Ziare.com

Seful Comisiei de la Venetia, despre revizuirea Constitutiei: Sper ca nu-i un scenariu ascuns

Luni, 21 Octombrie 2013, ora 15:04

   

Seful Comisiei de la Venetia, despre revizuirea Constitutiei: Sper ca nu-i un scenariu ascuns
Presedintele Comisiei de la Venetia, Gianni Buquicchio, a declarat luni ca nu a primit inca proiectul de revizuire a Constitutiei Romaniei, avand in vedere ca parlamentarii din majoritatea de la Bucuresti au anuntat ca amana termenul limita de la sfarsitul lunii septembrie la inceputul anului viitor.

Buquicchio a precizat, intr-un interviu pentru Adevarul, ca modificarea legii fundamentale nu poate fi facuta in pripa, fiind un proces care necesita un larg consens din partea fortelor politice.

"Potrivit noului calendar, vom primi draftul in urmatoarele saptamani si vom incepe sa il analizam. Probabil vom avea o opinie preliminara in martie sau, cel tarziu, in iunie pentru ca propunerea sa fie adoptata de Parlament sau prin referendum pana la finalul lui 2014", a declarat presedintele Comisiei de la Venetia.

Intrebat daca este deranjat de faptul ca autoritatile de la Bucuresti nu au respectat termenul initial de predare a documentului, liderul forului european a precizat ca spera ca in spatele acestei tergiversari nu se afla jocuri politice.

"Sper ca nu e un scenariu ascuns, lasati-ma sa sper ca nu e asa. Nu dau termene, nu depinde de mine, nu suntem Politia. Depinde de voi. Ce vreau sa subliniez: toate astea trebuie facute avand cel mai mare consens posibil. Reforma Constitutiei trebuie sa rezulte in urma lucrarilor efectuate de intreaga societate, de fortele politice", a spus oficialul european.

Gianni Buquicchio considera ca ideea reducerii cvroumului de prezenta de la 50% la 30% pentru referendum este corecta, pentru ca ea permite evitarea unor blocaje: "In opinia mea, 30% este destul, deoarece la 50% ai o majoritate care blocheaza lucrurile.

O participare de 30% ar trebui sa fie suficienta, fiindca daca vor sa aiba un cuvant de spus, pot participa si vota cu DA sau NU. Este vorba despre datoria electorala a cetatenilor care participa la un referendum", explica Buquicchio.

Presedintele Comisiei de la Venetia a mai precizat ca imunitatea parlamentara trebuie sa vizeze strict opiniile deputatilor si senatorilor si sa nu cenzureze actul de justitie.

"Independenta Justitiei este un element foarte important. Este un pilon al statului de drept. Justitia trebuie respectata de toti. Categoriile speciale care beneficiaza de imunitate, precum parlamentarii, dar si magistratii, in alte tari, au imunitate. Imunitate nu inseamna ca esti aparat daca omori pe cineva. Adevarata imunitate priveste ceea ce faci sau spui ca membru al Parlamentului", a comentat oficialul european, in legatura cu situatiile in care politicieni acuzati de coruptie sunt protejati de colegii lor parlamentari prin votul impotriva ridicarii imunitatii parlamentare.

Presedintele Comisiei de la Venetia a criticat si ingerinta politicului in numirea sau demiterea procurorilor.

"Totdeauna, DNA, a fost privita bine si apreciata pretutindeni in Europa, de Uniunea Europeana, de Consiliul Europei. Sunt convins ca face o treaba foarte buna, independenta si este regretabila aceasta interventie, e regretabil faptul ca procurorul a fost demis. Nu este respectata independenta justitiei. Aceste situatii sunt inacceptabile", a comentat oficialul european.

Discutiile privind modificarea Constitutiei au fost blocate in Parlament, dupa ce Curtea Constitutionala a stabilit ca legea referendumului nu poate fi pusa in aplicare decat la un an de la adoptarea ei.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2314 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Mai clar de-atat nu se poate!

"Presedintele Comisiei de la Venetia a precizat ca imunitatea parlamentara trebuie sa vizeze strict opiniile deputatilor si senatorilor si sa nu cenzureze actul de justitie.
"
Alo USL-amul si intreaga clasa politica!
Se-aude si la voi cum e cu "imunitatea Parlamentarilor"?

 

Da, si tot acest OM a spus ca....

.....30% sint indeajuns pentru un referendum! Atunci de unde opinteala marinarului fara flota si a CCR de a se pune de-a curmezisul?

Comisia de la Venetia are numai impresia unor masinatii. Ar trebui

sa aiba certitudini.
Tot ce este semnat, facut sau propus de tandemul Ponta-Antonescu este bizar, incorect, sau cel putin ca premiza la o viitoare excrocherie.
Aceasta este consideratia occidentului fata de guvernul Ponta, aceasta este imaginea unui premier plagiator in EU... Sa vedem daca americanii au aceeasi visiune!

 

Cui lasa Basescu flota peste 60 de saptamani ? Stie Papici ?

.

 

nu spera si nu ai teama

ce e val ca valul trece
de te-ndeamna, de te chiama
tu ramii la toate rece....

ce o fi crezind domnl asta de la venetia, sigur ca e o mare porcarie politica a useleului. o sa se-ngrozasca cind o sa citeasca ce-au putut astia sa conceapa in materie de constitutie

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor