Opinii: Cat o mai duce romanul?

Joi, 16 Decembrie 2010, ora 23:50
3635 citiri
Opinii: Cat o mai duce romanul?

La nivel politic, asteptam coordonate mai aproape de normalitate. In ce sens? Cu precadere, in cel al bunului simt. De aceea, ii rugam pe cei care si-au facut din politica un crez sa inteleaga ca oamenii acestei tari binecuvantate de Dumnezeu au devenit maturi.

Promisiunile lipsite de acoperire trebuie sa dispara din gura politicianului, mai ales ca vor veni mereu campanii electorale. Altfel, ele vor fi amendate prin cel mai eficace instrument - votul.

"Apelul catre lichele", cum bine spunea Gabriel Liiceanu, sa-si gaseasca ecou, pentru ca poporul roman nu mai poate fi mintit. Panoplia armelor fatarnice, precum delatiunea, vorba in doi peri, fraza forestiera, lipsa brumei de onoare se impune a fi lasata deoparte.

In peste doua decenii de la Revolutie, aproape totul a fost mimat, intr-o maniera ce a condus la aparitia regretului fata de regimul totalitar. Putinul facut s-a realizat pompieristic, punandu-se accentul prea mult pe interesul propriu.

Integrarea Romaniei in UE ar fi necesitat o stabilitate sociala dorita de romani. Bulversati si traumatizati zilnic de amatorism sau incompetenta politica, cetatenilor le-a fost dat sa asiste la scandaluri si evenimente tensionate in care sunt implicati ministri de toate coloraturile, senatori de stat, oameni apropiati Puterii, partide de guvernamant, magistrati etc.

Astfel, 2010 a culminat cu o maxima dezordine si instabilitate din partea Guvernului, chiar a presedintelui, care nu-i mai iubeste pe romani. Nu mai are nevoie de voturile lor, fiindca se afla la ultimul sau mandat. Utilizand un limbaj, de multe ori agresiv, presedintele Basescu acuza pe toata lumea, mai putin pe sine.

E o performanta sa stii sa-ti ascunzi nepriceperea in spatele afirmatiilor de tot felul. Vizati cu precadere au fost jurnalistii sau profesorii, ajungandu-se cu admonestarile pana si la cei loviti de stihiile naturii.

Totul, asadar, merge prost, iar vina primordiala este aruncata obsedant pe recesiune. Ni se dau exemple de alte state lovite de criza, in consensul unei idei potrivit careia si altora le merge prost (Portugalia, Grecia, Irlanda). Ca si cum aceasta ar fi de vreun ajutor omului de rand. Prin urmare, nu solutiile, ci trimiterile spre alte taramuri ar aduce cuiva vreo alinare.

Inflatia de avocati si iscusiti aranjatori de trocuri politico-economice constituie temelia unei societati care nu reuseste sa-si gaseasca drumul corect. Asta este concluzia directa a unui renumit politolog american, Tom Gallagher, recent intervievat de Rodica Culcer, la un post de televiziune.

Ce asteptam de la 2011?

Cum lupul isi schimba parul, dar naravul ba, nu se intrevad prea multe lucruri bune. O spun relevant sondajele de opinie, razletele declaratii din partea Opozitiei, prognozele economice. Mugur Isarescu ne vorbeste despre salarii ale bugetarilor care vor creste usor, despre stabilitatea cursului valutar. Emil Boc se lauda cu salvarea de la colapsul economic spre care se indrepta tara, in timpul guvernarii Tariceanu.

Nimeni insa nu este credibil, fiindca se observa incotro au luat-o preturile produselor alimentare (procent de 5,65 de scumpire fata de decembrie 2009, asa cum arata informatiile Institutului National de Statistica) si cum se devalorizeaza zilnic puterea de cumparare.

In strada, corul injuraturilor este din ce in ce mai intens. Numai saracia lucie in care se zbat ii impinge pe romani la asemenea manifestari. Nu mai amintim despre gesturi extreme (greve ale foamei, sinucideri) ce denota exacerbarea disperarii.

Sa nu-i dea Dumnezeu omului cat poate sa duca, pentru ca astfel profesorul nu mai preda, medicul nu mai opereaza, politistul nu mai aresteaza. Romania ar deveni incet-incet un camp arid de perspective in care pot supravietui faradelegile.

Este adevarat ca ofertele politice, incepand cu Iliescu, Constantinescu si ajugand la Basescu, au fost departe de asteptarile electorale, iar transpunerea lor in fapte s-a dovedit greoaie, lipsita de realism.

Pesimismul nu este doza pe care obisnuia romanul s-o foloseasca zilnic, dar framantarea poporului, a tarii de "mamici si bebelusi", cum o numea acelasi presedinte Basescu, devine certa. 2011 poate fi anul in care fiecare va trebui sa se ajute singur, fiindca statul nu mai poate, nu mai vrea sau nu se simte dator s-o faca.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#reforma politica Romania, #politicieni Romania legi , #reforma