Ziare.com

Opinii: Daca reforma nu e, nimic nu e

de Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Vineri, 15 Octombrie 2010, ora 10:58

   

Opinii: Daca reforma nu e, nimic nu e
Sebastian Vladescu a plecat de la Finante incusiv pentru ca a acordat stimulente angajatilor. Gheorghe Ialomitianu a fost nevoit sa ia aceeasi decizie, dar dupa 24 de ore de protest.

Acesta a avut totusi partea sa buna, scotand la suprafata anomaliile sistemului: stimulente mai mari decat salariile, acordate netransparent si fara criterii, diferente uriase si nejustificate intre veniturile salariatilor MFP. Protestul de la Finante a scos la suprafata statul clientelar in toata splendoarea lui.

Iar cedarea lui Gheorghe Ialomitianu nu il atinge nici macar cu o pana. Domnia sa promite ca stimulentele pe august si septembrie vor fi acordate incepand de luni, diferentiat, in functie de analiza unei comisii mixte minister - sindicate: "Am ajuns la un acord cu sindicalistii sa se formeze o comisie, formata din reprezentanti ai Ministerului de Finante si liderii de sindicat, care sa stabileasca modul de acordare a acestor stimulente".

Ce va analiza insa comisia, ce criterii concrete va avea in vedere si cum le va aplica in trei zile, nimeni nu stie. De altfel, liderul de sindicat Vasile Marica da asigurari ca angajatii cu venituri mai mici vor primi mai mult decat cei cu venituri mari. Ce legatura are asa ceva cu performanta si competenta? Cu mult mai realist este sa ne gandim ca va urma o negociere om cu om, tot in functie de pile, iar cuvintele cele frumoase au fost folosite pentru uzul opiniei publice si al presei. Ca dovada, daca marti va fi adoptat in Camera Deputatilor amendamentul la Ordonanta 1/2010, stimulentele platite pana acum la MPF vor fi introduse in salariile de baza, fara diferentieri si analize, la gramada.

Dar daca in cazul Finantelor este posibila plata stimulentelor, de ce nu ar fi posibila si in cazul angajatilor Ministerului Muncii sau ai Caselor de Sanatate, aflati si ei in plin protest din acelasi motiv? Sporurile si le cer inapoi si profesorii, si cadrele medicale, adica toti cei care au pierdut mai mult decat cele 25 de procente oficiale. Daca s-a putut la Finante ar trebui sa se poata si in cazul lor, daca tot vorbim despre echitate.

Acesta este rezultatul austeritatii aplicate otova, fara niciun discernamant, de sus pana jos, intr-un sistem profund viciat, nerestructurat, nereformat, in care toti angajatii, utili sau nu, competenti sau nu, performanti sau nu, corupti sau onesti, au parte de acelasi tratament egalistarist cu duhoare comunista. Asa se intampla daca mai intai tai, apoi masori si trebuie sa tot carpesti rezultatul prost.

In toata aceasta poveste despre sporuri, stimulente si clientela, aflata, ma tem, departe de final, cel mai rau lucru nu este cedarea Guvernului, caci o parte a functionarimii fusese adusa la salarii sub limita minima legala si sub limita subzistentei, cu amputari salariale de peste 50%. Cel mai rau lucru este ca Guvernul nu da niciun semn ca ar avea un plan pentru sursa relelelor si ar lucra la un plan serios de restructurare, pe criterii de eficienta si competenta a sectorului bugetar.

Sigur, ministrul Ialomitianu a invocat aceasta tema, dar la modul general, aspirational, adica asa cum vorbeste premierul de doi ani de zile despre reforma statului obez.

Salvarea invocata de oficali este noua legea a salarizarii unitare a bugetarilor, care ar trebui sa intre in vigoare de la 1 ianuarie. In ipoteza ca va fi mai buna decat cea adoptata anul trecut si inaplicabila, ea ar trebui sa faca ordine in sistem si sa aseze stimulentele inapoi pe locul lor de venituri exceptionale pentru merite exceptionale. Dar daca legea aceasta se va aplica, dupa cum este previzibil, unui sistem nereformat beneficiile vor fi minore, iar aparatul de stat va fi la fel de costisitor.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4389 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
30 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Tara liberului arbitru!

In tara asta nu mai functioneaza legi. Totul incepe sa se desfasoare la bunul plac al guvernantilor. Daca cineva mai poate avea tupeul sa spuna ca suntem o democratie, atunci ar trebui sa-l ducem la casa de nebuni!

 

EXTAZ SI PRABUSIRE...

Daca ar fi sa ma substitui acestor salariati constatarea ar fi ca de la un salariu decent au fost adusi brutal la sapa de lemn, nationalizati... Netransparent, fara procedura, fara criterii.. Starea lor actuala pare mult mai grava decat analiza impartelii stimulentelor. Sunt de acord ca e ceva putred si cu ele dar solutia nu e "nationalizarea".. Sa tra'sca bine???

 

Din ce sa traiasca bine !!!!

Sa traiti bine! - o formula la fel de mincinoasa si de perversa ca si "reforma".

Se intelege ca nu vor trai bine...

S-a spus ca reducerile salariale se vor opri la 600 ron. Si asta a fost o minciuna pentru multe categorii de salariati bugetari.
Totusi facind greva lucrurile nu se pot rezolva decit pentru termen scurt.

Ar trebui sa facem greva toata tara pentru masuri anticriza adevarate, pentru eliminarea coruptiei din sistemul de obtinere a banilor pentru proiecte de la UE. Cei care incearca sa depuna asemenea proiecte stiu cu cita nesimtire se confrunta - cu functionari care pretind mita procente importante din proiecte, asa incit nu ai cum sa le derulezi, pentru ca nu ai cum sa justifici banii pe care i-ai da ca mita.

Fondurile europene ar salva multe situatii dificile, dar nu le putem accesa pentru ca sint vamuite de functionarii corupti din administratia locala si pina la functionarii blondei de la turism si dezvoltare, cu ea in frunte cu tot.

Stimate domn , rugamintea mea este sa le faci plangeri penale la toti care iti cer spaga .

Si sa te constitui parte civila .
Si sa speri ca , in urma proceselor , vei obtine despagubiri la valoarea proiectelor daca vei reusi sa demonstrezi cu probe (inclusiv martori !) ca ai pierdut bani prin nederulare .
Astia trebuiesc loviti in moalele capului .
Imi aduc aminte cum organizau ei petreceri la locul de munca si era o veselie si-un dezmat pe banii statului -- adica ai nostri .
Iar daca aia de care spui sunt in ograda lui Udrea -- nu are nimic . Arde-i .
OK ?

 

 
 

 
 

 
 

VLADESCU,DESI SPUNEA DUPA DEMITERE CA NU ESTE SUPARAT SI NU VA COMENTA IMPOTRIVA GUVERNULUI,PARSIVUL,APARE LA TOATE TELEVIZIUNILE CU BARFA!

CARACTERE DE R.AHAT!
SE VEDE TREABA CA REFORMELE IN ROMANIA NU SE POT URNI,DATORITA OPOZITIEI CARE LA UN SEMN COMANDA REVOLTELE,GREVELE,INCLUSIV CELE DE ...FOAME,PENTRU CA SA NU UITAM,CELE DOUA DASCALITE AU FOST RECOMPENSATE CU BANI GREI,SA NU MANANCE PENTRU A IMPRESIONA OPINIA HANDICAPATA!
...SI UITE ASA DEGEABA A CRESCUT TVA ...CA ACUM POPILIMEA CERE BANI!
TELEVIZIUNILE MAFIOTILOR SECURISTI,TURUIE NONSTOP DESPRE ...APOCALIPSE,INVITA PE TOTI CEI PLATITI DE VANTU SI FELIX SA VOMITE SI SA INCITE PE ROMANI!
...LA MULTI ANI ROMANIA POPULATA DE PRIMITIVI!
VA SPUN EU ,IN SCURT TIMP PRAFUL SE VA ALEGE DE ROMANIA!

@adevar

Asa este!

Din pacate multi romani cred in timpeniile vomitate pe sticlele mafiotilor, care se lupta din rasputeri sa-i inlature pe cei care le stau in cale.

COALITIA LIBERALO-COMUNISTO-SINDICALISTO-MASSMEDIATICA,A INTRAT IN ...DURERILE PRENATALE,ISTERICO-MANIACALE!

...DACACAMPANIA LOR VA REUSI CEL MAI SINISTRU MAFIOT MOGUL-VANTU,CEL MAI TURNATOR SECURIST,ORDINAR CORUPT-FELIX SI INCA VREO CATEVA MII,VOR SCAPA...NEVATAMATI,IAR ROMANIA VA MAI TRANZITA CEL PUTIN ...UN CINCINAL!
DACA INSA VOR PIERDE(PUTIN PROBABIL DUPA MANIPULARILE,MINCIUNILE,POPULISMELE DIN MASSMEDIA ROMANA,ROMANIA VA INCEPE IN SFARSIT RELANSAREA SI DESPRINDEREA DE MENTALITATEA COMUNISTOIDA!!

Greva muncitorilor din industria grea, greva muncitorilor din industraia usoara, greva muncitorilor din industria alimentara

Unde? In tari occidentale. La noi vad doar greve a celor care lucreaza la stat, vad zeci de sindicate. Este Romania un stat de bugetari, restul nu conteaza?
In restul tarilor este invers, sindicate puternice sunt pentru a negocia cu ditamai concernele, bugetarii nu sunt prea relevanti, perceptia publica este asa: au un loc sigur de munca, noi la privat nu.

FELICITARI DOMNULUI BOC!

REFORMA FACUTA DE BASESCU-BOC EXISTA SI EA DA ROADE DNA ENE. UITATIVA IN JURUL DUMNEAVOASTRA SI VEDETI CA ROMANIA ESTE LIDERUL DE FACTO AL EUROPEI CENTRALE SI DE SUD. TOTI MARII LIDERI OCCIDENTALI SE INGRAMADESC SA VINA LA BUCURESTI SA DISCUTE CU DNI BASESCU-BOC. DINTR-O TARA CODASA A UE ROMANIA ANULUI 2010 ESTE O TARA MANDRA, PUTERNIC DEZVOLTATA, AL DOILEA LIDER MONDIAL IN INDUSTRIA IT. PAI SE PUTEA DNA ENE SA FIE ROMANIA AL DOILEA LIDER MONDIAL IN INDUSTRIA IT FARA REFORME?


Prima   1   2   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor