USL vrea sa reduca pragul la referendum la 30% (Video)

Marti, 16 Aprilie 2013, ora 12:13
3750 citiri
USL vrea sa reduca pragul la referendum la 30% (Video)

USL vrea modificarea pragului la referendum la 30%, depunand in acest sens un proiect de lege la Senat.

In prezent, un referendum este validat daca la urne se prezinta 50 la suta plus unu dintre cei de pe liste.

"Am depus un proiect pentru modificarea Legii referendumului, care contine doua noutati. Prima dintre ele se refera la cvorumul de participare la referendum in sensul ca acesta sa fie scazut de la 50% la 30% si cea de a doua conditie se refera la faptul ca rezultatul unui referendum sa fie validat daca nu mai putin de 25% din populatia cu drept de vot s-a pronuntat cu 'da' sau 'nu' in functie de specificul referendumului, deci, cele doua conditii cumulative pentru validarea unui referendum", a declarat deputatul PSD Florin

Iordache, la Palatul Parlamentului.

Vicepresedintele PDL Cezar Preda a comentat aceasta initiativa, apreciind ca este una din miscarile care atenteaza la democratie, conform B1 TV.

"Eu cred, si s-a vazut aseara o mostra de fericire, ca s-a rezolvat criza procurorilor. Aceasta initiativa nu face decat sa satisfaca si astazi amorurile proprii ale unor politicieni. Eu zic ca trebuie sa inchidem odata tema aceasta - aseara i-am vazut fericiti, premierul Ponta si presedintele Basescu se pupau, azi sa aiba grija de cetateni.

Nu sustinem 30%, este una din erorile care atenteaza la democratia tarii noastre. Incercam sa intoxicam fiecare cetatean sa ii creasca dispretul fata de clasa politica, apoi printr-o lege spunem ca, daca un ins vine la vot, e un reprezentant de seama. Eu cel putin nu sunt de acord, PDL nici nu a avut timp sa se gandeasca la o asemenea nazbatie", a declarat liderul PDL.

Senatorul PSD Trifon Belacurencu a depus, la inceputul acestui an, o alta initiativa legislativa care elimina conditia de cvorum la referendumul national si propune ca in cazul revizuirii Constitutiei conditia de validare sa fie participarea a cel putin 30% plus 1 din alegatorii inscrisi in listele electorale permanente.

Senatorul PSD a inregistrat propunerea legislativa in luna ianuarie, fiind singurul semnatar al proiectului de act normativ.

Presedintele Traian Basescu declara, in 23 ianuarie, ca poate fi o solutie reducerea pragului de cvorum pentru validarea referendumului la 30%, cu conditia sa fie create conditii sa voteze si pentru cei 3 milioane de romani din strainatate, prin introducerea votului prin corespondenta.

Citeste si:
Ce conduc politicienii care au promovat reducerea prețului la benzină. Mulți dintre ei nu au nici măcar mașină
Ce conduc politicienii care au promovat reducerea prețului la benzină. Mulți dintre ei nu au nici măcar mașină
Prețul carburanților a fost intens dezbătut de coaliția de guvernare, până ce s-a ajuns la soluția compensării cu 50 de bani (inițial fiind vorba de 1 leu). Mulți dintre politicienii care...
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un politician român spune că i-au ajuns două mandate de deputat în Parlamentul României și nu mai vrea să candideze pentru această funcție în 2024. Nu se lasă însă de politică....