Masurile guvernamentale si plasele pline ale pensionarilor

Miercuri, 28 Iulie 2010, ora 18:51
2337 citiri
Masurile guvernamentale si plasele pline ale pensionarilor
Foto: Jurnal Valcean

Coabitarea PSD-PD-L de dupa alegerile legislative din toamna lui 2008 s-a soldat cu o guvernare ale carei metehne au dainut pana in prezent. Aceasta alianta care a durat 9 luni a avut un specific aparte. Ne-a dat impresia ca avem in fata doua guvernari paralele, conduse fiecare de la propriul sediu de partid.

Un ministru demonta a doua zi ceea ce gandea unul din partea cealalta, cu o zi inainte. Nica de la PSD iesea si declara diverse despre Ministerul Internelor, iar Blaga pedelistul se ivea a doua zi si spunea ca "s-a pierdut strada", in contextul tot mai deselor jafuri de la casele de schimb valutar sau de la banci.

Niciun membru al acelui guvern nu avea curajul sa recunoasca situatia grava in care se afla Romania, totul din cauza temerilor legate de un eventual esec in campania prezidentiala.

Voalat, ministrii cabinetului sau sefii de partid ne mai aruncau cate-o pastila si ne indicau faptul ca ne paste ceva, iar "fratia fesenista" incearca sa previna un eventual colaps al finantelor tarii. Singurele incercari ale acelei perioade au fost plapandul "Prim Siloz" si mult prea firava "Prima Casa".

Sa nu uitam, nici de intentiile PSD, ai carui membrii ieseau de la celebrele intalniri de partid si ne amenintau ca vom avea parte de ceva masuri reformiste, impotriva crizei. Credit fiscal, deductibilitatii pentru veniturile tinerilor si multe facilitate pentru investitori, toate au fost, posibile masuri anuntate de socialistii lui Geoana. Au ramas la stadiul de vorbe aruncate in scop electoral, iar acum sunt cuvinte de mult uitate.

Paralela peste timp ne arunca in prezentul estival al anului 2010 si observam ca obiceiurile de atunci ale guvernantilor nu s-au schimbat, ba chiar au capatat accente hilare.

Bunaoara, acum cateva zile, ministrul Videanu si-a scos de la naftalina gandirea pragmatica si ne-a anuntat ca, daca vrem sa stim cat costa rosiile la Buzau in comparatie cu Bucurestiul, el va face tot posibilul si ne va indeplini dorinta. Dupa un model grecesc, dansul vrea sa puna la punct un sistem barometric al preturilor din toata tara, avand de gand chiar sa-i sanctioneze pe cei care devin prea hulpavi si cresc preturile impotriva vointei sale.

Ce bucurosi am fost atunci cand am vazut ca, in sfarsit, un ministru se gandeste si la noi, mancatorii de parizer cu rosii si ceapa de apa. Cam ca pe vremea ideilor PSD cu creditul fiscal. Oho, ce-am mai visat si atunci, mai ales noi tinerii.

Pregatiti de vanat chilipiruri prin piete si magazine, oamenii l-au intrebat pe Videanu cand si cum se va pune la punct un asemenea sistem de monitorizare. Iar, aici, ministrul a intrat in retorica de lemn a politicului: se va vedea, se vor putea lua, se va putea face si se va...

Aceeasi folosire a modului impersonal care ne-a scos din sarite, de vreo 20 de ani incoace.

Seful domnului Videanu, Emil Boc, a auzit ca prin "strainataturi" merge bine o chestie cu niste deduceri la bonurile fiscale. Si a iesit domnul Boc, mandru si plin de incredere in fortele proprii, sa ne anunte ca ne putem pregati borsetele, sacosele sau buzunarele hanoracului, pentru a colectiona bonuri fiscale. Pe aceste chitante, luate de la casa de marcat, vom avea posibilitatea sa luam ceva banuti inapoi de la stat.

Iarasi, bucurie pe noi, gandire pozitiva si "uite ca se poate"! "Cand si cum?", l-am intrebat plini de speranta? Raspunsul ne-a taiat repede elanul, fiind in acelasi tipar: se va analiza, se va vedea si sa speram. Speranta ne-o punem mai mult in domn' Eliodor si in globul de cristal al Mamei Omida.

La fel ca si Vladescu "progresivul", Videanu si Boc incearca sa ne arate ca la Guvern se lucreaza. Dupa ce au modificat codul fiscal la jumatatea drumului si au impozitat cam tot ce misca prin tara asta, domnii ministrii mai au si pretentia ca noi sa ramanem aceeasi consumatori salbatici din trecut.

S-au mai gandit domnii, ca ceva "pomeni" ar fi atractive pentru romanii din toate categoriile sociale. Cam ca in celebra reclama "daca in alta parte gasesti mai ieftin, iti dam inapoi de zece ori diferenta". Bineinteles ca nimeni nu a recurs la acest procedeu dintre consumatori, dar pentru retailer da bine la fidelizarea clientului.

Pana la sacosa cu bonuri fiscale, dusa la administratia finaciara, ne antrenam cu sacose din ce in ce mai goale, carate catre casa.

Singurii care mai cara plase pline, in drumul spre casa, sunt pensionarii. Zi de zi, ei cara sacose pline si te miri de unde au "nesimtiti" astia, atatia bani. Insa, ei au sacosele pline cu ziare gratuite, carate de la metrou sau de prin tomberoanele din jurul statiilor RATB. S-au saturat de goliciunea plaselor si a vorbelor fara orizont, aruncate de anumiti oameni politici.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#masuri austeritate Guvern, #putere cumparare pensionari , #reforma