Business Focus: Quarterly Report 5 - transmisie online
Este evident momentul de rascruce in care se gaseste societatea romaneasca. Pandita de o criza economica mondiala necrutatoare, dublata de o si mai mare criza morala si sociala.
Criza politica care se anunta, odata cu votarea motiunii de cenzura, risca sa arunce in aer si bruma de credibilitate pe care o mai avem in plan international, in special la organismele finantatoare, FMI, Banca Mondiala si Uniunea Europeana.
Cea mai grava este insa criza morala, prapastia provocata de lipsa de incredere si speranta care separa guvernantii de guvernati. De care se fac vinovati politicienii, ei sunt cei care au devalizat bugetul de stat, si-au creat o clientela politica lacoma si incompetenta, au vandut economia socialista si au construit cu banii obtinuti doar 150 km de autostrada. Cum sa ceri sacrificii populatiei, cand defilezi la Snagov in limuzine demne de saloane auto internationale.
Mita electorala, in special in guvernarea Tariceanu, aproape a triplat cheltuielile cu salarii, pensii si ajutoare sociale, de la 17 mld lei la 46 mld lei, aproape 64% din bugetul de stat, procent nemaintalnit in nicio tara europeana.
Sursele de finantare conjuncturale (banii din privatizari, banii trimisi de romani care lucrau in strainatate, fluxuri financiare externe, exporturi, in special de materii prime) au disparut odata cu criza mondiala, lasand bugetul de stat fara posibilitatea de a plati pensiile si salariile bugetare umflate inconstient de guvernarea Tariceanu, pentru care nu existau surse de finatare pe termen mediu si lung.
Si totusi, ce avem de facut in continuare?
Iata un plan de iesire din crizele multiple, realizabil dupa un acord al clasei politice sau, cel putin, a majoritatii parlamentare actuale, mediat si pus in aplicare sub coordonarea institutiei prezidentiale.
1. Se aproba legile de austeritate propuse de guvernul Boc, pentru a pastra finantarea si increderea institutiilor internationale de creditare. Fara aceasta finantare economia si societatea romaneasca risca sa intre in colaps si haos total.
2. Imediat dupa respingerea motiunii, premierul Emil Boc prezinta presedintelui demisia guvernului si acesta nominalizeaza ca Prim Ministru pe dna Monica Macovei, in fruntea unui guvern de tehnocrati. Cu un mandat de 2 ani, pana la alegerile din 2012, avand drept obiective:
* Eliminarea clientelei politice din toate functiile de conducere
* Micsorarea costurilor si eliminarea risipei din toate domeniile de activitate, prin reducerea numarului de ministere, de agentii, de functionari, prin repunerea salarizarii in cadrul firesc.
* Eliminarea risipei si furtului din administratia locala, prin introducerea standardelor folosite si in alte tari din UE
* Reducerea costurilor de functionare ale statului cu cel putin 40%.
* Crearea unui cadru normativ de incurajare a investitiilor interne si externe, in economie.
* Accelerarea absorbtiei fondurilor europene.
* Modernizarea si reformarea statului romanesc, dupa modele performante din alte tari (Finlanda, Danemarca, etc.)
Parlamentul, cel putin majoritatea parlamentara actuala, se angajeaza sa aprobe toate legile propuse de guvern si necesare indeplinirii obiectivelor enuntate.
In guvernul condus de Monica Macovei nu-si vor gasi loc politicieni care au profitat de pozitii si de functii pana in prezent, pentru imbogatire proprie si/sau a clientelei sale.
Exemple de posibili ministri:
- ministru al Educatiei - Mircea Miclea
- ministru de Finante - Mihai Tanasescu
- ministrul Economiei - Lucian Croitoru (Daniel Daianu)
- ministru de Externe- Alina Mungiu Pippidi
Alte exemple de posibili ministri si secretari de stat: Daniel Daianu, Mircea Cosea, Sever Voinescu, Cristian Preda, Lucian Croitoru, Ionut Popescu, alti specialisti, inclusiv din diaspora, care sunt recunoscuti prin competenta si indeplinesc o conditie sine qua non: n-au avut functii de conducere in partide si n-au apartinut clientelei politice a partidelor.
Se desfiinteaza ministerele Culturii, Muncii, Dezvoltarii Regionale, Agriculturii, Transporturilor, Telecomunicatiilor, Justitiei. Se pastreaza maximum 20 de agentii guvernamentale.
Aceasta este singura posibilitatea pentru recastigarea increderii in conducatori si renasterea sperantelor populatiei.
In caz contrar, exista si un alt scenariu:
O tara neguvernabila, cu demonstratii si violente de strada. Din care toti investitorii vor fugi mancand pamantul. Pentru multi ani de aici inainte. O atmosfera de mineriade, pe care le-am trait cu totii. Cu politicieni, gen Vadim Tudor, incercand sa pescuiasca in ape tulburi. Cu un singur principiu de guvernare, scapa cine poate. Cu un posibil exod al romanilor peste granite, dar cu refuzul tarilor europene de a primi un flux asa de mare de straini.
Cu reducerea si mai dramatica a pensiilor si salariilor. Probabil cu 50% sau chiar mai mult.
Dezechilibrele macroeconomice se pot autocorecta si anarhic, spontan, necontrolat, cu traume importante pentru cetateni. Este vorba de explozia cursului de schimb, de o inflatie galopanta, de taierea accesului la finantari externe, de o foamete greu de evaluat in momentul de fata.
Am mai trait fenomenul acesta, in anii 90, dar in alt context, cu bani din privatizari sau lasati de Ceausescu, fara datorii si fara conexiuni cu economia mondiala. In actualul context implozia economiei va avea alta magnitudine. Este posibil ca filialele bancilor internationale si companii multinationale sa dea bir cu fugitii, cine ar mai dori sa faca afaceri intr-o economie aflata in coma.
Este ultima clipa cand se mai poate repara ceva in societatea romaneasca. Dupa 20 de ani de distrugeri, furturi nerusinate si mita electorala din averea publica.
Daca politicienii nu inteleg, in al doisprezecelea ceas, ca aceasta e singura cale de iesire din crize, isi vor asuma colapsul si haosul care se vor instaura in societatea romaneasca.
In Italia s-a declansat... Vezi tot
O tara neguvernabila, cu demonstratii si violente... Vezi tot