Ziare.com

Editorial: Sa radem cu reforma!

de Cristian Mihai Chis
Miercuri, 19 August 2009, ora 08:56

   

Editorial: Sa radem cu reforma!
Cine a avut curiozitatea sa puna botul la programul tv al ultimelor doua zile, pentru a se informa in asteptarea fericitului eveniment care a fost, in fine, dezbaterea nationala pe marginea (chiar pe marginea!) reformei din educatie, s-a indesat degeaba in fotoliu, cu castronul de floricele.

Trilema pachetul Miclea - pachetul Andronescu - pachetul de nervi prezidential n-a reusit decat sa capete o tusa mai groasa, c-asa-i la romani: de vreme ce e gros, rezulta vartos, prin urmare valabil. Doar incertitudinea e sportul national care dubleaza aplombul, si-aici suntem olimpici.

Cum participau si echipe de filmare si realizatori tv, iar pe coridoare, studiourile de sezatoare incercau sa abordeze problema la modul "cine are dreptate", nu "cum crestem calitatea", protagonistii s-au ezitat nici un moment sa se agate de competitia electorala, si si-au infoiat personalitatea direct in nervul optic national.

Sa nu politizam, zambeau actorii spre reporterii aflati in direct. Sa nu distrugem viitorul copiilor nostri (graduati in strainatate, sau pe punctul de-a dobandi cunoastere in limbi de circulatie), replicau ceilalti, pandind unghiul de filmare. Mai taci naibii, Vosganian, ca voi le-ati taiat banii la dascali, puncta Traian Basescu, fara nici o legatura cu politica.

Am retinut ca Miclea nu vrea obligatoriu de 13 ani (subscriu, mai bine testam copiii, sa vedem daca nu mai bine-i facem tamplari), ca Andronescu vrea sa lase la latitudinea dascalului doar trei ore de libertate asupra materiei (nu subscriu, si-asa sistemul e prafuit, nu se potriveste in toate matricile), iar despre gradi obligatorie n-am inteles cine ce vrea, si pentru care ratiuni.

As fi vrut, insa, sa pricep, daca interesa pe cineva - n-am vazut sa fi luat cuvantul vreun parinte - cum va deveni invatamantul performant, cum se va scutura de dascalii stalinisti, mentinuti in breasla gratie putreziciunii ce domneste in materie de promovare, grade si titularizari. Cum n-am vazut decat criticile lui Andrei Marga la sistemul "banul urmeaza elevul", propus de ambele variante. Dar nu l-a invitat nimeni sa ma lumineze de ce crede ca este depasit.

Fara indoiala ca exista solutii si pentru profesionalizarea in mai mare masura a corpului dascalesc. De pilda, conceptia ca directorii de scoala sa fie considerati manageri, sa-si aleaga personalul, sa-l evalueze inainte de innoirea contractului. Numai ca e un moment dificil, au recunoscut cu totii. Nu vorbesti de funie in casa spanzuratului in an electoral!

Doar ca vrei sa-ti asumi raspunderea pe ea, si lasi impresia ca de fundatia reformei educatiei (de cati ani vorbim despre asta?) depinde sanatatea natiunii.

Asa-i! Dar natiunea habar nu are despre ce-i vorba, unde ai de gand sa-i pui stetoscopul, si pana cand, de vreme ce marea dezbatere nationala se petrece cu trompete si casele de sondare la usa.

Are cineva vreun licar de indoiala ca in afara de tehnicienii care au pus umarul la elaborarea fiecarei variante, si care chiar pricep care-i boala - incompetenta, lenea si nesimtirea - pe nimeni nu intereseaza, de fapt, daca un absolvent de gimnaziu stie sa rezolve o ecuatie de gradul 2 si ca Spiru Haret nu-i un aprozar?
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 980 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
8 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Eu am constatat ca :

Problema educatiei EXISTA . Este ACUTA , CRONICA , a dat in metastaza .
Se fac diplome de absolvire liceu si facultati FALSE pe banda rulanta .
Se dau si se iau doctorate de analfabeti .
Asta se intampla , din informarea Presedintelui , atat la privati cat si la stat .
Presedintele a alcatuit o comisie care sa cerceteze , sa analizeze , sa faca propuneri . A mai generat si un Pact national pe educatie . Semnat de TOTI .
Si totusi .....
Si TOTUSI .....

A aparut Geoana al PSDului , care , in dorinta lui mareata si de neinfranat de a se ajunge Presedinte , clameaza ca el detine ADEVARUL si mijloacele de a ne baga noua pe gat conceptia lui despre educatie .
Si , avand la dispozitie soricelul Andronescu , incropeste in contrapartida la foc automat un proiect al PSD si .....
BLOCHEAZA REFORMA IN INVATAMANT .
Iar cei din PNL , isi manifesta adeziunea pentru .... schimbarea guvernului si venirea geonelului cu gasca lui , cu care se inteleg de pe bancile de la Stefan Gheorghiu .

 

Reforma securistilor travestiti in demucrati, ha, ha, ha!!!

Ce dau oamenii obisnuiti afara pentru a le putea plati din imprumutul de la FMI pensiile securisitilor si activistilor pensionari ce papa 1,8 miliarde de euro anual si salariile celor din serviciile de trasul cu urechea si timpanul in demucratie, supradimensionate de supradimensionate, ce papa si ei cei in exces alte 1,5 miliarde de euro anual. Aici sunt banii imprumutati intr-o veselie de securistii Traian si Bocuta de la FMI care vor fi platiti cu virf si indesat de cei care muncesc cinstit in aceasta tara.

 

Ori fi

incompetenta, lenea, nesimtirea o boala a sistemului, insa nici cu recunoasterea valorilor in societate nu dam pe-afara. O scoala performanta ai intr-o societate performanta, in care exista o filozofie a dezvoltarii, prudentialitate si agregarea valorilor. Cum n-avem asa ceva, folosim reformele catodice.

 

ERA O VREME

* Inainte de razboi, scoala romaneasca era recunoscuta in toata lumea, iar absolvenii de la Politehnica erau deosebit de apreciati, indeosebi in Franta.
* Totul fara programe, paraprograme si masuri de tot felul.
* Singurii care se ingrijeau ca scoala sa mearga bine erau profesorii.
* Dar, ce profesori!

Scoala romaneasca a fost mult mai buna inainte de 1989...Au fost profesori f buni chiar si pe vremea comunistilor si parte din ei erau apreciati international...Intre timp ei au murit, iar cei ramasi n-au publicat un articol in reviste internationale...

paradoxul e ca esita asistenti univ care ramin asistenti toata viata din cauza coruptiei din universitati...Rectori mediocri isi instaleaza propriile rubedenii care salta in grade didactice si iau si salarii mari nemeritate...Cunosc multe astfel de cazuri...pe vremea lui Ceausescu, dar si inaintea lui se facea scoala...

Natratine

As indrazni sa spun ca si acum sunt valori!!! Ceea ce s-a schimbat radical este ierarhia valorilor!!! Dar totul a fost posibil cu sprijinul ministerului educatiei!!!
ADEVARUL ESTE CA NU SE VREA!!!!

schimbarile care se propun acum nu fac decit sa dilueze calitatea invatamintului ca sa nu oboseasca copilul romanului...

univ din Romania trebuie sa capete rating, iar examenul de admitere sa fie la nivel national. De ex. #1 Politehnica din Bucuresti; #2 Univ Iasi; #3 Univ Cluj etc...iar primul cu nota 10 sa mearga la Bucuresti, apoi urmatorii in cadere, pina la ocuparea tuturor universitatilor. Sunt sigur ca cei mai cautati la angajare vor fi cei mai buni (adica de la Politehnica Bucuresti) indiferent in ce firma vor fi angajati in tara...Clasarea sa se faca in fiecare an functie de calitate, incit anul urmator poate ca Clujul va fi #1...pe criterii cinstite. N-avem nevoie de autobuze scolare care dau nastere la fraude sub pretextul ca la sate copiii n-au mijloc de transport: e f simplu sa i se dea o bursa de stat cu care sa-si plateasca caminul si masa, cum se facea pe vremea lui Ceausescu cu mult mai multa economie. Altfel se va crea premiza furtului de benzina, transport personal de marfa in afara orelor scolii, etc...Acordarea de titluri academice e necisntita azi cind un asistent univ de multe ori e mai bun ca un profesor univ ce n-a publicat nimic in reviste straine dar are salariu enorm si e corupt. Asta trebuie investigat si corectat, chiar dat afara cel in culpa...Astfel de falsi intelectuali erau si pe vremea lui Ceausescu, totusi invatamintul era mai bun ca azi si cu cheltuieli mult reduse, care nu lasau loc la frauda....

cei din mass media

decit ati latra la luna mai bine ati pune mina si ne-ati informacare este sistemul educational din Anglia, Franta, Germania, Spania, Italia etc. Acolo ei cum fac? Nu spun sa facem ca ei dar macar sa stim cam cum fac si altii.
Cautati si informati-ne cum au scapat ei de nepotism, de prostii cu diploma, cam cite universitati/total populatie are fiecare tara, citi doctori in stiinta, citi profesori universitari,citi termina liceul, citi termina o scoala postliceala.

DA-I IN M.... PE POLITICIENII NOSTRI!! Daca mass media nu ne informeaza (si nu-i informeaza implicit nici pe oligofenii de parlamentari) de unde sa stie poporul asta cum a ajuns Anglai cun un Oxford sau Franta cu Sorbona??

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor