revizuirea Constitutiei.

"Acest lucru a fost lamurit si la nivel european, de catre Comisia de la Venetia, si de Curtea Constitutionala, ele permitand acest lucru. Doar alegerile europarlamentare nu pot fi desfasurate in aceeasi perioada cu alte alegeri sau cu un referendum", a declarat fostul Avocat al Poporului.

Alegatorul trebuie sa se transforme, nu legislatia

Intrebat care dintre variante crede ca este mai buna, organizarea referendumului in aceasta toamna, pe parcursul a 3 zile si cu cvorum de 50% sau amanarea lui pana la alegerile prezidentiale din 2014, cand cvorumul va fi de doar 30%, Gheorghe Iancu a spus ca solutia optima este cu totul alta, si anume ca alegatorii sa se schimbe, sa nu mai voteze "impotriva cuiva", ci "pentru cineva sau ceva".

"Indiferent cum s-ar face referendumul, si impreuna si separat, nu asta ar fi problema. Problema ar fi cum sa facem ca poporul asta sa inteleaga de la formatorii de opinie ca trebuie sa voteze pentru ceva, nu contra a ceva. Alegatorii trebuie sa fie educati, sa citeasca inainte, sa se informeze inainte sa voteze.(...)

Apoi, o mare parte din responsabilitate le revine si celor care nu vin la vot. USL spune ca are 70% in Parlament, dar asta nu inseamna ca au 70% sustinere in randurile populatiei, pentru ca doar 40 si ceva la suta au mers la vot. Nu stiu daca ei ajung la 28-29% din totalul populatiei", a adaugat prof. Iancu.

Cat despre introducerea obligativitatii votului, nici aceea nu ar fi o solutie. "Am avut obligativitatea votului in 1923 si 1938, pana in 1940. Dar nu s-a schimbat nimic in mentalitatea romanului. El este cel care trebuie sa se gandeasca, sa se educe. Alegatorul trebuie sa se transforme, nu sa transformam noi legislatia. Degeaba introducem votul obligatoriu, ca in Grecia, Italia, Luxemburg sau Belgia, daca alegatorul nu are constiinta", a declarat prof. Gheorghe Iancu.

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat ca nu renunta la ideea organizarii referendumului pentru revizuirea Constitutiei in aceasta toamna, chiar daca va fi nevoie ca acesta sa fie prelungit pe o perioada de 3 zile pentru ca pragul de prezenta, de 50% din numarul total al alegatorilor, sa fie atins.

Pe de alta parte, liberalii sunt mai atrasi de ideea de a organiza referendumul pentru revizuirea Constitutiei in decembrie anul viitor, odata cu alegerile prezidentiale si cu un prag mai scazut, de doar 30%. Prezidentiabilul USL, Crin Antonescu, va avea in acest caz un mare avantaj in campania electorala, el fiind si prezedintele comisiei de revizuire a Constitutiei.

USL va alege intre aceste doua variante dupa ce Victor Ponta se va intoarce din turneul sau asiatic.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#prelungire referendum, #comasare referendum alegeri prezidentiale, #referendum revizuire Constitutie , #referendum