Referendumul lui Basescu, dezbatut marti in Parlament (Video)

Marti, 18 Iunie 2013, ora 07:12
2035 citiri
Referendumul lui Basescu, dezbatut marti in Parlament (Video)

Plenul Parlamentului se va reuni, marti, pentru a analiza solicitarea lui Traian Basescu privind convocarea referendumului pentru un Parlament unicameral, cu cel mult 300 de alesi.

Un aviz in acest sens va fi dat de senatorii si deputatii din comisiile juridice, dupa care raportul va fi dezbatut in plen.

Avizul Legislativului este insa unul consultativ, iar Traian Basescu poate decide oricand demararea procedurilor pentru referendum.

Intrebat luni seara daca va merge a doua zi in Parlament, seful statului a raspuns ironic: "De ce, vor sa ma suspende?"

Cu aceeasi ocazie, presedintele a precizat in ce conditii va fi organizat referendumul despre care a vorbit saptamana trecuta.

"Referendumul va fi declansat dupa ce se intampla doua lucruri: primul este legat de adoptarea Legii referendumului, iar al doilea este legat de adoptarea de catre Parlament a Constitutiei revizuite", a spus seful statului.

Traian Basescu a initiat acum o saptamana o noua procedura de referendum, pentru consultarea populatiei in privinta Parlamentului unicameral cu 300 de membri.

Acesta ar fi cel de-al doilea referendum pe tema Parlamentului unicameral cu 300 de membri, dupa cel din 22 noiembrie 2009, cand s-a inregistrat o prezenta la vot de 50,95%, adica 9.320.240 de voturi valide.

Pragul la care un referendum este declarat valid a fost coborat, pe 29 mai, de la 50 la suta, la 30 la suta din numarul alegatorilor inscrisi pe listele electorale permanente, dupa ce Legea referendumului a fost adoptata si de Camera Deputatilor.

Totodata, pentru ca referendumul sa fie declarat valid, este necesar si ca cel putin 25 la suta din numarul celor inscrisi pe listele electorale permanente sa raspunda afirmativ la vot, aceasta fiind cea de-a doua conditie cumulativa. Legea a fost trimisa la Curtea Constitutionala, care se va pronunta asupra ei pe 26 iunie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#referendum Basescu dezbatut Parlament, #Basescu Parlament unicameral referendum , #referendum