Ziare.com

Opinii: Daca reforma nu e, nimic nu e

de Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Vineri, 15 Octombrie 2010, ora 10:58

   

Opinii: Daca reforma nu e, nimic nu e
Sebastian Vladescu a plecat de la Finante incusiv pentru ca a acordat stimulente angajatilor. Gheorghe Ialomitianu a fost nevoit sa ia aceeasi decizie, dar dupa 24 de ore de protest.

Acesta a avut totusi partea sa buna, scotand la suprafata anomaliile sistemului: stimulente mai mari decat salariile, acordate netransparent si fara criterii, diferente uriase si nejustificate intre veniturile salariatilor MFP. Protestul de la Finante a scos la suprafata statul clientelar in toata splendoarea lui.

Iar cedarea lui Gheorghe Ialomitianu nu il atinge nici macar cu o pana. Domnia sa promite ca stimulentele pe august si septembrie vor fi acordate incepand de luni, diferentiat, in functie de analiza unei comisii mixte minister - sindicate: "Am ajuns la un acord cu sindicalistii sa se formeze o comisie, formata din reprezentanti ai Ministerului de Finante si liderii de sindicat, care sa stabileasca modul de acordare a acestor stimulente".

Ce va analiza insa comisia, ce criterii concrete va avea in vedere si cum le va aplica in trei zile, nimeni nu stie. De altfel, liderul de sindicat Vasile Marica da asigurari ca angajatii cu venituri mai mici vor primi mai mult decat cei cu venituri mari. Ce legatura are asa ceva cu performanta si competenta? Cu mult mai realist este sa ne gandim ca va urma o negociere om cu om, tot in functie de pile, iar cuvintele cele frumoase au fost folosite pentru uzul opiniei publice si al presei. Ca dovada, daca marti va fi adoptat in Camera Deputatilor amendamentul la Ordonanta 1/2010, stimulentele platite pana acum la MPF vor fi introduse in salariile de baza, fara diferentieri si analize, la gramada.

Dar daca in cazul Finantelor este posibila plata stimulentelor, de ce nu ar fi posibila si in cazul angajatilor Ministerului Muncii sau ai Caselor de Sanatate, aflati si ei in plin protest din acelasi motiv? Sporurile si le cer inapoi si profesorii, si cadrele medicale, adica toti cei care au pierdut mai mult decat cele 25 de procente oficiale. Daca s-a putut la Finante ar trebui sa se poata si in cazul lor, daca tot vorbim despre echitate.

Acesta este rezultatul austeritatii aplicate otova, fara niciun discernamant, de sus pana jos, intr-un sistem profund viciat, nerestructurat, nereformat, in care toti angajatii, utili sau nu, competenti sau nu, performanti sau nu, corupti sau onesti, au parte de acelasi tratament egalistarist cu duhoare comunista. Asa se intampla daca mai intai tai, apoi masori si trebuie sa tot carpesti rezultatul prost.

In toata aceasta poveste despre sporuri, stimulente si clientela, aflata, ma tem, departe de final, cel mai rau lucru nu este cedarea Guvernului, caci o parte a functionarimii fusese adusa la salarii sub limita minima legala si sub limita subzistentei, cu amputari salariale de peste 50%. Cel mai rau lucru este ca Guvernul nu da niciun semn ca ar avea un plan pentru sursa relelelor si ar lucra la un plan serios de restructurare, pe criterii de eficienta si competenta a sectorului bugetar.

Sigur, ministrul Ialomitianu a invocat aceasta tema, dar la modul general, aspirational, adica asa cum vorbeste premierul de doi ani de zile despre reforma statului obez.

Salvarea invocata de oficali este noua legea a salarizarii unitare a bugetarilor, care ar trebui sa intre in vigoare de la 1 ianuarie. In ipoteza ca va fi mai buna decat cea adoptata anul trecut si inaplicabila, ea ar trebui sa faca ordine in sistem si sa aseze stimulentele inapoi pe locul lor de venituri exceptionale pentru merite exceptionale. Dar daca legea aceasta se va aplica, dupa cum este previzibil, unui sistem nereformat beneficiile vor fi minore, iar aparatul de stat va fi la fel de costisitor.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4389 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
30 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Un comentariu !!!

"Ce se intampla in finantele Romaniei ? … scrie un fost finantist care a ales sectorul privat in urma cu 18 ani. In MFP grila de salarizare era un mizilic, un fleac pe care ti-l treceau in cartea de munca. Directorii, sefii de servicii si consilierii primeau luna de luna inca 2-3 salarii, astfel ca un director cu salariul de incadrare de 1400 lei, castiga 5.6oo de lei lunar. Pe scara ierarhica in jos, fiecare salariat mai lua, pe langa salariul din grila, cel putin un stimulent intre jumate de salar si 2-3 salarii. Acest lucru este stiut si se practica de la Florin Georgescu incoace, avand acordul tacit al sindicatelor, conducerii MFP si salariatilor. Din nefericire acest sistem perpetuat in timp a dus la anomalii enorme. Oameni cu vechime si notorietate in meserie au ramas sub nivelul de salarizare al lipitorilor de afise, al protejatilor politici, al fufelor aduse pe post de dame de consumatie in institutiile financiare etc. Un salariat al MFP nu-si mai poate planifica, pe termen mediu cariera de finantist. Personal cred ca grilele de salarizare trebuiesc asezate corect, iar stimulentele sa se acorde numai pentru rezultate deosebite nu si pentru prezenta la serviciu. Nu am fost si nu sunt de acord cu acordarea de stimulente din amenzi si majorarile de intarzierea calculate, deoarece s-au facut abuzuri enorme de catre garda financiara si salariatii ANAF, si cei de la control. Amenzile trebuiesc date proportional cu fapta si nu discretionar, nu la prima abatere, nu la primul control."

 

 

cel mai bun exemplu...

...de c.u.r.v.a. cu doua fete este actualul ministru de finante, care are procese pe rol pentru castigarea tocmai a acestor stimulente pe care, la ordin le-a taiat celorlalti

 

 

Cat vor mai fi bani sa mai platim puturosii acestei tari?

Cred cu siguranta ca in viitor vor suferi tot prostii care lucreaza in invatamint si sanatate, in schimb, puturosii si incompetentii isi vor primi in continuare stimulentele, la fel de mari, cu toate ca au inchis sute de mii de firme care aduceau bani statului mai mult sau mai putin. Nu va interesa faptul ca firmele falimenteaza din cauza excesului de zel de care a-ti dat dovada, asa ca in viitorul cel mai apropiat va asteapta sapa de lemn. Nu e normal sa fie dati afara multi din functionarii de la finante daca sute de mii de firme si-au inchis activitatea? Ce spuneau golanii: ca ei aduc banii acestei tari...nu golanilor, noi prostimea ii aducem, voi nu faceti altceva decat sa profitati de prostia noastra...voi sunteti ca niste capuse disperate ca au murit oile si nu mai aveti de unde sa mai sugeti sange...0 sa vedeti ce o sa fie la iarna...Noi, prostimea tarii, vom fi din ce in ce mai infometati, in timp ce golanii nu vor decat sa le fie lor bine...LA MUNCA PUTUROSILOR, NU LA INTINS MANA...

 

 

Domnilor bugetari, ati auzit de bun simt si de plapuma scurta?

Cred ca bugetarii functionari nu vad realitatea sau se fac ca n-o vad. Pentru ce sa ia stimulent un functionar care doar colecteaza niste taxe de la contribuabilul constiincios ce se buluceste lunar sau trimestrial la ghiseu sa-si dea obolul? Unde este justificarea unei remunerari in plus, sta la program suplimentar, a semnat ca renunta la pauza de cafea din timpul programului, vine sambata sau duminica la program? Da, recuperatorii, cei ce investigheaza sau se implica activ in demascarea activitatilor ilegale, merita stimulentul si asta procentual, in functie de realizari. Mediul privat munceste in orice conditii si pe orice bani, de multe ori mult mai putini decat cei ai bugetarilor care, culmea, provin din sudoarea primilor. Daca nu va ajung salariile de la stat demisionati si mergeti in sectorul privat daca sunteti in stare; marea majoritate plimbati hartiile de la un birou la altul. De cate am cate o problema de rezolvat, va gasesc pe holuri la tigari si aceleasi barfe mereu; si in birouri stati in fata unui PC si jucati bambilici; rusine sa va fie ca traiti pe spatele sectorului privat in care salariile sunt mult mai mici. Cand o sa se revolte si acestia de unde o sa mai primiti stimulentele nesimtite...la munca...sa va restructureze la 50% ca nu este nevoie de atatia purtatori de hartii !!!

 

 

Reforma banului din teschereaua lor. Banii la noi, foamea la tine, sa traiti bine

Cetateni ai Romaniei. Voi nu mai aveti loc in tara voastra. Loc au doar cei care mint si fura, care au avut grija sa adune averea... din truda voastra. In 20 de ani au vandut si munca voastra, dar si a parintilor vostri.

 

 

Nu salariului decent, vrem cu totii stimulent!

-S-a cerut, deci, insistent La protestul aferent Nu un salariu decent Cu statutul permanent, Ci pastrat cel stimulent.

Poti sa-ntrebi atunci, prudent:
Cum s’explica coerent,
Jmichiria cu ghivent?

-In fruntea protestaciosilor cu stimulentu-n bat da la Bucale da la Ministerul da Finasuri s-a aflat un vrincenas de-al nost’. Putina lume stie ca Bazile Mafrisca, ca despre el de vorba, are doua atu-uri. Are colega da camera directoreasa egzact in Ministerul da Finansuri cu stimulentul pa caciula, si-i cumnatul politicarului mioritic Mimi Samponaru.

Prin urmare, va sa zica,
Bazile ce se dedica,
Stimulentii ce ridica
Sa ramiie in practica,
Are-o miza mititica.
Si-acasa, si-n politica.

 

 

Romania si Reforma

Romania nu mai poate fi reformata pe cale amiabila. Declararea Falimentului General al actualului Sistem ar fi o masura de bun simt fata de milioanele de contribuabili onesti care inteleg sa-si onoreze calitatea de cetatean prin achitarea constincioasa a tuturor taxelor si impozitelor catre Bugetul Statului.

Clasa Politica care formeaza si Clasa Conducatoare a Statului - lucru consfintit de Constitutie, este singura in masura sa aplice un Program National de Reforma care sa elimine anomaliile din ce in ce mai numeroase din acest Sistem corupt in care ne zbatem de 20 de ani.

Lupta pentru Putere dintre cele doua mari grupari polarizate in jurul lui Ion Iliescu si Traian Basescu macina continuu societatea romaneasca tranformand in praf si pulbere orice initiativa curata venita din partea oricui doreste o schimbare de Sistem.

Romania este prinsa in propriul cerc vicios si oricat ne-am stradui sa spargem acest cerc, ne lovim permanent de aceeasi furie oarba a exponentilor Statului Clientelar.

Grevele din ce in ce mai dese dar dezordonate, arata lipsa de interes pentru binele comun si doar interesul personal sau de grup este motorul care le anima. Romania este o tara prea mica pentru sutele de Lideri Sindicali care agita spasmodic revendicari ale salariatilor, in fata unor cladiri golite de continut numite Ministere asteptand sa iasa cate un Ioalomiteanu cu care sa negocieze ca la piata pretul muncii sau nemuncii lor.

Singura solutie pentru Reformarea Institutiilor Statului este aceea de desfintare si concediere a intregului personal paralel cu crearea altor Institutii pe fundamente absolut noi in care personalul sa fie angajat exclusiv pe baza de examen al cunostintelor si aptitudinilor si nu pe baza carnetului de Partid.

Sunt convins ca numai astfel s-ar obtine un raport corect intre numarul de salariati si volumul de munca specific cu toate avantajele care decurg de aici: salariu stimulativ pentru o prestatie eficienta. Oricat ne-am stradui noi, oamenii nu sunt egali si ca orice “masinarie biologica", au randamente diferite pentru ca fiecare dintre noi avem cel putin, o viata interioara diferita.

 

 

Si-au batut joc de tara asta, si inca se mai continua.

TOTI.Absolut toti cei care au ajuns in camara cu provizii si-au taiat cat au putut pana acolo unde au ajuns cu cutitul.Au luat tot ce se putea lua fara nici o teama ,respect sau rusine. Lor sa le mearga bine si in rest....dupa ei potopul.Si acestia vin sa ne tina lectii de morala,de bunantate ,de grija fata de cei sarmani. O minciuna.Nu numai ca nu-i intereseaza dar ...pe spinarea acestor amarati au cladit tot putregaiul de legi,imobile si desfrauri corara-tot ei- acum nu le mai stiu rostul .Si uite asa constatam ca in fiecare zi se incearca sa se mai puna cate un petic asa incat vom ajunge o tara de zdrenturosi.

 

 

Tara liberului arbitru!

In tara asta nu mai functioneaza legi. Totul incepe sa se desfasoare la bunul plac al guvernantilor. Daca cineva mai poate avea tupeul sa spuna ca suntem o democratie, atunci ar trebui sa-l ducem la casa de nebuni!

 

 

Din ce sa traiasca bine !!!!

Sa traiti bine! - o formula la fel de mincinoasa si de perversa ca si "reforma".

Se intelege ca nu vor trai bine...

S-a spus ca reducerile salariale se vor opri la 600 ron. Si asta a fost o minciuna pentru multe categorii de salariati bugetari.
Totusi facind greva lucrurile nu se pot rezolva decit pentru termen scurt.

Ar trebui sa facem greva toata tara pentru masuri anticriza adevarate, pentru eliminarea coruptiei din sistemul de obtinere a banilor pentru proiecte de la UE. Cei care incearca sa depuna asemenea proiecte stiu cu cita nesimtire se confrunta - cu functionari care pretind mita procente importante din proiecte, asa incit nu ai cum sa le derulezi, pentru ca nu ai cum sa justifici banii pe care i-ai da ca mita.

Fondurile europene ar salva multe situatii dificile, dar nu le putem accesa pentru ca sint vamuite de functionarii corupti din administratia locala si pina la functionarii blondei de la turism si dezvoltare, cu ea in frunte cu tot.

 

 

dezvaluiri

Singurul lucru de luat in seama care rezulta din toate actiunile de blocare a banilor la buget din aceasta perioada, este iesirea la lumina a pomenilor electorale si a clientelei politice din toate guvernarile inclusiv, indiferent de culoarea politica, de-a lungul timpului. Ar fi de preferat ca de acum incolo, viitorii guvernanti sa elimine aceste stimulente electorale, suportate tot de noi, cei multi. Altfel, in permanenta vor avea loc asemenea "miscari spontane" de protest, impotriva taierii acestor castiguri nemuncite.

 

 

EXTAZ SI PRABUSIRE...

Daca ar fi sa ma substitui acestor salariati constatarea ar fi ca de la un salariu decent au fost adusi brutal la sapa de lemn, nationalizati... Netransparent, fara procedura, fara criterii.. Starea lor actuala pare mult mai grava decat analiza impartelii stimulentelor. Sunt de acord ca e ceva putred si cu ele dar solutia nu e "nationalizarea".. Sa tra'sca bine???

 

 

fara productie,guvernul nu va avea bani decat din imprumuturi

Stimularea productiei este una dintre solutii.atata vrem cat tinerii termina liceul sau facultatea fara o calificare si fara speranta unui loc de munca,lucrurile nuse vor schimb.aceasta ameteala nationala va genera un lesin [colaps]national.

 

 

@Ghilotina

Vorbesti exact ca un securist! Vai de capul tau

 

 

acelasi sistem bine pus l punct de pe vremea comunismului

permite celor de la garda si finante sa fie si contabili pentru firmele pe care l verifica.pi daca est curatenie,sa fie una generala.in dambovita,cei de la garda financiara cnd termina controlul la o firma,dau amenda minima,cer cateva sute de roni ciubuc, plus"ceva la pachet"obicei romanesc nu-i asa?

 

 

Prima   1   2   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor