Seful Comisiei de la Venetia, despre revizuirea Constitutiei: Sper ca nu-i un scenariu ascuns

Luni, 21 Octombrie 2013, ora 15:04
2488 citiri
Seful Comisiei de la Venetia, despre revizuirea Constitutiei: Sper ca nu-i un scenariu ascuns

Presedintele Comisiei de la Venetia, Gianni Buquicchio, a declarat luni ca nu a primit inca proiectul de revizuire a Constitutiei Romaniei, avand in vedere ca parlamentarii din majoritatea de la Bucuresti au anuntat ca amana termenul limita de la sfarsitul lunii septembrie la inceputul anului viitor.

Buquicchio a precizat, intr-un interviu pentru Adevarul, ca modificarea legii fundamentale nu poate fi facuta in pripa, fiind un proces care necesita un larg consens din partea fortelor politice.

"Potrivit noului calendar, vom primi draftul in urmatoarele saptamani si vom incepe sa il analizam. Probabil vom avea o opinie preliminara in martie sau, cel tarziu, in iunie pentru ca propunerea sa fie adoptata de Parlament sau prin referendum pana la finalul lui 2014", a declarat presedintele Comisiei de la Venetia.

Intrebat daca este deranjat de faptul ca autoritatile de la Bucuresti nu au respectat termenul initial de predare a documentului, liderul forului european a precizat ca spera ca in spatele acestei tergiversari nu se afla jocuri politice.

"Sper ca nu e un scenariu ascuns, lasati-ma sa sper ca nu e asa. Nu dau termene, nu depinde de mine, nu suntem Politia. Depinde de voi. Ce vreau sa subliniez: toate astea trebuie facute avand cel mai mare consens posibil. Reforma Constitutiei trebuie sa rezulte in urma lucrarilor efectuate de intreaga societate, de fortele politice", a spus oficialul european.

Gianni Buquicchio considera ca ideea reducerii cvroumului de prezenta de la 50% la 30% pentru referendum este corecta, pentru ca ea permite evitarea unor blocaje: "In opinia mea, 30% este destul, deoarece la 50% ai o majoritate care blocheaza lucrurile.

O participare de 30% ar trebui sa fie suficienta, fiindca daca vor sa aiba un cuvant de spus, pot participa si vota cu DA sau NU. Este vorba despre datoria electorala a cetatenilor care participa la un referendum", explica Buquicchio.

Presedintele Comisiei de la Venetia a mai precizat ca imunitatea parlamentara trebuie sa vizeze strict opiniile deputatilor si senatorilor si sa nu cenzureze actul de justitie.

"Independenta Justitiei este un element foarte important. Este un pilon al statului de drept. Justitia trebuie respectata de toti. Categoriile speciale care beneficiaza de imunitate, precum parlamentarii, dar si magistratii, in alte tari, au imunitate. Imunitate nu inseamna ca esti aparat daca omori pe cineva. Adevarata imunitate priveste ceea ce faci sau spui ca membru al Parlamentului", a comentat oficialul european, in legatura cu situatiile in care politicieni acuzati de coruptie sunt protejati de colegii lor parlamentari prin votul impotriva ridicarii imunitatii parlamentare.

Presedintele Comisiei de la Venetia a criticat si ingerinta politicului in numirea sau demiterea procurorilor.

"Totdeauna, DNA, a fost privita bine si apreciata pretutindeni in Europa, de Uniunea Europeana, de Consiliul Europei. Sunt convins ca face o treaba foarte buna, independenta si este regretabila aceasta interventie, e regretabil faptul ca procurorul a fost demis. Nu este respectata independenta justitiei. Aceste situatii sunt inacceptabile", a comentat oficialul european.

Discutiile privind modificarea Constitutiei au fost blocate in Parlament, dupa ce Curtea Constitutionala a stabilit ca legea referendumului nu poate fi pusa in aplicare decat la un an de la adoptarea ei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#revizuirea Constitutiei draft, #proiect revizuire constitutie, #Comisia Venetia Constitutie , #referendum