Opinii: Reforma statului, cu Basescu si Prigoana Jr. ?

Sambata, 09 Ianuarie 2010, ora 16:23
2889 citiri
Opinii: Reforma statului, cu Basescu si Prigoana Jr. ?
Foto: Reuters

A vorbi despre reformarea statului ar putea deveni un trend politic in 2010.

Modernizarea statului a fost subiectul primului discurs al lui Traian Basescu la cumpana dintre 2009 si 2010 si a devenit la scurt timp tema de campanie pentru tanara speranta pedelista, Honorius Prigoana.

Reforma statului este o tema generoasa chiar si pentru presedintele Traian Basescu si daca tot intentionam sa schimbam Constitutia, poate ca ar trebui sa avem acum dezbaterea pe care nu am avut-o niciodata despre rolul institutiilor statului, despre cum sa limitam excesele de putere ale unora dintre acestea, despre cum ar trebui sa-si faca treaba fiecare institutie, care ar trebui sa inteleaga si ca rolul lor este de a se pune in slujba ceteteanului si cum se poate garanta respectarea drepturilor prevazute nu numai in Constitutie, ci si in fiecare dintre celelelalte legi care ii guverneaza pe romani.

"Cred ca esenta evolutiei noastre pozitive in perioada urmatoare este reforma statului. Fara reforma statului, nu vom putea valorifica in favoarea romanilor cresterea economica ce va fi reluata in al doilea trimestru al anului 2010", a spus Traian Basescu in discursul de Anul Nou. Perfect adevarat!

Culmea e ca cel care ne promite acum reforma statului a fost presedintele unui stat nereformat in ultimii cinci ani, si mai nou este modelul candidatului PD-L la Colegiul 1, Honorius Prigoana.

Dar niciunul dintre cei doi nu pare sa treaca dincolo de faza de discurs a reformarii statului. I-am intrebat pe cei din staff-ul de campanie al lui Prigoana Jr. unde as putea vedea programul sau politic de reformare a statului. Mi s-a raspuns ca nu e public, fiindca ideile se fura. Reforma de care vorbeste acesta ramane, pana la proba contrarie, doar la nivel de idei.

Coruptie, mita la toate nivelurile, suprapopularea institutiilor statului cu functionari platiti din impozitele romanilor, bani care nu mai au astfel cum sa ajunga in drumuri si autostrazi, politizarea functiilor din scoli sau spitale, ajunsa pana la nivelul femeilor de serviciu. Este doar o sumara descriere a situatiei din institutiile statului.

Veti spune, probabil, ca s-au facut totusi pasi in limitarea coruptiei, cum ar fi infiintarea Agentiei Nationale de Integritate, institutie care controleaza averile demnitarilor. Totusi, va aduceti aminte macar un succes notabil al acestei institutii?

De-a lungul ultimilor 20 de ani nu ne-am remarcat decat prin bune intentii si discursuri inflacarate, cand a venit vorba despre reforma. Nu avem un aparat de stat eficient, nu exista transparenta in cheltuirea banului public, armata functionarilor publici atarna ca o piatra de moara de gatul bugetului de stat si asa tot mai anemic.

Si, in definitiv, de ce sa ne asteptam la politicieni sa porneasca reformarea statului roman in conditiile in care un stat nereformat le asigura acestora resursele pentru a castiga si apoi pentru a se mentine la putere? Si le mai asigura, in plus, un mediu propice pentru imbogatire prin furt, prin trafic de influenta sau chiar santaj.

Credeti ca exista un politician roman capabil sa se ridice deasupra propriilor interese si sa faca reforma statului? Credeti ca se poate demara reformarea in acest al doilea mandat al presedintelui Traian Basescu? Cu ce credeti ca ar trebui sa se inceapa reformarea statului si care vor fi principalele piedici?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#reformare stat Basescu Prigoana, #modernizare stat roman, #politizare institutii stat , #reforma