Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Patru reforme urgente ca sa iesim din anchilozare. Stiti pe cineva caruia nu-i e frica?

Autor: Cristian Preda - profesor de stiinte politice
Luni, 15 Mai 2017, ora 12:05
6531 citiri

De cand au venit la putere PSD si ALDE, agenda publica a fost acaparata de iertarea pacatelor. A celor comise de catre politicieni.

Coalitia a actionat fie in chip agresiv (OUG13), fie apucand-o pe cararile intortocheate dintre Guvern, comisiile juridice din Camere si capul Legislativului. Cel din urma pare sa fi renuntat la lupta pentru gratiere.

Nimic nu e, insa, sigur. Dincolo de comportamentul dezolant al unor oameni, institutiile si legile au vadit hibe importante. Iata de ce, in opinia mea, experienta recenta impune cel putin patru reforme. Altfel, riscam sa vedem reaparand aceleasi crize.

In primul rand, ar trebui sa se interzica persoanelor condamnate penal sa candideze pentru orice demnitate publica. Intr-adevar, e absurd ca o asemenea interdictie sa vizeze doar ocuparea unei pozitii in Executiv. Criza a pornit de la faptul ca Dragnea nu poate fi premier. El a ajuns, in schimb, bine mersi nu numai deputat, ci si presedinte al Camerei.

Un condamnat poate face, deci, lege pentru propria intrare in Guvern. Coerenta cere ca interdictia valabila pentru Cabinet sa fie extinsa la Parlament, ca si la autoritatile locale, grav afectate si ele de coruptie.

A doua reforma ar trebui sa priveasca Avocatul Poporului. Ciorbea a cautat sa forteze printr-o decizie a CCR intrarea sefului PSD in Palatul Victoria. Nu e prima data cand fostul premier se dovedeste a fi sclavul unei majoritati, nu aparatorul interesului public.

Nici predecesorii sai n-au fost diferiti, chiar daca au fost ceva mai discreti. Avocatul Poporului ar trebui ales direct de catre cetateni. Constitutia o ingaduie. Una e responsabilitatea la care te obliga alegerea, alta - cea conferita printr-o numire dupa negocieri in sanul unei majoritati din Legislativ.

In al treilea rand, cred ca accesul in Curtea Constitutionala ar trebui interzis oricarei persoane care a avut afiliere la un partid sau a detinut mandate in Legislativ ori in Guvern. Daca esti o data partizan, nu esti neaparat in veci partinitor. Dar, cand e vorba despre interesul public, e mai bine sa nu risti cu nimeni.

Ideea ca soarta sefului PSD de azi e in mana unui fost parlamentar si ministru PSD - aflat in fruntea CCR tot cu sprijinul fostilor colegi -, este o aberatie politica.

In fine, intrucat e evident ca alesii se folosesc frecvent de Parlament pentru a proteja fraude si interese private, poate ca ar fi nimerit ca nimeni sa nu detina mai mult de doua mandate.

Desi imunitatea se refera la opinii, in Romania sensul ei a fost extins. O modalitate de a trece peste bariera creata astfel de catre alesi e limitarea drastica a realegerii lor. Asta ar incuraja si competitia pentru mandate, ceea ce e foarte sanatos pentru corpul politic.

Cele patru reforme ne pot scoate din anchilozarea politica produsa de un sistem croit, imediat dupa caderea comunismului, de elite care nu erau pregatite pentru un regim de libertati.

Solutia ideala ar fi, desigur, alegerea unei Constituante. Dar pentru asta ar fi nevoie si de un dram de curaj. Stiti pe cineva caruia nu-i e frica?

Cristian Preda este profesor la Universitatea din Bucuresti (din 1992) si deputat european (din 2009).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#reforma politica, #avocatul poporului ales, #maxim doua mandate parlamentari , #reforma