Cu Mona, Viorica, Vasilica & Co. va fi mai greu decat cu Osama (Opinii)

Duminica, 18 Septembrie 2011, ora 16:06
3037 citiri
Cu Mona, Viorica, Vasilica & Co. va fi mai greu decat cu Osama (Opinii)

In urma cu cateva zile, la Washington, liderii SUA au "supra-garantat", prin documente oficiale cu valoare juridica, securitatea externa a Romaniei, pentru urmatorii 89 de ani.

Aceste garantii de securitate se adauga celor pe care Romania le are deja in NATO, dar sunt bilaterale. Cu alte cuvinte, daca Romania ar avea, pana in 2100, o problema serioasa de securitate, iar unele state NATO (e.g. Franta, Olanda) ar bloca consensul, obligatoriu pentru ca Alianta sa ne vina in ajutor, SUA ne vor ajuta direct. Daca nici acesta nu este un succes de politica externa, atunci ce ar mai putea fi?

In Europa, doar Polonia a mai primit, pana in prezent, astfel de garantii bilaterale din partea SUA. In contrapartida, SUA vor construi si opera, pe cheltuiala lor, baza de rachete antibalistice de la Deveselu, care va ramane sub suveranitate romaneasca si nu va gazdui explozibili si substante periculoase. Sunt termeni buni pentru partea romana. Probabil de aceea presedintele Romaniei l-a intrebat pe omologul sau american ce poate face si Romania pentru SUA.

Raspunsul lui Barak Obama a restabilit echilibrul, cu varf si indesat: "Faceti sa va functioneze Justitia!". Alegerea de catre Presedintele american a "Justitiei", dintre toate problemele Romaniei, este corecta. Faptul ca acolo se afla capul principal al hidrei, organul vital al Reactiunii care blocheaza progresul Romaniei si transformarea ei intr-un stat modern si puternic, l-au intuit deja multi romani, din tara sau din diaspora, care suporta pe propria lor piele aceasta stare de fapt.

Exista insa o mare problema: "Justitia" din Romania nu poate fi "facuta sa functioneze" de catre oficialii alesi ai statului, chiar admitand ca acestia ar dori sa o faca, pentru ca este complet scapata de sub orice forma de control democratic. Este o fortareata (aproape) inexpugnabila, imuna la democratie. Nu este una dintre puterile statului, separata de celelalte, dar conlucrand cu ele in interesul corpului politic national, ci expresia insasi a unei puteri obscure, ghidata in interior de reguli corporatiste de inspiratie medievala, stabilite si consacrate dupa 1989.

"Justitia" din Romania este "independenta", dar nu in spiritul unei Constitutii democratice. Degeaba initiaza presedintele Romaniei (ales direct de popor) un proiect de revizuire a Constitutiei: CCR (nealeasa de nimeni) il desfiinteaza si stabileste, suplimentar, o lunga lista de "arii" in care Constitutia nu mai poate fi revizuita, vreodata, de aici inainte. Anuland astfel, de facto, suveranitatea nationala.

Degeaba trimite Guvernul (investit de Parlamentul ales direct de acelasi popor) elicopterele cu mascati pe frontiere sa aresteze vamesii corupti pana in maduva oaselor, daca "judecatoarea" Viorica Costiniu de la ICCJ (de asemenea, nealeasa de nimeni) le da apoi drumul, ignorand muntii de dovezi, in dispretul tuturor oamenilor din Romania care nu fura pentru a trai. Ce mai ramane din democratia romaneasca in aceste conditii? Dreptul de a viziona Antena 3 sau Realitatea TV?

Ocazional, capetele hidrei se bat si intre ele. Vasilica-Cristi Danilet, "tanara speranta reformista" a CSM, pana nu demult eroul de balada al ONG-urilor bine intentionate, dar incapabile sa inteleaga cum functioneaza "sistemul", propunea recent ca CCR sa devina sectie in cadrul ICCJ. Cu alte cuvinte, ca "judecatorii constitutionali" sa treaca in subordoonarea CSM.

Domnul Danilet voia insa si mai mult: dreptul CSM de a numi trei judecatori in CCR, numirea sefilor DNA si DIICOT de catre CSM si nu de catre Presedintele Romaniei (cum este cazul acum), eliminarea ministrului Justitiei din CSM, participarea CSM la lucrarile comisiilor parlamentare de specialitate si - suprema aberatie - asimilarea tuturor judecatorilor din Romania cu demnitarii de stat.

Simplificand, aplicarea acestor propuneri ar echivala cu preluarea de catre CSM a puterii executive (partial a facut-o deja, oricum) si controlarea a ceea ce a mai ramas din puterea legislativa. Intelegem astfel de ce cererea lui Barak Obama este una foarte complicata care combina, in varianta moderna, doua din muncile lui Hercule: uciderea hidrei din Lerna si curatirea grajdurilor lui Augias. Cine (si cum) va face sa functioneze "Justitia" din Romania?

SUA l-au vanat pe Osama bin Laden 10 ani. Principala problema a vanatorii a fost cea a localizarii. Odata depasita aceasta problema, trupele speciale au finalizat lucrarea. Problema localizarii nu exista in Romania. Locurile de munca ale Monei Pivniceru, Vioricai Costiniu, lui Vasilica Danilet si ale altora ca ei sunt binecunoscute. De fapt, ei nici nu conteaza, ci interesele pe care le servesc, in dispretul adevaratei loialitati, care nu se poate baza decat pe principiul suveranitatii natiunii.

De aceea, la Bucuresti, unde comandourile SEALS nu au ce face, solutia este mult mai complicata decat la Abbottabad: raul este ascuns, insidios, in spatele firmelor unor "institutii judiciare", copiate dupa modele occidentale.

Transformarea aparatului judiciar mostenit dinainte de 1989 in "Justitie independenta" cu "judecatori inamovibili", fara o selectie prealabila draconica si fara pastrarea unor parghii democratice de control in mana oficialilor direct alesi de popor, a fost o greseala colosala. Care acum trebuie corijata, dupa cum ne spune si Barak Obama, pentru ca "parteneriatul strategic de 100 de ani" sa poata functiona. Miza acestuia, pentru Romania, este uriasa: intr-un secol de pace si siguranta, o tara bine condusa poate face minuni.

O tara nu poate fi insa bine condusa fara judecati de valoare: hotii trebuie delimitati de cei cinstiti, coruptii de cei integri. Iar hotii si coruptii trebuiesc pedepsiti. Ceea ce nu se poate face decat de catre o Justitie al carei nume se poate scrie fara ghilimele.

In final, descoperim vestea proasta: va fi, din multe puncte de vedere, mai greu cu Mona, Viorica, Vasilica & Co. (recte cu sistemul pe care acestia il reprezinta), decat a fost cu Osama. Dar avem si o veste buna: taberele vor fi, de acum inainte, ceva mai echilibrate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#reforma justitie Romania, #Basescu Obama justitie , #reforma