Opinii: Ilustri anonimi ai marilor reforme

Vineri, 18 Iunie 2010, ora 11:05
2249 citiri
Opinii: Ilustri anonimi ai marilor reforme

De cele mai mai multe ori, alesii din Parlamentul Romaniei au rolul unei mase de manevra, o masa care este pusa la munca doar atunci cand trebuie sa bage bile in boluri sau sa ridice mana in timpul sedintelor. Acesti oameni care se mandresc cu numarul mare de voturi din asa-zisele colegii contribuie doar la suma totala a numarului de parlamentari.

Vizionarea de filmulete deocheate, cititul tabloidelor sau ascultatul muzicii la casti sunt printe putinele activitati pe care le desfasoara multi dintre alesii din colegii.

Daca privim la activitatea lor in spatiul public, putem imparti oamenii politici din Parlament in doua categorii:

- cei vizibili, prezenti in spatial audio-vizual, facand tururi pe la majoritatea televiziunilor si radiourilor nationale.

-invizibilii, atat din punct de vedere mediatic cat si ca activitate in legislativ.

Cei care reprezinta prima categorie au calitatea de a fi extrem de volubili, indiferent de modul in care o fac. De obicei, repeta aceeasi placa pe care o exerseaza cu seful si nu ies din cuvantul lui. "A combate" este verbul care li se potriveste cel mai bine. Atacul pe flancuri, atacul prin invaluire sau crearea de diversiuni sunt armele principale de care se folosesc.

Niciodata, nu raspund punctual la intrebari, ci pareaza cu o alta intrebare sau un atac care sa nasca controverse. Tineri imbogatiti poeste noapte, dudui devenite adevarate "amazoane pe prima pagina a tabloidelor sau celebri "traseisti" politici au devenit oamenii pe care trebuie sa-i ascultam si sa le suportam debitarile ineptice, aproape zi de zi. Vorbesc mult si cu tupeu, fara a spune insa nimic. Daca ne gandim la niste nume, ne vin repede cateva in minte: Boureanu, Anastase, Udrea, Duvaz, Oltean, Crin, Orban.

Unii se mai pierd cu firea, cateodata, precum domn' Boureanu, altii inghit broscoi si nu mai pot sa-i dea afara, iar doamna Lia vorbeste cu atata patima despre Elena Udrea, de parca ai crede ca au fost, candva, rivale in vreo dragoste adolescentina pierduta. Uita repede ce au declarat cu o zi in urma sau ce a spus liderul lor pe la vreun post de televiziune. Sunt oamenii dedicati partidului si care sunt constienti ca isi datoreaza numele exclusiv acestuia, iar fara pozitia politica nu ar fi decat niste "neica nimeni", in spatiul public.

Cei din a doua categorie conteaza doar ca numar de voturi la legi impuse de putere, la asumari de raspundere si la motiuni de cenzura. Le vedem fetele in imaginile surprinse de camerele tv, dar habar n-avem ce nume au. Sar repede cand este vorba de imbranceli sau de taiat microfoanele adversarilor.

Neavand nicio posibilitate sa-si faca un nume pe firmamentul politicii romanesti, recurg la alte modalitati de afirmare. Unul strange oamenii la un minireferendum ca sa-i spuna cum sa voteze la motiune, altul e mare sef la Urgente si tine la colegii lui de breasla, altii nu stiu sa puna niste amarate de bile in bol si voteaza anapoda contra intereselor partidului.

Astfel, am aflat in aceste zile de iunie torid ca exista un Oajdea la Iasi, un Severin pe la Brasov, un Ciuhodaru pe la un spital sau doi ilustri parlamentari, Fillip si Riceard.

Cele doua categorii de parlamentari au acelasi mare defect: nu si-au lasat numele pe nicio initiativa legislativa, majora pentru evolutia societatii romanesti. Faptul ca vorbesti mult si degeaba sau ca nu vorbesti deloc dar te faci de ras la numaratoarea bilelor nu conteaza decat pentru amuzamentul general. Restul e incompetenta si nesimtire.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#reforma politica, #motiune cenzura PSD, #masuri austeritate Guvern Boc , #reforma