De la cititori: Gramatica electorala

Sambata, 08 Mai 2010, ora 18:42
1775 citiri
De la cititori: Gramatica electorala

Ni se spunea, prin toamna, ca daca nu alegem ce trebuie si cum trebuie vom avea o tara dominata de niste televiziuni ticaloase, de grupuri de interese, de oameni corupti, dar, mai ales de moguli. Se va ajunge la o noua forma de guvernare numita "mogulism".

Ni se promitea ca vom avea un guvern cu adevarat de dreapta, ca nu vor creste taxele, ca statul va fi modernizat si reformat din temelii.

Li se promitea bietilor agricultori ca nu-si vor mai vinde legumele si laptele pe marginea drumului sau a soselei ci vor avea centre moderne de colectare si procesare a produselor proprii.

Ni se promitea solemn ca acest guvern cu adevarat liberal nu va umbla la impozitul unic de 16 la suta, acesta fiind un atribut al guvernelor de centru dreapta.

Se critica de asemenea cu multa indarjire presa care nu vrea modernizarea tarii si a institutiilor statului si care nu vrea decat sa aduca la masa larga a puterii pe marii patroni ai trusturilor de presa.

Se striga sus si tare ca avem nevoie de un Parlament unicameral cu un numar restrans de parlamentari. Dupa modelul spartanilor, acestia urmau sa fie exact 300.

Se facea apel la mase sa iasa la referendum ca si cum acesta ar fi fost ultima sansa a cetatenilor de a iesi din criza economico-sociala destul de prelungita si fara solutii de contracarare.

Se purtau negocieri cu partidele, seara, pentru desemnarea unui prim ministru, iar dimineata se scotea din joben un alt nume care trebuia sa satisfaca anumite gusturi si preferinte.

Se purtau discutii interminabile pe anumiti termeni din Constituie, precum verbul "a desemna". Se aduceau "dex-uri" in studiourile televiziunilor pentru a ni se explica clar ca acest cuvant "desemnare" are multe sensuri si intelesuri.

Se iscau controverse interminabile pe tema "presedinte vs. majoritate". Se negociau functii de ministri, se desemnau echipe care sa mearga in fata Parlamentului pentru a primi investirea forului legislativ.

Se faceau unii ca nu vad criza. Altii se prefaceau ca fac ceva impotriva ei.

Se trasau programe anticriza prin sedii de partid si prin palatele functionarimii de la stat. In tot acest timp, majoritatea populatiei se delecta cu imagini prezentand pumni in gura, cu jigniri grosolane intre oamenii politici si nu numai.

Se postau mesaje peste mesaje pe diverse forumuri sau bloguri, iar "postacii" isi faceau treaba fara pauze. Toate acestea se faceau pentru ca partidul nostru, cu adevarat un Partid Popular European, sa-si mentina candidatul la Cotroceni pentru inca cinci ani.

Aceasta impersonalitate a actiunilor politico- electorale ne face ca acum sa ne intrebam: "care oare sunt vinovatii pentru incertitudinea in care traim?".

Pai, ne putem da seama? Sigur, nu ne putem edifica asupra vinovatilor pentru ca pumnul nu a fost decat o palmuta, nu a fost in fata ci peste obraz, lacrimile varsate pe altarul nevinovatiei si al neprihanirii au fost sincere.

Acum, de ce sa nu credem ca se vor aplica toate masurile anuntate mesianic de presedintele Basescu? Am crezut in trucaj? Am crezut. Am crezut in raurile de lacrimi de acum cinci ani? Se pare ca da. De ce sa ne indoim acum de spusele presedintelui?

Acum cateva luni, in campanie se spunea: nu se vor majora taxe, nu se vor micsora salarii sau pensii, nu se va trimite in somaj. Acum ni se arunca pe sticla aceleasi fraze insotite de verbe la modul impersonal dar afirmativ: se vor taia, se vor micsora.

Am inteles domnilor, nu s-a taiat dar totusi se taie...Dar vrem sa stim si noi macar un nume. Cine e personajul negative pe care trebuie sa ne varsam nervii? Sau inca se cauta?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ironia lui Nicușor Dan după ce Piedone a venit cu un tricou pe care scria ”Şi eu sunt interlop”: ”Ştim toţi!”
Ironia lui Nicușor Dan după ce Piedone a venit cu un tricou pe care scria ”Şi eu sunt interlop”: ”Ştim toţi!”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a postat sâmbătă pe Facebook o fotografie în care apare în tribune, la un meci, afişând un tricou cu mesajul: Ştim Toţi!, ca răspuns la mesajul de pe...
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban a fost ales, sâmbătă, 20 aprilie, preşedintele partidului Forţa Dreptei la primul Congres al formaţiunii, adunare la care au participat, la Palatul Parlamentului, peste 1.200 de...
#taiere sporuri bugetari, #taiere salarii pensii , #reforma