Referendum pentru Tinutul Secuiesc: Guvernul sa atace hotararea in instanta

Marti, 01 Noiembrie 2011, ora 14:07
2634 citiri
Referendum pentru Tinutul Secuiesc: Guvernul sa atace hotararea in instanta
Foto: Arhiva

Liderul deputatilor PSD, Mircea Dusa, ii cere premierului Emil Boc si ministrului de Interne, Traian Igas, sa il determine pe prefectul judetului Covasna sa atace in instanta hotararea Consiliului Judetean privind organizarea referendumului "de infiintare a Tinutului Secuiesc", adoptata luni.

"UDMR si organizatiile care reprezinta pe etnicii maghiari fac de 20 de ani pasi marunti pentru a reusi sa-si realizeze acel obiectiv, declararea autonomiei asa-zisului Tinut secuiesc. (...) Niciodata institutiile statului, pe fapte grave care se petrec in aceste judete, nu se sesizeaza si nu iau masuri", a acuzat Dusa, in cadrul unei conferinte de presa, deputatul atragand atentia ca referendumul convocat in Covasna este "ilegal" si contravine Constitutiei.

Dusa spune ca cei care doresc autonomia Tinutului Secuiesc "profita de haosul care este acum in tara si fac pasi seriosi spre autonomie" si i-a acuzat pe consilierii judeteni UDMR si PCM pentru votul din CJ.

"Desi intre UDMR si PCM sunt dispute serioase, dar cand este vorba de un tel comun isi dau mana", a subliniat Dusa.

Liderul deputatilor PSD a atras atentia ca niciun lider al Uniunii nu a comentat acest subiect, desi in Guvern sunt mai multi ministri apartinand UDMR, care "au jurat pe Constitutie ca respecta Constitutia si legile tarii".

"Cer explicatii publice de la presedintele UDMR, ce are de spus despre aceasta actiune, a unui Consiliu Judetean", a spus Dusa.

Nu in ultimul rand, social-democratul spune ca "il someaza" pe Emil Boc sa ia masuri in aceasta privinta.

"Il somez public pe dl Boc, daca este ardelean, roman si premier, imediat sa-l determine pe prefectul judetului Covasna, alaturi de dl Igas, alt ardelean, sunt sefii prefectilor. Imediat sa-l determine pe prefect sa atace in instanta de contencios administrativ hotararea adoptata de CJ si sa ceara abrogarea ei", a spus liderul deputatilor PSD.

"Traian Basescu tocmai din Covasna ne-a vorbit e multe ori ca autonomia teritoriala va fi la Covasna asa cum va fi si la Caracal. Nu stiu ce mai spune acum, cand este pus in fata unui fapt implinit, cand CJ adopta o astfel de hotarare", a conchis Dusa.

Consiliul Judetean (CJ) Covasna a decis luni ca va organiza un referendum, in data de 11 martie 2012, pentru a consulta populatia in legatura cu infiintarea unei noi structuri administrative denumita "Tinutul Secuiesc - Szekelyfold" si modificarea limitelor administrativ teritoriale ale judetului.

Potrivit unui comunicat remis de catre biroul de presa al autoritatii judetene Covasna, hotararea organizarii unui referendum a fost adoptata luni, in sedinta CJ, dupa "dezbatere maraton" intre reprezentantii UDMR si ai Partidului Civic Maghiar (PCM). Consilierii Aliantei Romanesti din cadrul CJ, formata din membri PNL, PSD, PDL si PRM, au refuzat sa ia parte la vot.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Mircea Dusa PSD, #contesta instanta referendum Tinutul Secuiesc , #referendum