Referendum pentru schimbarea numelui judetului Olt, in acelasi timp cu cel de redefinire a familiei

Marti, 12 Septembrie 2017, ora 18:03
6541 citiri
Referendum pentru schimbarea numelui judetului Olt, in acelasi timp cu cel de redefinire a familiei
Foto: Arhiva Ziare.com

Consilierii judeteni au aprobat, marti, o hotarare prin care au decis ca referendumul pentru adaugarea numelui de Romanati la cel al judetului Olt sa se desfasoare la aceeasi data cu cel pentru redefinirea notiunii de familie.

Presedintele Consiliului Judetean Olt, Marius Oprescu, a explicat marti, ca in acest fel oltenii vor fi chemati o singura data la vot, in aceasta toamna, iar costurile cu organizarea referendumului se vor reduce.

Initial, data desfasurarii referendumului fusese stabilita pentru 15 octombrie.

Citeste mai multe despre: Judetul Olt face referendum in octombrie ca sa-si schimbe numele.

"Atunci cand am stabilit consultarea publica pentru atribuirea denumirii judetului Olt de Olt-Romanati, nu se stabilise aceasta initiativa de a mai declansa un referendum, la nivel national. Practic, daca referendumul national, asa cum inteleg din calendarul ce urmeaza sa se stabileasca, va fi tot in aceasta toamna, nu cred ca ar fi corect sa scoatem cetatenii judetului Olt de doua ori la vot, intr-o luna si jumatate. Atunci am stabilit sa punem referendumul nostru la o data ulterioara, asteptand sa se stabileasca data referendumului national, iar noi sa venim la aceeasi data. Practic, cetatenii vor veni o singura data la vot, iar costurile pe care judetul Olt le va suporta vor fi cu mult mai mici", a declarat presei Oprescu, dupa sedinta de Consiliu Judetean.

Oltenii vor fi chemati sa raspunda cu "da" sau "nu" la intrebarea "Sunteti de acord cu atribuirea denumirii Olt-Romanati judetului Olt?".

Pentru ca aceasta schimbare de denumire sa se produca, la vot trebuie sa se prezinte 30% dintre oltenii aflati in listele electorale permanente, iar 50% plus unu dintre acestia sa voteze "da".

Un grup de initiativa, format din reprezentantii unor asociatii, ai autoritatilor judetene si locale, dar si parlamentari din toate partidele, s-a reunit, in luna aprilie, la Caracal pentru a propune adaugarea la numele judetului Olt a denumirii de Romanati, ca reparatie istorica pentru vechiul judet din perioada interbelica ce avea resedinta la Caracal.

Din grupul de initiativa fac parte reprezentantii unor asociatii din Caracal, dar si prefectul judetului Olt, Silviu Neacsu, presedintele CJ Olt, Marius Oprescu, primarul din Caracal, Liviu Radu, viceprimarul Octavian Stanescu, alaturi de senatorii Paul Stanescu, Renica Diaconescu (ambii PSD), Simina Mirea (PNL) si deputatii social-democrati Florin Iordache, Marius Iancu, Alexandru Stanescu si Dan Ciocan.

De asemenea, initiativei de adaugare a numelui de Romanati la cel al judetului Olt a aderat si episcopul Slatinei si Romanatilor, Preasfintitul Sebastian.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#referendum schimbare denumire judet Olt , #referendum