Capcana urii impotriva vinovatului (Opinii)

Duminica, 08 Aprilie 2012, ora 22:02
3016 citiri
Capcana urii impotriva vinovatului (Opinii)

USL trage tare si mizeaza pe cartea votului negativ impotriva actualei coalitii de guvernare. Din pacate pentru destinul unei tari, acest tip de vot nu ajuta cu nimic, nu garanteaza niciodata ca este ales un drum mai bun.

Este un vot care, fiind orientat spre trecut, lasa o larga posibilitate de manipulare a viitorului. Se adreseaza sentimentelor si le mobilizeaza pe cele negative, de ura si de respingere a altor concetateni. Este suficient ca sa vezi ceva bun la cei care ar trebui respinsi, ca sa realizezi ca ai putea pierde ceva urmand un astfel de sfat. Daca urasti sa te aduni cu cei care au sentimente negative, atunci simti chiar respingere fata de cei care se mobilizeaza in numele lor.

Faptul ca USL pune accent in discursul sau pe un astfel de vot emotional, de respingere, s-ar putea sa o coste mai mult decat isi imagineaza. Dincolo de faptul ca, acum, liderii se aplauda si se lauda intre ei, cu tentativa rasuflata de a lasa impresia ca sunt deja invingatori (mitingul electoral plin de voiosie si lipsit de responsabilitate, de discutii serioase), ei inca nu au o baza temeinica pe care sa se sprijine in convingerea ca au ales o cale buna.

Domnul Antonescu ar fi mai retinut probabil daca si-ar aduce aminte ca nu a fost preferat nici macar in fata domnului Geoana, O privire spre palmaresul dansului, in acelasi spirit al urii fata de un trecut al faptelor, nu este prea incurajatoare. Clar ca nu prea este omul dialogului, se vede cum conduce partidul, iar in privinta interesului national, decat sa lucreze cu PDL a preferat sa impinga UDMR la guvernare.

Nu se poate trece prea usor nici peste faptul ca este campionul chiulangiilor din Parlament si ca a pus si pe altii sa chiuleasca, ca sa nu ramana izolat. Adica, decat sa lupte cu armele democratiei, cu cuvantari pline de sens ori de cate ori au derapat guvernantii, l-a luat pe nu in brate, in logica simpla a gandirii autoritare - ori eu, ori nimeni si nimic. In aceste circumstante, probabil domnul Tariceanu este o mai buna pilda de seriozitate.

Electoratul pare constient de capcana

Un mars triumfalist spre victorie, bazat pe votul negativ si pe ura s-ar putea sfarsi exact ca la alegerile precedente, cu o neasteptata rasturnare de situatie. Vremea urii pare sa fie aproape de apus, iar de actualitate este o epoca a analizei si a votului ca alegere pentru viitor dupa o evaluare critica, nepatimasa a trecutului.

Nu putem avea un vot bun pentru viitor fara analiza trecutului, ca sa vedem care ne sunt oamenii, ce fac in situatii dificile, cum isi respecta promisiunile, dupa cum nu putem ignora nici seriozitatea ofertelor electorale si sansele pe care le au de a fi realizate.

Din fericire pentru romani, o buna parte dintre acestia au inceput sa inteleaga pacatul votului negativ. Am vazut cum respingeau participarea partidelor la protestele de strada. Din acest motiv inclin sa cred ca alegerile din acest an o sa fie un pic altfel. S-au exprimat toate partidele la guvernare, si, chiar daca au beneficiat de conditii diferite (ex. PNL a guvernat cand bancile varsau banii in economie, PDL cand bancile isi luau banii inapoi), ne putem face o idee despre ceea ce poate fiecare. O analiza cat mai obiectiva a activitatii lor ar trebui facuta de presa si independenti pentru ca fiecare sa putem cantari cat mai bine argumentele, calitatile si defectele fiecarei parti.

Vremea liderilor care lucreaza in echipa

Modelul polonez, ceva mai varstnic in democratia postsocialista, ne mai arata ca vremea liderilor autoritari a trecut. Aproape peste tot unde liderii sunt autoritari sunt probleme, iar explicatia este simpla, unul nu poate fi mai bun ca o echipa. Pana acum, de fapt, a fost vorba mai mult de ceea ce poate cel care ia decizia finala in aceste partide. Liderii si-au pus amprenta prea mult si, dupa cum este greu de condus chiar si o firma de unul singur, cu atat mai greu este sa conduci o tara.

Cand unul se manifesta autoritar nu poate fi vorba de decizie in echipa, dar astfel nici asumarea faptelor nu este posibila, raspunderea este concentrata la decident si executa altii. Cel de jos va spune ca nu el a luat decizia, ea este proasta, cel sus va da vina pe indeplinirea sarcinii. Domnul Emil Constantinescu nu a mintit cand a spus ca l-a invins sistemul, practic cei de jos fac cam ce vor daca raspunde cel de sus, iar cel de sus nu poate face nimic singur, oricat de responsabil ar fi.

Cunoastem liderii si masura lor, populatia i-a apreciat destul de bine pe fiecare. Este vremea sa vedem daca se pot gasi si altfel de lideri, care stiu sa isi construiasca echipe si sa ia deciziile in impreuna. Oamenii sunt facuti ca sa lucreze in echipa, din acest motiv si sporturile de echipa sunt mult mai apreciate decat cele individuale, este suficient sa comparam interesul pentru fotbal cu cel pentru gimnastica.

Asocierile construite pe interese nu sunt echipe ci grupuri organizate cu un anumit scop, in care primeaza interesele individuale. Cand acele interese nu mai pot fi atinse grupul se cam desfiinteaza. In ele nu conteaza competentele reale ale celor care constituie grupul (de a indeplini sarcinile reale ale grupului), ci numai masura in care fiecare se poate folosi de ceilalti ca sa castige pentru sine. Cam asa arata acum politica, ca o asociatie, dar sa speram ca pana la alegeri vom vedea si altceva. Slabe sperante, dar sa nu deznadajduim.

Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Klaus Iohannis, președintele României a transmis, vineri, 29 martie, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că România va rămâne profund implicată în procesul de adaptare...
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
#demisie Traian Basescu, #Ponta Antonescu USL , #reforma