Cu fata la alegatori: Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

Opinii: Misiune aproape imposibila pentru Guvernul Boc

Miercuri, 20 Ianuarie 2010, ora 22:22
3397 citiri
Opinii: Misiune aproape imposibila pentru Guvernul Boc

Guvernul Boc are o misiune aproape imposibila, pe cat de uriasa pe atat de sinucigasa. Sa modernizeze statul roman si institutiile sale. Sa faca ce n-au facut, timp de 20 de ani, guvernele precedente. De ce n-au realizat acest obiectiv esential? Este tarziu si contraproductiv sa ne mai lamentam acum.

Declaratia dlui Jeffrey Franks, care spune: "FMI are pentru acest an o agenda ambitioasa de reforme si programe in Romania", ilustreaza exact neputinta guvernantilor romani de a face ei insisi asemenea reforme. Sa ne deranjeze, sa ne bucure, aceasta declaratie? Fiecare isi face propria judecata.

Cert este ca presedintele Basescu si PD-L au castigat alegerile exact cu aceasta promisiune: modernizarea Romaniei, mai ales ca PSD si PNL aminteau doar vag de aceasta necesitate. Pentru aceste partide, aflate pana de curand in coabitare, nu era necesara modernizarea statului. Era bine asa cum este acum. Bine pentru cine?

Pasul doi este sa ne lamurim ce inseamna acest obiectiv, inainte de a deveni o marota si panaceu universal.

Ce inseamna modernizarea statului?

1. In primul rand, reducerea dramatica a cheltuielilor de functionare a statului insusi. De la circa 28-29% din buget, la 11-12 %, atat cat consuma si alte tari cu echilibre macroeconomice sanatoase. Diferenta s-ar putea utiliza in infrastructura de care avem atata nevoie, la modernizarea sistemelor de educatie, sanatate, justitie, ordine publica si altele. In felul acesta se pot crea, indirect, locuri de munca, se pot atrage investitori care au bani, piete de desfacere, management performant, tehnologie, dupa exemplul de succes al Loganului, care se vinde foarte bine in multe tari cu traditie. Ce ofera, la schimb, Romania? Forta de munca mai ieftina decat in alte tari, teren agricol fertil si nepoluat, oportunitati pentru turism, rezerve energetice si minerale, pozitie strategica importanta.

Concesionarea obiectivelor foarte scumpe, in special autostrazile, pare singura solutie pentru recuperarea intarzierilor din domeniu.

2. Reconstructia constitutionala si institutionala. Sunt multe domenii in care sunt necesare clarificari de fond, referitoare la descentralizare, depolitizare, raporturile dintre puterile statului, modernizarea sistemului electoral si multe altele.

3. Imbunatatirea sistemului fiscal, pentru reducerea evaziunii si a activitatilor nefiscalizate. Cetatenii vor fi de acord sa plateasca taxele si impozitele, atunci cand vor fi convinsi ca statul face ce trebuie cu banii din buget, adica nu-i redistribuie la clientele politice. Pana nu vor capata aceasta convingere nu este de asteptat o imbunatatire a situatiei.

4. Modernizarea sistemelor de educatie, sanatate, justitie, ordine publica. Noua lege a educatiei nationale ar trebui sa insemne un progres in acest sector, daca se vor aplica solutiile moderne indicate de comisia Miclea. Acelasi lucru trebuie sa se petreaca si in justitie, sanatate.

5. Reducerea protectiei sociale doar pentru cetatenii care sufera tragedia unui handicap fizic sau psihic, a copiilor orfani, loviti de soarta, a mamelor singure cu copii mici, care nu pot merge la servici si alte cateva situatii de acest fel. In orice caz, nu este posibil ca 11 milioane de romani sa fie handicapati!

Sunt multe altele de modernizat si reformat.

Ce trebuie sa inteleaga romanii, asa cum au inteles si alte popoare?

Ideea ca statul este obligat sa asigure cetatenilor un trai decent este o prostie, izvorata din filosofia comunista. Cetatenii ei insisi trebuie sa-si asigure un trai decent, intr-un cadru legislativ corect, coerent si echitabil, creat de stat. Statul poate fi tras la raspundere doar daca nu se achita de aceasta sarcina esentiala, daca nu este un arbitru impartial si corect al competitiei economice. In rest, ce vina are statul daca unii nu vor sa munceasa, se multumesc cu putin, stau prin carciumi, nu se ingrijesc de propria pregatire profesionala.

La limita, chiar in situatia unui cadru legislativ perfect, conditii externe sau interne dificile (criza mondiala, o catastrofa naturala, razboaie, etc.) pot conduce la o situatia economica dificila pentru cetateni, pe perioade de timp mai lungi sau mai scurte.

Statul, guvernul, nu produce nici bani si nici locuri de munca, pentru ca nu poate fi simultan arbitru si jucator in spatiul economic. Aceste resurse se produc de catre mediul privat. Doar in comunism era toata tara "la buget".

Guvernul trebuie sa stimuleze activitatea mediului privat, prin politici fiscale si legislative. Toata lumea reclama taxe si impozite mai mici si cheltuieli bugetare mai mari, ignorand faptul ca cele doua cerinte se exclud reciproc.

In primul rand sindicatele ar trebui sa reflecteze la aceste consideratii.

Revenind la Guvernul Boc, este limpede ca are de facut fata unor sarcini dificile, aproape imposibile. Sa reduca aparatul bugetar cu circa 500.000 de persoane, inutile in functionarea statului, sa reduca cheltuielile cu propria functionare, iar cu banii disponibilizati sa faca investitii in infrastructura, educatie si sanatate.

Trecem peste faptul ca unii au angajat bugetari si altii trebuie sa-i dea afara. Dar altfel nu se poate. Situatia este cu atat mai grava cu cat, traversand o perioada de recesiune economica, mediul privat nu este capabil sa absoarba atatia bugetari disponibilizati. Alternativa este insa la fel de dramatica: imprumuturi uriase de la banci si organisme internationale, pe care nu se stie cand si cum le vom plati. Cei mai in varsta au mai traversat o astfel de perioada in anii '80, cand Ceausescu ne vindea toata mancarea sa achite datoriile. Sunt convins ca isi amintesc cu groaza acele timpuri, cand nu aveam de unde cumpara mancare pentru copii.

Aceasta este misiunea aproape imposibila a Guvernului Boc si a PD-L, aflat la guvernare. Ce partid este dispus sa-si sacrifice popularitatea, luand masuri atat de hulite de catre electorat? Dar este si un moment care le poate aduce intrarea in istorie.

Polonia si Argentina au avut doi ministri de finante, in anii '90, care au facut ce trebuie pentru tara lor, desi au fost alungati cu pietre. Peste 10 ani li s-au ridicat statui. Isi salvasera tara de la dezastru.

De un astfel de guvern avem nevoie acum. Oricat de dure ar fi sacrificiile, avem obligatia sa lasam copiilor si nepotilor nostri o tara cu viitor, performanta, sa nu mai plece in bajenie pentru un salariu decent.

Daca nu facem asta acum, va trebui sa le explicam de ce n-am facut-o!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#reformare stat, #modernizare stat, #reducere cheltuieli, #sistem fiscal, #reforma Guvern Boc , #reforma