Senatorii USL cer oficial comisie de ancheta privind referendumul din 29 iulie (Video)

Luni, 08 Octombrie 2012, ora 16:28
2476 citiri
Senatorii USL cer oficial comisie de ancheta privind referendumul din 29 iulie (Video)
Foto: Antena 3

Mai multi senatori PSD si PNL au cerut Biroului Permanent al Senatului infiintarea unei comisii parlamentare de ancheta privind abuzurile semnalate in cercetarile desfasurate de organele statului in cazul votului de la referendumul de demitere a presedintelui Basescu.

Cei 34 de senatori PSD si 12 al PNL explica in nota de fundamentare ca "exista un numar ingrijorator de sesizari din partea cetatenilor referitoare la posibile abuzuri savarsite de procurori, ulterior desfasurarii referendumului", sustinand ca "intr-o serie de localitati, cetatenii sustin ca au fost agresati de catre procurori, scosi din biserica, pusi sa jure cu mana pe Biblie etc".

De asemenea, acestia mai explica faptul ca "o astfel de conduita din partea autoritatilor statului este inadmisibila si, cu atat mai periculoasa, cu cat pune la indoiala insusi statutul de stat de drept al Romaniei", iar "daca aceste fapte reprobabile exista si sunt veridice, ele nu pot ramane fara urmari, deoarece precedentul unui comportament in afara legii al organelor statului ar destabiliza institutiile acestora si ar rasturna firescul ordinii de drept, in care cetatenii trebuie respectati si sunt liberi sa isi exprime fara frica de constrangere vointa si opiniile politice, indiferent de culoarea acestora".

Potrivit semnatarilor acestei cereri, "comisia de ancheta ce se propune a fi infiintata nu are ca scop anchetarea procurorilor, ci isi propune sa verifice sesizarile cetatenilor si autenticitatea lor, sa ia in considerare posibilele fapte ilicite ale procurorilor si sa faca lumina in aceasta chestiune prin audierea a cat mai multor votanti nemultumiti de modul in care au fost facute cercetarile de catre politie, DNA si Parchetul de pe langa ICCJ".

Comisia ar urma sa fie formata din 11 membri si va avea un presedinte, vicepresedinte si secretar.

"Constatarile, concluziile si propunerile comisiei vor face obiectul unui raport care va fi depus la Biroul Permanent pana la data de 15 noiembrie 2012", se mai arata in Proiectul de Hotarare semnat de senatorii USL.

Decizia de infiintare a comisiei a fost luata de USL in luna septembrie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Cei mai mulți bani din PNRR ajung la companii de stat românești conduse falimentar”. Acuzațiile REPER
”Cei mai mulți bani din PNRR ajung la companii de stat românești conduse falimentar”. Acuzațiile REPER
Ultimul studiu elaborat de Parlamentul European care analizează sumele încasate de top 100 beneficiari din PNRR-urile fiecărui stat membru UE ne plasează pe ultimul loc din Europa în ceea ce...
Piedone vorbește despre un complot în favoarea lui Nicuşor Dan: ”Nu mă întoarce nimeni înapoi”
Piedone vorbește despre un complot în favoarea lui Nicuşor Dan: ”Nu mă întoarce nimeni înapoi”
Cristian Popescu Piedone (PUSL), candidat la funcţia de primar al Capitalei, a infirmat, din nou, marţi, 23 aprilie, zvonurile referitoare la o posibilă retragerea a sa din cursa electorală şi...
#comisie ancheta referendum Traian Basescu, #senatori comisie ancheta referendum , #referendum