Scandal in Parlament, la votul pe referendumul lui Basescu

Marti, 18 Iunie 2013, ora 11:56
5663 citiri
Scandal in Parlament, la votul pe referendumul lui Basescu

Sedinta Parlamentului, in care se voteaza referendumul propus de Traian Basescu, nu este lipsita de incidente.

Senatorul liberal Ioan Ghise a luat cuvantul, de la tribuna, cerand inca o data Legislativului sa supuna la vot cererile sale privind constatarea rezultatului referendumului din 29 iulie 2012, adica sa-l demita pe Traian Basescu.

Liberalul a reiterat ca procedura privind suspendarea presedintelui Basescu, din vara trecuta, nu s-a terminat cu o hotarare in constatare a Parlamentului, asa cum ar fi trebuit, drept urmare, este discutabila legitimitatea cu care Traian Basescu s-a intors la Cotroceni, iar presedintele nu are drept sa convoace un referendum.

Referendumul lui Basescu: Raport favorabil consultativ de avizare, in Parlament

"Nu s-a anulat hotararea de suspendare a presedintelui Traian Basescu. In consecinta, nu are calitatea de a initia un referendum. Daca nu e suficient de clar, pot sa ofer si meditatii in particular", i-a transmis Ghise democrat-liberalului Mircea Toader.

La randul sau, Toader a replicat ca "nu am inteles ce spune domnul Ghise, poate pentru ca nu are tricoul (cu Basescu, demisia! - n. red.)".

Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, i-a taiat microfonul lui Ghise, avertizandu-l ca a vorbit patru minute, desi avea dreptul la numai doua minute.

Ulterior, Zgonea i-a taiat microfonul si pedelistului Ioan Oltean, dupa ce acesta a declarat ca "sluga nu tine cont de stapan", adica Parlamentul nu tine cont de vointa poporului.

Tariceanu: Ar fi mai bine ca Parlamentul sa aiba zero membri

La randul sau, senatorul Calin Popescu Tariceanu a declarat de la tribuna ca Parlamentul "nu se numara cu suta" si ca poate ar fi mai bine sa aiba "zero membri".

"E mult mai simplu, n-ar mai exista dezbateri si deciziile ar putea sa le ia un presedinte atotputernic", a mai spus el ironic.

Calin Popescu Tariceanu l-a acuzat pe Traian Basescu ca, atata timp cat a fost in functia de presedinte, a subminat Parlamentul cu orice prilej si a incercat sa decredibilizeze institutia, inclusiv prin referendumul din 2009, cand a facut "propuneri demagogice si populiste", incusiv de diminuare a numarului de parlamentari.

"Trebuie sa spunem cu curaj (...) Parlamentul inseamna cea mai pura expresie a puterii politice intr-o tara", a subliniat acesta.

Calin Popescu Tariceanu a sustinut ca parlamentul roman este "numeric consistent si in raport cu populatia existenta", dar a recunoscut ca in prezent, din cauza sistemului de vot, este suprapopulat, dar asta nu inseamna ca trebuie "limitat artificial".

"Cred ca diferenta intre un om de stat si un om politic vremelnic este ca pune interesul tarii mai presus de interesul national", a declarat Tariceanu, criticandu-l pe presedinte pentru acest nou referendum, pe care il apreciaza ca un "demers pur de castigare de capital politic".

Tariceanu le-a cerut colegilor din PNL sa aiba curajul sa spuna ca "Parlamentul trebuie sa fie dimensionat ca in orice tara europeana, in raport cu populatia".

In ceea ce priveste bicameralismul, acesta l-a acuzat pe presedintele Traian Basescu ca "a reusit sa transforme sistemul politic din Romania intr-un sistem cvasiprezidential".

"Un parlament unicameral are o expresie redusa, nu poate sa isi asigure functiunile normale", a mai spus el.

Ghise, consecvent si insistent

Ghise nu s-a lasat batut dupa ce, in vara lui 2012, Traian Basescu a revenit la Cotroceni. Senatorul PNL a protestat imbracat in om sandvis si a purtat, in Parlament, tricouri prin care cerea demisia lui Traian Basescu.

Recent, Ghise a fost protagonistul altui scandal. Intr-un interviu acordat Ziare.com, el a cerut demisia premierului Ponta.

Ghise le cere scuze lui Ponta si Antonescu pentru declaratiile de la Ziare.com

Ulterior, intr-un comunicat, Ghise le-a cerut scuze prim-ministrului si sefului sau de partid, Crin Antonescu, pentru declaratiile facute in interviul acordat Ziare.com.

Comisiile juridice reunite ale Senatului si Camerei Deputatilor au adoptat, luni, raportul favorabil consultativ de avizare, cu observatii, la solicitarea presedintelui Romaniei cu privire la organizarea unui referendum national privind Parlamentul unicameral si reducerea numarului total de senatori si deputati la maximum 300.

Raportul de avizare a fost adoptat cu majoritate de voturi. S-au inregistrat trei voturi impotriva si trei abtineri.

Plenul Parlamentului s-a reunit, marti, pentru a analiza solicitarea lui Traian Basescu privind convocarea referendumului pentru un Parlament unicameral, cu cel mult 300 de alesi. Avizul este insa doar consultativ.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#scandal referendum Basescu, #Ghise scandal Parlament, #referendum Basescu dezbatere Parlament , #referendum