Opinii: Basescu, pune-ne la munca!

Autor: Lucian Lumezeanu
Duminica, 28 Noiembrie 2010, ora 12:42
6205 citiri
Opinii: Basescu, pune-ne la munca!

Traian Basescu are dreptate. Are mare dreptate. In Romania se munceste prea putin. Mult prea putin pentru cat ne-ar trebui ca sa traim bine. Nu conteaza daca Basescu e populist sau incearca sa-si apere guvernul cand o afirma. Niciun om sanatos la cap nu poate spune ca nu are dreptate.

Doar ca Basescu uita ceva. Uita ca poate pune Romania la munca. Uita ca Puterea pe care o conduce poate face reformele alea adevarate. Reformele care fie obliga oamenii sa-si faca datoria la locul de munca, fie pur si simplu ii lasa sa munceasca. Sau cel putin ii stimuleaza.

Puterea face, dar nu suficient

E structura economiei romanesti cea mai potrivita pentru a stimula munca? E sectorul de stat facut de asa natura incat sa lucreze cu eficienta? Are sectorul privat conditiile sa absoarba forta de lucru si sa puna Romania la treaba? Face Guvernul tot ce poate pentru a-i face pe oameni sa munceasca mai mult, mai bine si mai eficient? Raspunsul e negativ la toate intrebarile. Dar cea care ne intereseaza e ultima. Cu mentiunea ca Guvernul a luat masuri, dar prea putine. Mult prea putine. Da, reducerea asistentei sociale in cazurile in care era acordata pe nedrept sau stimula nemunca e binevenita. Da, Legea Pensiilor si Legea Salarizarii Unitare sunt necesare, iar Opozitia face un joc ipocrit atunci cand se opune. Si ar mai fi exemple. Problema e ca toate acestea nu sunt de ajuns. Guvernul si Parlamentul ar putea face mult, mult mai multe.

Sa luam doar sectorul de stat al economiei. Principala lui problema vine din afara. Din zona politica. Sectorul de stat nu poate performa atat timp cat e condus de manageri numiti politic si cu clientela indesata in tot felul de institutii si firme de stat.

Se asteapta cineva ca, spre exemplu, termocentralele de la Turceni si Rovinari sa functioneze dupa regulile eficientei maxime si ale profitului pentru bugetul de stat atat timp cat sunt conduse de oameni de partid, care sunt trimisi acolo in primul rand pentru beneficiul partidului?

Se asteapta cineva ca angajatii de la Finante sau din alte sectoare sa munceasca bine atat timp cat sunt in mare parte angajati pe criterii politice si nu exista un sistem coerent prin care sa fie evaluati?

Pot performa institutiile statului si sprijini astfel bunul mers al lucrurilor atat timp cat o serie intreaga de incompetenti sunt numiti in fruntea serviciilor deconcentrate?

Iar astea sunt doar cateva din sutele de exemple care se pot da. Si nu se opresc la sectorul de stat, unde Guvernul poate actiona direct. Puterea ar mai putea face mai multe si in privinta sectorului privat, unde munca ar trebui stimulata, din simplul motiv ca nu poate fi impusa. Aici vorbim de doua lucruri.

In primul rand, sa ne gandim numai ca Guvernul are arierate catre o multime de firme private, ca a impus un impozit forfetar care a adus greutati firmelor sau ca nu a facut investitiile care ar fi stimulat economia si implicit, munca.

In al doilea rand, nimeni nu poate nega faptul ca statul descurajeaza munca fara sa vrea, din cauza modului cum administreaza. Cu cat aparatul de stat e mai ineficient, cu atat vom aveam mai multa munca la negru, evaziune fiscala, concurenta neloiala si alte lucruri care inseamna ca si daca se munceste, nu e in folosul statului.

Ce-i de facut?

Basescu vrea ca romanii sa munceasca? Nimic mai simplu decat sa-i faca. A, nu se poate sa-i faca pe toti, sa schimbe mentalitati? Nicio problema, nici nu e nevoie. Trebuie doar sa faca treaba sa. Adica sa faca, prin Guvernul pe care il conduce informal, reformele necesare pentru ca Romania sa devina un stat competitiv, cu o economie asezata pe baze sanatoase si care sa nu fie sugrumata de controlul, interventia sau ineficienta politicii.

Asta e cheia. Reformele structurale pe care le tot promite. Reformele alea care ar crea acea economie capitalista dezvoltata, in care munca e o obligatie. Da, incluzand reformele pe care le-a facut sau e pe cale sa le faca. Dar mult, mult, mult mai mult. O adevarata reforma a statului, nu spoiala prea putin suficienta pe care ne-a dat-o Basescu pana acum.

Problema cea mare nu e vointa de a face reformele. Problema cea mare e ca, pentru a le face, e nevoie, printre altele, sa rupa coltii tocmai unora dintre cei care il sprijina. Adica ai clientelei si ai birocratiei PD-L. Orice reforma profunda ar trebui sa atinga aceste cercuri de interese, care vor ceda cu greu institutiile descentralizate sau banoasele relatii cu firmele de stat.

Citeste si:
Cum a reușit Dacian Cioloș să-i ia fața lui Barna în prima rundă de alegeri din USR PLUS. Rolul ieșirii de la guvernare
Cum a reușit Dacian Cioloș să-i ia fața lui Barna în prima rundă de alegeri din USR PLUS. Rolul ieșirii de la guvernare
Dacian Cioloș a câștigat joi, 23 septembrie, prima rundă a alegerilor pentru șefia USR PLUS, reușind să-l întreacă cu două procente pe principalul său contracandidat, Dan Barna, cel care...
Care este strategia PNL după Congresul din 25 septembrie. Rareș Bogdan: ”Pentru majoritatea parlamentară nu luăm voturi de la AUR”
Care este strategia PNL după Congresul din 25 septembrie. Rareș Bogdan: ”Pentru majoritatea parlamentară nu luăm voturi de la AUR”
Rareş Bogdan dezvăluie strategia PNL după Congresul din 25 septembrie 2021. El a spus că nu nu vor lua voturi de la AUR. Rareș Bogdan a explicat joi seara, într-o emisiune tv, că...
Sursa: Ziare.com
Comentarii
Basescul
rank 5
Cetateni, la LUPTA! Sa alegem in Inalta Functie de Presedinte al Romaniei un Om HARNIC, Cinstit si Devotat intereselor Natiunii! Adica pe dl.BASESCU Cand dl.Basescu va fi PRESEDINTELE ROMANIEI, tara noastra va prospera! Cei LENESI plece unde vor!