Ce trebuie sa faca Guvernul?

Vineri, 25 Decembrie 2009, ora 22:55
6304 citiri

Avem un guvern cu puteri depline si, deocamadata, majoritar. Misiunea lui va fi insa una extrem de grea, mai ales la nivelul economic, care doare cel mai tare. Progamul Cabinetului prevede o terapie corecta: restructurare si reforma la nivelul sectorului public.

De altfel, actualul guvern nici macar nu trebuia sa fie genial: directia a fost decisa de FMI, este prevazuta in acordul de imprumut si nu trebuie decat respectata. Ea presupune, in primul rand, reducerea cu 10% a cheltuielilor bugetare.

Desi nimeni nu doreste sa dea oameni afara, o modalitate eficienta de a atinge acest obiectiv alta decat restructurarea aparatului bugetar mamut nu exista. In acest moment, 7,9% din PIB se duce pe bugetari.

Ministrul Finantelor spune ca va fi vorba despre cel mult 100.000 de disponibilizari, adica un sfert din cifra vehiculata initial. Mai realist ar fi poate sa vorbim de 150.000.

Important este insa nu numai ca aceste restructurari sa existe, ci si ca ele sa fie si bine gandite, adica strict pe criterii de eficienta si compententa. Exista o masa imensa, aproape jumatate din aparatul bugetar, alcatuita de sefi si aparat de sustinere a sefilor si, daca restructurararea nu va opera in primul rand acolo, ea nu va provoca decat tensiuni inutile si dezechilibre periculoase.

Cea mai mare prostie ar fi ca aceste restructurari sa fie din nou inlocuite cu paleative de tipul trimiterii in concediu fara plata a tuturor bugetarilor. Adica in loc sa scapam de cei inutili ii chinuim pe cei si asa sufocati si lasam total descoperite domenii si asa deficitare, de exemplu sanatatea sau politia.

Daca aceasta restructurare nu va fi facuta, pentru a sustine aparatul bugetar Guvernul va fi nevoit sa continue indatorarea Romaniei. Deocamdata nivelul acesteia, 30% din PIB, nu e mare, spune chiar Mihai Tanasescu. Grecia, de exemplu, a ajuns sa se indatoreze cat intregul PIB.

Ceea ce ingrijoreaza insa in cazul Romaniei este ritmul galopant al indatorarii, un ritm care, finalmente, ne-ar putea aduce intr-o situatie cu adevarat disperata. In plus, cat timp statul va fi un client constant al bancilor, creditarea nu va fi cu adevarat reluata.

Dar reducerea aparatului bugetar la strictul necesar si ridicarea acestei poveri de pe umerii economiei private este doar un prim pas esential. Mai e nevoie si de eliminarea pensiilor de lux, pe care bugetul asigurarilor sociale nu le poate sustine.

Dincolo de aceste masuri insa, cum facem sa stimulam cresterea economica sanatoasa?

Sectorul privat are nevoie de investitii masive si de reducerea fiscalitatii, spun in cor oamenii de afaceri si bancherii.

Bugetul pe anul viitor aloca 20% din PIB investitiilor, adica exact la fel ca anul trecut, cand suma a ramas doar pe hartie, dupa cum constata chiar Traian Basescu. Lipsa fondurilor la buget ar putea fi compensata cu fonduri europene. Desi programul de guvernare prevede accelerarea ritumului de accesare a acestor bani, daca e sa-l ascultam pe Radu Berceanu, sef peste unul dintre domeniile cele mai avide de investitii, nu avem motive de optimism:

"Noi trebuie sa avem toata suma mai intai la bugetul de stat si apoi sa primim banii de la Comisia Europeana. De multe ori s-a spus: 'de ce nu facem autostrazi cu banii de la UE?'. Daca la buget nu sunt sume corespunzatoare, eu sunt vinovat ca nu am luat fondurile europene?".

Iar daca banii europeni nu vor fi accesati, greu de crezut ca vom avea cine stie ce investitii, iar fara ele vantul in panzele economiei va fi doar o adiere.

Cat depre reducerea fiscalitatii, ea ar fi eventual posibila doar dupa o restructurare temeinica a cheltuielilor. Deocamdata insa, Sebastian Vladescu nu ne da mari sperante. E drept, cota unica si TVA nu vor fi majorate, insa nici impozitul forfetar nu va disparea, ci ar urma sa fie restrans la domeniile cele mai predispuse la evaziune fiscala.

Ceea ce ar putea si ar trebui sa faca statul pentru a-si umple punga ar fi sa imbunatateasca, cat mai mult posibil, colectarea.

Iar daca nu repornesti motorul economic, prin investitii si fiscalitate laxa, cum absorbi forta de munca vacanta? Avem cam 750.000 de someri si daca adaugam suta de mii de bugetari vizati ne duce nu foarte departe de milionul critic. Bugetul mamut, mai mare ca anul trecut, alocat Ministerului Muncii sugereaza ca Guvernul exact la asa ceva se asteapta.

Nu e de ajuns sa faci restructurare, mai trebuie sa oferi si alternativa daca nu vrei sa ajungi la probleme sociale grave. In plus, somerii tot de la bugetul de stat sunt sustinuti.

Programul de guvernare promite masuri de stimulare pentru IMM-uri, ceea ce nu e o noutate. O noutate ar fi ca ele sa existe in realitate.

O problema delicata va fi deficitul, care fara venituri mai mari sau cheltuieli mai mici o va lua razna. Sfarsitul anului ne gaseste la 7,3%, nivel agreat de FMI. Exista teorii economice, imbratisate candva si de Sebastian Vladescu, potrivit carora un deficit mare nu este o problema cat timp el este provocat de investitii masive. Poate fi asa, dar Romania are in fata doua mari constrangeri din acest punct de vedere: acordul cu FMI si aderarea la zona euro, care presupune ca pana in 2012 sa ajungem la un deficit de cel mult 3%.

Asadar cum sa repornesti economia fara sa arunci in aer deficitul, sa majorezi veniturile bugetare fara sa sporesti taxele, sa reduci cheltuielile publice fara a dezechilibra sectorul bugetar si fara a spori necontrolat somajul? Sunt intrebari grele la care Cabinetul Boc trebuie sa raspunda dincolo de prevederile acordului cu FMI.

Fondul spune ce trebuie facut, dar cum anume ramane sa descopere guvernantii.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#program guvernare, #disponibilizari 2010, #reducere cheltuieli bugetare , #reforma