Sa ne batem in spaime si sperietori (Opinii)

Duminica, 22 Septembrie 2013, ora 16:38
2795 citiri
Sa ne batem in spaime si sperietori (Opinii)

Odata cu schimbarea la varful politicii romanesti si accederea la guvernare a USL, nu mai poti deschide ziare, nu mai poti privi la televizor fara sa te izbeasca in fata spaimele, alarmele false si sperieturile: moare invatamantul romanesc, dar Romania se situeaza pe al treilea loc dupa numarul de medalii si diplome la olimpiade internationale, imediat dupa Japonia.

Mai apoi, vine o iarna catastrofala, vai de capul nostru si de Guvernul Ponta, dar serviciile noastre de meteorologie spun altceva. Si apoi, pana acum eram ingroziti de incalzirea globala, nu de o noua era glaciara.

Gornist, suna alarma!

S-au apucat de predictii multimi de insi, unii formatori de opinii, altii politicieni sau manipulatori sadea pe diferite segmente de PR si advertising, care ne induc zi de zi cosmaruri apropo de sistemul national de pensii aflat in colaps, ca si cum situatia nu s-ar repeta si la case mai mari ale Occidentului. Sau evolutiile mercurialului cand, se stie, exista peste tot in lume un ciclu normal al cresterii preturilor primavara si unul al scaderii acestora, de prin iulie-august pana toamna tarziu.

Sunt insa cateva categorii de alarmisti care fac bani buni din atentionari si manipulari: nu mancati lactate ca laptele e bun doar pentru vitei, purcelusi, manji, prunci..., preferati puii de gaina... furajati natural. Sau evitati carnea, fasolele, cartofii, soia..., mai bine consumati brocoli, varza de Bruxelles si sucurile noastre naturale... Beti multa apa fiindca avem ape minerale minunate.

Semnele mortii

Apoi spaimele sunt legate ba de somaj, ba de locurile de munca, ba de ploi, ba de seceta, ba de cainii comunitari, ba de Rosia Montana si cianuri, ba de Nicolaescu sau de anumite decizii neinspirate ale Guvernului si ale Parlamentului, ca sa nu te poti trezi intr-o dimineata linistit si sa te poti bucura doua clipe de albastrul cerului si de razele soarelui.

Se vede treaba ca nu s-a schimbat nimic dupa George Bacovia: "O, tara trista, plina de humor!", plangea el, in care nu-ti ramane decat "sa te retragi nepasator... singuratec si uitat", ca apoi sa inchini linistit steagul.

Iar ne fura Ardealul!

De multe ori spaimele si ingrozirile vin de la niveluri foarte inalte: cica lumea se impotriveste acum exploatarii aurului la Rosia Montana deoarece se are in vedere o noua rapire a Ardealului si, fara aur, n-are nicio hazna. Sau: moare agricultura romaneasca, ne inunda produsele alimentare de import, iar Justitia ii reimproprietareste pe fostii grofi si boieri, facandu-i din nou iobagi si slugi pe locuitorii satelor revendicate.

Dar domeniul predilect al inspaimantarilor este cel al politicii la varf: inca de la infiintare suntem amenintati ca USL isi da duhul, ca urmeaza divortul anului intre PSD si PNL, ca se despart Antonescu si Ponta, ca PSD va avea candidat propriu la prezidentiale iar Crin de "miercurea trecuta" nu mai este candidatul USL, dar el nici nu stie...

Altii prognozeaza moartea liberalismului in Romania, a socialismului... social democrat, a tuturor celorlalte doctrine. In plus, peste 2000 de primari sunt "pe faras" din pricina dosarelor ANI, desi numarul lor exact e sub 150.

Din ce-or fi traind alarmistii?

Doua lucruri sunt de mirare: politicienii, partidele, formatiunile, aliantele politice care abuzeaza de aceasta stratagema scad in sondaje sau, cel mult, raman constante, dar continua in aceeasi maniera, neoferind vreo alternativa viabila la actuala stare de fapt. Al doilea: publicatiile, televiziunile... care au practicat acest stil alarmist ori au disparut, ori au ajuns la un rating insignifiant, fiind banuite de fel de fel de malversatiuni ca sa-si plateasca angajatii.

Asta se intampla deoarece, pana acum, batalia politica a cunoscut in principal faza de lift: Jos ai vostri! Sus ai nostri! Ai vostri sunt rai, hoti si incompetenti, iar ai nostri sunt buni, cinstiti si inteligenti. Ca lucrurile nu au stat asa se vede din rezultatele celor aproape 24 ani de ocazii ratate.

Ceea ce nu vor sa ia in consideratie strategii Opozitiei este ca alegerile nu mai pot fi castigate decat oferind electoratului o speranta si o alternativa ca viata lor va fi mai buna, ca vor fi in stare sa aplice programe economice serioase pentru implinirea acestui deziderat, ca sunt capabili sa taie tentaculele tot mai viguroase ale coruptiei dupa accederea la guvernare. De criticat si de lansat spaime si ingroziri poate oricine. Dar de aruncat ancore si punti spre viitor sunt capabili doar invingatorii.

Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
#reforma politica Romania, #clasa politica , #reforma