Sesizarea PDL pe legea referendumului, o nebuloasa

Vineri, 31 Mai 2013, ora 18:35
2631 citiri
Sesizarea PDL pe legea referendumului, o nebuloasa

PDL a sustinut ca va depune o sesizare la Curtea Constitutionala pe tema legii referendumului adoptata miercuri, reclamand o serie de nereguli de forma si de fond. Pentru ca legea a fost adoptata in procedura de urgenta, sesizarea trebuie sa fie depusa in doua zile de la anuntul legii in plenul Camerei.

Cand se va intampla asta, deocamdata nu este foarte clar. Reprezentanti ai secretariatului general al Camerei Deputatilor au declarat pentru Ziare.com, vineri dupa-amiaza, ca inca se lucreaza la redactarea formei finale a legii adoptate miercuri, asa ca ea nu a fost citita in plenul Camerei si nu s-a anuntat oficial ca incepe perioada in care poate fi contestata la Curtea Constitutionala.

Stenograma sedintei Camerei Deputatilor din 29 mai arata ca dezbaterile au fost aprige, PDL si UDMR aducand numeroase critici de forma, dar si de fond.

Votul USL a fost mai puternic, asa ca Parlamentul a decis ca de acum inainte un referendum, local sau national, va fi declarat valabil daca la el se prezinta 30% din numarul total de alegatori, si va fi declarat valid daca numarul celor care raspund "Da" la intrebarea pusa depaseste 25% din acelasi numar total de alegatori, cele doua conditii fiind cumulative.

Legea referendumului a fost adoptata - Opozitia ataca la CCR

Catalin Predoiu: Pragul de 25% la referendum mascheaza o smecherie politica

Dupa ce legea va fi citita in plen, Opozitia va avea la dispozitie doar doua zile pentru a sesiza Curtea Constitutionala, deoarece Legea referendumului a fost adoptata in procedura de urgenta si, conform site-ului Camerei Deputatilor, "daca legea este adoptata in procedura de urgenta, termenul este de doua zile".

Ziare.com a incercat sa afle in ce stadiu este sesizarea PDL care va fi adresata Curtii Constitutionale si care sunt argumentele pe care Opozitia se bazeaza, dar raspunsurile primite s-au batut cap in cap, ceea ce arata ca PDL inca nu a invatat "lectia" comunicarii, desi aceasta a fost una dintre cauzele principale pentru care s-a prabusit in sondaje.

Daca liderul deputatilor PDL, Mircea Toader, a avut telefonul inchis, vicepresedintele Cezar Preda si secretarul grupului parlamentar Dan Cristian Popescu nu au raspuns la telefon, in ciuda insistentelor noastre, la fel ca si purtatorul de cuvant al PDL, Adriana Saftoiu, sau prim-vicepresedintele PDL pe probleme de comunicare, Liviu Negoita.

In schimb, vicepresedintele grupului PDL, Tinel Gheorghe, ne-a dat asigurari ca sesizarea este gata si urmeaza sa fie depusa vineri sau cel tarziu luni.

"Am facut-o, o depunem. Cred ca e semnata. Nu stiu daca o depunem astazi sau daca nu, luni. E in functie de numarul de semnaturi, nu stiu daca e semnata de toti colegii mei.(...) Dupa informatiile mele textul este gata, nu stiu daca semnaturile sunt gata. Am lasat stafful tehnic sa stranga semnaturile", ne-a declarat deputatul Tinel Gheorghe.

Aceeasi convingere a avut-o si Roberta Anastase, vicepresedinte PDL si sef al departamentului Imagine, comunicare, mass-media din partid. "Stiu ca noi am strans semnaturile si cred ca s-a si depus", ne-a declarat aceasta vineri la pranz, intrebata fiind ce se intampla cu sesizarea PDL.

Mai mult, Roberta Anastase ne-a indrumat catre grupul parlamentar PDL pentru a obtine de acolo textul sesizarii.

"Sunati si de acolo va dau si sesizarea ca sa o aveti ca baza pentru articol si pe urma, eventual, veti putea completa si cu declaratia lui Mircea Toader(...) In momentul acesta are telefonul inchis, este la sedinta comisiei de administratie publica la Cluj, dar intr-o ora il gasiti sigur", ne-a declarat Roberta Anastase.

Din pacate, la grupul parlamentar PDL, nu se stia mai nimic. "Nu este gata inca textul(..) Nu stiu daca astazi o sa fie gata, asta este problema. Noi nu avem inca textul", ne-a explicat vineri la amiaza un reprezentant de la grupul parlamentar PDL, care ne-a dat o adresa de mail la care sa solicitam informatiile. Pana la ora aparitiei acestui articol nu am primit niciun raspuns.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#sesizare PDL legea referendumului , #referendum