Seful de la Evidenta Persoanelor, urmarit penal pentru abuz in serviciu

Luni, 06 August 2012, ora 16:29
8497 citiri
Seful de la Evidenta Persoanelor, urmarit penal pentru abuz in serviciu
Foto: curieruljudiciar.ro

Directorul Directiei pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date, chestorul de Politie Constantin Manoloiu, este urmarit penal pentru abuz in serviciu, ca urmare a transmiterii listelor electorale catre CCR, saptamana trecuta.

Seful Evidentei Persoanelor a fost audiat de procurorii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, luni, in legatura cu adresele cu listele electorale transmise Curtii Constitutionale a Romaniei.

Constatin Manoloiu a fost citat la ICCJ, iar procurorii au ridicat listele electorale si copiile proceselor verbale, anunta Romania Tv.

"Am comunicat domnului ministru Rus, nu CCR, ca nimeni nu poate sa isi insuseasca aceasta cifra. Si am comunicat intr-o adresa modul in care numarul poate sa fie modificat. (...) Nu imi dau demisia, de ce sa imi dau? Imi dau demisia cand nu imi voi mai putea face treaba. Si ce daca sunt invinovatit? Invinuirea se face si se duce. Sunt un profesionist, un chestor al Politiei Romane", a declarat seful Evidentei Persoanelor, luni.

Acesta a precizat ca se urmareste scoaterea de pe listele electorale a persoanelor care sunt decedate si nu au fost inca scoase de pe liste. Totodata, el apreciaza ca nu s-a putut face modernizarea softului de care dispune MAI, dar ca poate "acesta este un moment zero pentru Evidenta Populatiei".

Procurorii au vrut sa stabileasca daca exista neconcordante mari intre ce este scris pe listele electorale si realitate sau daca exista persoane care si-au pierdut dreptul de a-si exprima votul. Manoloiu este cel care a trimis CCR instiintarea prin care spunea ca nu garanteaza datele inscrise pe listele electorale.

Scrisoare MAI catre CCR: Nu stim cati alegatori sunt pe listele permanente

Ministerul Administratiei si Internelor a trimis, joi, o scrisoare Curtii Constitutionale a Romaniei, in care se precizeaza ca nu se stie exact cati alegatori exista pe listele permanente din Romania.

In adresa de joi, publicata de Adevarul, se mentioneaza "precizari suplimentare" fata de cea de miercuri, iar MAI, ca administrator al bazei de date, afirma ca "nu isi poate asuma veridicitatea numarului de persoane inscrise in listele electorale permanente, neavand instrumente legale suplimentare de control a datelor procesate de autoritatile publice locale".

Totodata, se mai arata in scrisoare, "conform prevederilor legale in vigoare, competenta de verificare a acestora apartine exclusiv Autoritatii Electorale Permenente".

Adresa era semnata de chestorul de Politie Constantin Manoloiu, fiind adresata ministrului Ioan Rus, completandu-se ca "datele de mai sus pot fi de natura sa afectezez numarul total al cetatenilor cu drept de vot inscrisi in listele electorale permanente".

Dupa aceasta scrisoare, presedintele suspendat Traian Basescu i-a transmis chestorului Manoloiu ca "nu este bine sa masluiesti listele electorale".

"Nu stiu daca este bine, domnule chestor. Ati mintit ori inainte de organizarea referndumului, ori ieri (joi - n. red.). Ma tem ca eu v-am facut chestor. Nu stiu daca este bine, domnule chestor. (...) Cred ca domnul chestor nu a invatat din cazul Adrian Nastase", a afirmat Traian Basescu.

Manoloiu a marturisit ca nu se simte amenintat de declaratiile presedintelui suspendat, vazand acele afirmatii mai degraba ca o atentionare decat ca o amenintare.

"Nu ma simt amenintat de catre nimeni, nu fac politica si nu voi face niciodata. Voi fi un garant ca toate cifrele vor fi corecte. Nu am simtit ca o amenintare, ci ca o atentionare sa ne facem treaba. Nu mi-e teama, pentru ca am spus un lucru real. Nu pot sa imi asum o cifra asupra careia nu am certitudini. Sunt incertitudini, lucruri care sunt reale. Ramane sa demonstrez ca nu exista nicio fapta penala", a mai spus Constatin Manoloiu.

Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timişoara, că dă asigurări că că avem un plan pentru ca, până la sfârşitul anului, să avem o...
#Constantin Manoloiu audiat ICCJ, #Manoloiu audiat liste electorale , #referendum