Editorial: Sa radem cu reforma!

Miercuri, 19 August 2009, ora 08:56
1554 citiri
Editorial: Sa radem cu reforma!

Cine a avut curiozitatea sa puna botul la programul tv al ultimelor doua zile, pentru a se informa in asteptarea fericitului eveniment care a fost, in fine, dezbaterea nationala pe marginea (chiar pe marginea!) reformei din educatie, s-a indesat degeaba in fotoliu, cu castronul de floricele.

Trilema pachetul Miclea - pachetul Andronescu - pachetul de nervi prezidential n-a reusit decat sa capete o tusa mai groasa, c-asa-i la romani: de vreme ce e gros, rezulta vartos, prin urmare valabil. Doar incertitudinea e sportul national care dubleaza aplombul, si-aici suntem olimpici.

Cum participau si echipe de filmare si realizatori tv, iar pe coridoare, studiourile de sezatoare incercau sa abordeze problema la modul "cine are dreptate", nu "cum crestem calitatea", protagonistii s-au ezitat nici un moment sa se agate de competitia electorala, si si-au infoiat personalitatea direct in nervul optic national.

Sa nu politizam, zambeau actorii spre reporterii aflati in direct. Sa nu distrugem viitorul copiilor nostri (graduati in strainatate, sau pe punctul de-a dobandi cunoastere in limbi de circulatie), replicau ceilalti, pandind unghiul de filmare. Mai taci naibii, Vosganian, ca voi le-ati taiat banii la dascali, puncta Traian Basescu, fara nici o legatura cu politica.

Am retinut ca Miclea nu vrea obligatoriu de 13 ani (subscriu, mai bine testam copiii, sa vedem daca nu mai bine-i facem tamplari), ca Andronescu vrea sa lase la latitudinea dascalului doar trei ore de libertate asupra materiei (nu subscriu, si-asa sistemul e prafuit, nu se potriveste in toate matricile), iar despre gradi obligatorie n-am inteles cine ce vrea, si pentru care ratiuni.

As fi vrut, insa, sa pricep, daca interesa pe cineva - n-am vazut sa fi luat cuvantul vreun parinte - cum va deveni invatamantul performant, cum se va scutura de dascalii stalinisti, mentinuti in breasla gratie putreziciunii ce domneste in materie de promovare, grade si titularizari. Cum n-am vazut decat criticile lui Andrei Marga la sistemul "banul urmeaza elevul", propus de ambele variante. Dar nu l-a invitat nimeni sa ma lumineze de ce crede ca este depasit.

Fara indoiala ca exista solutii si pentru profesionalizarea in mai mare masura a corpului dascalesc. De pilda, conceptia ca directorii de scoala sa fie considerati manageri, sa-si aleaga personalul, sa-l evalueze inainte de innoirea contractului. Numai ca e un moment dificil, au recunoscut cu totii. Nu vorbesti de funie in casa spanzuratului in an electoral!

Doar ca vrei sa-ti asumi raspunderea pe ea, si lasi impresia ca de fundatia reformei educatiei (de cati ani vorbim despre asta?) depinde sanatatea natiunii.

Asa-i! Dar natiunea habar nu are despre ce-i vorba, unde ai de gand sa-i pui stetoscopul, si pana cand, de vreme ce marea dezbatere nationala se petrece cu trompete si casele de sondare la usa.

Are cineva vreun licar de indoiala ca in afara de tehnicienii care au pus umarul la elaborarea fiecarei variante, si care chiar pricep care-i boala - incompetenta, lenea si nesimtirea - pe nimeni nu intereseaza, de fapt, daca un absolvent de gimnaziu stie sa rezolve o ecuatie de gradul 2 si ca Spiru Haret nu-i un aprozar?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
#coduri Educatie, #Andronescu Miclea Educatie, #reforma educatie , #reforma